На някои места в Древността жените били възприемани като различен биологичен вид от мъжете, защото били толкова различни, както във физическо, така и в психическо и морално отношение. И въпреки че днес все повече се говори за равенство между половете, няма как да не приемем, че в биологично отношение има много разлики помежду ни.

Тъй като ние обожаваме любопитните факти, днес сме ви подготвили нова порция проучвания, които разкриват някои доста интересни неща за женското тяло:

1. Сутрешното гадене е полезно

Това скандално твърдение идва от учени от Университета на Колорадо, които са установили, че сутрешното гадене по време на бременността е вид защитен механизъм, чрез който зародишът се предпазва от токсините от рибата и месото, които майката консумира. Освен това сутрешното гадене може да е признак, че бебето е силно и здраво, защото според друго проучване жените, които имат сутрешно гадене, по-рядко помятат.

2. Жените по-лесно различават високите тонове

От много ранна възраст жените умеят по-лесно да разпознават звуци с по-висок регистър. Едно момиченце на 1 седмица може успешно да различи гласа на майка си. Това умение е полезно не само на децата, но и на майките, които дори отдалече чуват гласа на плачещото си дете. Тази способност е приложима и при общуването с други възрастни – тъй като жените долавят и най-малките промени в тона, те по-лесно могат да разберат, че някой ги лъже или че е разстроен.

3. Женският мозък е по-различен

Въпреки че мъжкият мозък е по-голям по размери, жените средно се справят с около 3% по-добре на тестовете за интелигентност.

При друго проучване, след като са изследвали резултатите на стотици студенти, учените са установили, че обикновено най-слабите и най-изключителните студенти са мъже, докато при дамите имало много леки колебания в резултатите. Заради това средното ниво на оценките при жените било много по-добро от това на мъжете.

От друга страна, е установено, че жените наистина могат да правят няколко неща едновременно, за разлика от мъжете. Това се дължи на различната структура на т.нар. малък мозък. Тази част от мозъка е по-голяма при жените и в нея има 30% повече нервни окончания, отколкото в малкия мозък на мъжете.

4. Хромозомата Х ни дарява с по-добра имунна система

Според учени от Университета на Гент хромозомата Х, от която жените имаме по две, е пълна с повече РНК, която заздравява имунната система на момиченцата и намалява риска от някои заболявания.

5. Жените по-бързо се справят с грипа.

Д-р Мая Салех открива, че хормонът естроген, който е в по-големи количества при жените, отколкото при мъжете, помага на тялото да се справи с възпалителните процеси. Това означава, че жените по-лесно и бързо се преборват с болестите. Естрогенът забавя и процеса на стареенето, така че това е една от причините жените да живеят малко по-дълго от мъжете.

6. Симптомите на предменструалния синдром се променят с възрастта

Много по-вероятно е жените да страдат от предменструален синдром в тийнейджърска възраст или ако са над 40 години, защото в тези два периода настъпват най-големите хормонални промени.

7. Жените са биологично предразположени да забелязват алфа жените

Въпреки че не малко жени обичат да плетат интриги, в женската природа е заложено да търсим мир и да си помагаме една на друга, за да може групата да оцелее, докато мъжете са много по-склонни към насилие и съревнование. Въпреки че в една женска група няма борба за власт, все пак винаги има една алфа жена, която контролира групата и е отговорна за запазването на мира.

Жените подсъзнателно разбират коя от тях е алфа жената. Учените са забелязали, че в такива моменти върховете на обувките на останалите жени сочат към алфата, другите жени бързо долавят намеците ѝ и дори се смеят точно толкова, колкото и тя.

8. Няма две еднакви гърди

Изключително малък процент от жените по света имат гърди, които са с един и същ размер. Обикновено винаги едната е по-голяма от другата, но това е напълно нормално – двете половини на човешкото тяло никога не са симетрични.

9. Възбудата от храната

Когато учените разглеждат женския мозък чрез ядрено-магнитен резонанс, те установяват, че при сексуална възбуда се задейства същата част от женския мозък, която се задейства и когато дамите мислят за храна. Този факт е дори още по-видим при бременните жени, когато силно им се яде нещо. Освен това върху женския език има повече рецептори и ние усещаме вкуса на храната по по-интензивен начин... И после как да не сме дебели?

10. Противозачатъчните се отразяват на привлекателността ни

Научно доказано е, че мъжете намират плодовитите жени за по-привлекателни, дори и съзнателно да не искат деца. Мъжете долавят плодовитостта на една жена чрез феромоните ѝ и чрез други биологични особености.

Интересното е, че противозачатъчните се отразяват негативно на женската привлекателност и в същото време променят поведението ни. Според едно проучване жените, които пият противозачатъчни, започват да харесват мъже с по-нежни черти, с по-малка мускулна маса и с аромат подобен на техния (т.е. с близка имунна система). Това поведение по принцип не е естествено. Биологично жените са предразположени да харесват по-мъжествени партньори с аромат, който не прилича на техния, защото това ще означава, че имунните им системи са различни и децата им ще наследят силните страни от имунитета на двамата. Докато жените пият противозачатъчни, те харесват мъже, които изглеждат по-грижовни и дори по-женствени, защото хормоните им в този момент се доближават до тези на бременните жени, които също харесват по-нежни мъже, т.е. такива, които е по-вероятно добре да се грижат за детето, което се очаква да се роди.

В същото време противозачатъчните намаляват женската привлекателност, защото променят хормоните ни и изпращат сигнал на мъжете, че не сме плодовити. Това е доказано чрез различни видове експерименти. Първо, мъжете оценяват по-ниско половинките си, ако пият противозачатъчни; когато жените са в овулация, партньорите им ги оценяват по-високо. Второ, жените стриптийзьорки, които пият хапчета, средно печелят с 80 долара по-малко на вечер от жените, които не пият хормонални лекарства.Любопитно е, че стриптийзьорките печелят най-много когато са в цикъл.

11. Да, женските ръце са по-студени

Женските ръце са средно с 2,8 градуса по-студени от тези на мъжете. Учените предполагат, че причината е, че жените по принцип имат по-малко мускулна маса от мъжете.

Дори в покой мускулите произвеждат около 25% от телесната топлина, а по-голямата мускулна маса означава повече произведена топлина. Затова се предполага, че женското тяло е развило защитен механизъм, с който да съхранява голяма част от произведената топлина – в студено време женското тяло намалява притока на кръв към крайниците и кожата, за да запази вътрешната температура около 37 градуса. Това означава, че жените са по-добри в съхраняването на произведената телесна топлина в сравнение с мъжете.

Но тъй като сензорите за температура се намират предимно в кожата ни, на жените, които имат студени крайници, може да им се струва, че им е студено, дори и вътрешните им органи да се чувстват отлично и да са на топло.

Установено е и че идеалната температура според жените е с 2,5 градуса по-висока от идеалната температура според мъжете. Ние, жените, предпочитаме температурата да е около 24 – 25 градуса.