Струва ви се, че няма какво повече да научите за обичайната целувка. Но знаете ли колко е продължила най-дългата целувка? Защо целуването е полезно и на коя страна накланят главите си целуващите се? Ние ще ви кажем!

1. Най-дългата целувка продължила повече от 58 часа

Екачай Тиранарат и Лаксана Тиранарат от Тайланд се съединили през 2013 година в страстна целувка, която продължи 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Рекордът е записан в Книгата за рекордите на Гинес и все още не е подобрен. Имате всички шансове да го направите!

2. Целувка и биология

Само за 10-секунди вие си разменяте взаимно около 80 милиона бактерии. Според изследването, публикувано в сп. "Микробиом", при двойки, които се целуват най-малко 9 – 10 пъти на ден, на езиците им живеят едни и същи бактерии.

3. Половината от жените предпочитат мъже без брада

Според Уилям Кейн, автор на книгата "Изкуството на целувката”, 53% от жените предпочитат да целуват гладко избръснати мъже. Въпреки това тези, които са твърде мързеливи, за да се бръснат всеки ден, няма нужда да се притесняват: 33% от жените няма да откажат да целунат мъж с брада.

4. Повечето хора си спомнят първата целувка по-добре, отколкото първите интимни ласки

Джон Боанон от Университета в Бътлър помолил 500 човека да споделят своите спомени за важния житейски опит. Оказва се, че споменът за първата целувка засенчва всички други спомени ...

5. Една целувка задейства 146 мускула

За координиране на движенията, включително 34 лицеви и 112 - скулови. Мускулите, които са най-силно ангажирани в целувката са "кръглите мускули на устата." Целувайки, устата ни най-точно "отразява" движенията на бебешката устичка, когато суче.

6. Когато се целуват, две трети от хората накланят глава надясно

Да, като деца ние всички се чудехме какво става с носа при целувката, но сега вече знаем. Невропсихологът Онур Гюнтюркюн наблюдава целуващи се двойки над 2,5 години. Виждайки над 120 целувки, той прави извода, че 2/3 от хората предпочитат да накланят глава надясно. Вероятно, ще му отнеме още 2,5 години, за да разбере защо.

7. Най-скъпата целувка в света е на стойност 50 хиляди долара

Точно толкова платил Джони Римм на благотворителен търг, за да целуне актрисата Шарън Стоун, съгласила се да участва в търга. Средствата са използвани за безплатна храна за HIV-позитивни.

8. Обичаят на сватбената целувка датира от древен Рим

Според книгата на Карен Хърш " Римската сватба: ритуал и значението в древността", съпружеската целувка свързва двойката за цял живот.

9. Първата целувка на екрана се състои през 1896 година

Филмът продължил 23 секунди и е оценен от критиците като порнографски. Кадърът е заснет по поръчка на Томас Едисон и запечатва момент на чувствата между участниците Мей Ъруин и Джон Райс. Целувките по това време са табу. Репортерът Джон Слоун пише: "Актьорите бяха отблъскващи. Дори и в реален размер е неприятно да се гледа това, а многократно увеличената версия на екрана, предизвиква пълно отвращение".

10. От целувките има много положителни ефекти

Целувката помага за намаляване нивото на хормона на стреса - кортизол, повишава нивото на допамин и окситоцин и намалява нивото на холестерола. Целувката стимулира надбъбречните жлези, като ги предизвиква да отделят в кръвта епинефрил и норепинефрин, което се отразява на сърдечно-съдовата система - сърцето започва да бие по-бързо. Но да отслабнете по този начин не е възможно: страстната целувка изгаря около 2 - 3 калории на минута.

11. Ескимоската целувка

Това в действителност не е истинска целувка. Още като деца знаете, че ескимосите не се целуват, а търкат един в друг носовете си, тъй като поради ниските температури, слюнката им може да замръзне върху устните. В действителност куник (така се нарича процеса) при инуитите е начин за изразяване на нежност към член на семейството или любима. При куник хората могат да помиришат бузата, косата или челото на другия човек, като така напомнят за собствения си мирис. В действителност, това не е еротично, макар и доста интимно действие. Някои други народи (маорите, например) също го практикуват.

12. Средно, през живота си човек отделя около две седмици за целувки

Експерти са изчислили, че средностатистическият мъж целува в продължение на 20 160 минути през целия си живот.