Попитайте някой баща как се е почувствал първия път, в който е държал детето си в ръце и ще чуете наистина искрени отговори.

Подбрахме за вас няколко впечатляващи разкази на татковци, публикувани в международен форум, които споделят как са се чувствали в този скъпоценен момент. Както предполагате, някои са усетили, че целият им свят се преобръща, докато на други им е отнело време да почувстват връзката си с бебето.

Ето ги и тях:

heresyourtolltroll: Беше много смиряващо. „Сега всичко е за нея“. ajaxsinger: “Хм. Бебе. Моето бебе. Аз съм баща. Чудя се дали ще си помислят, че съм лош човек, ако я оставя в креватчето“. Не се влюбих от пръв поглед. Бебето ми беше основно отговорност в началото, но после се превърна в любовта на живота ми.

tonynolansan: Одеялцето беше топло и мекичко, а детето увитo в него – хлъзгаво и неприятно.

Bloody_Hangnail: Честно казано, не може да бъде описано. За мен беше като да държа целия си свят в ръце.

werkshop1313: Основно страх. Беше в кувьоз за няколко седмици и трябваше две сестри да я поставят на разкопчаните ми гърди, преди да ни загърнат с одеяла, за да запазят температурата й. Казаха ми да не се притеснявам да покрия лицето й, тъй като получаваше кислород от тръбичка.

Тежеше около килограм и имах чувството, че държа в ръце малко котенце, а не бебе. След няколко минути алармите зазвучаха настоятелно и я върнаха в „аквариума й“, където по-късно бе стабилизирана.

Единствената ми мисъл беше, че се надявам да е добре. Сега е на три и половина и е напълно здрава.

Warmth_of_the_Sun: Да, това е бебе.

Sunkmanitutanka: Предполагам, че мога да го опиша само като натоварващо. Принципно съм много спокоен човек, който не се поддава на емоциите, но това беше нещо специално. Имаше я радостта, че виждам дъщеря си за първи път след месеци чакане. Имаше го и страха, че държа нещо толкова малко и крехко в ръце. Имаше го вълнението за всичко, което ни очаква в отглеждането го. Имаше го и облекчението, че жена ми най-накрая ще спре да се говори зле с мен, сестрите и бебето. Трудно е да се опише.

grumpieroldman: Светът се промени.

4lexNZ: Чувството беше сякаш изведнъж бях станал отговорен за това малко извънземно, което почти не уби жена ми, принуди ме да прекъсна университета и да си намеря работа на пълен работен ден за по-малко от две седмици.
Не се почувствах свързан с него за няколко седмици, тъй като не осъзнавах, че хората се привързват бързо към децата си. Всичко вече е наред, но беше трудно в началото.

apollyon88: Дъщеря ми е осиновена, но аз и жена ми бяхме в операционната, докато биологичната й майка я раждаше чрез секцио. Излезе бяла и слузеста, но когато я увиха, бях изненадан колко е сладка за новородено (някои изглеждат доста странно в началото и после стават по-сладки).

Бях твърде разсеян да мисля за чувствата на биологичната й майка и не можех да се концентрирам върху дъщеря си, докато бяхме в операционната. След това бе отнесена в друга стая, където жена ми я изкъпа за първи път и аз получих възможността да я подържа. Веднага почувствах любов и облекчение - след толкова много години на болка, най-накрая бяхме родители. Усетих дълбокото чувство, че ни е писано да бъдем нейни родители, кръвта нямаше значение.

Hackrid: Изпълнен с възхищение и ужас. Гледах как синът ми се учи да диша пред очите ми (дадоха му кислород, докато свикне) и след миг бяхме сами в стаята, докато лекарите се грижеха за жена ми, а аз бях отговорен за човешки живот.

Много е лесно да се измерят недостатъците на това да бъдеш родител. Но е невъзможно да опишеш многобройните предимства. Тези мигове са наистина невероятни.

Скъпи татковци, как се почувствахте първия път, в който гушнахте бебето си? А мили дами, питали ли сте партньора си какво е изпитал в този съкровен момент?