Страхотно е да си сготвиш нещо вкусно, но ако го сготвиш и бързо – още по-добре. Все пак готвенето отнема доста време, а на нас такова все не ни остава.

Ето затова решихме да споделим няколко готварски трика и рецепти, с които ще си спестите време и усилия, но пак ще смаете всички на трапезата.

1. Бързи печени картофи

Най-лесният и бърз начин да опечете картофите е да ги нарежете на половинки, да ги сложите върху хартия за печене, хубаво да ги поръсите със сол и други подправки по избор и да ги печете на 200 градуса за 30-40 минути. Супер лесно, а много вкусно.

2. За чудесен пай

Искате да опечете пай? Тогава нека ви дадем един предварителен съвет. Много хора се дразнят на това, че долната част на пая попива сока от плънката и става много клисава и направо подгизнала. Ако искате да елиминирате този проблем, замразете пая, преди да го опечете (като първо го увиете във фолио, разбира се, за да не попие от миризмите във фризера). По този начин тестото ще започне да се пече първо, докато плънката още няма да се е размразила и няма да е напоила тестото с прекалено много сок.

3. Зеленчуци на пара, но във фурната

Искате да си направите зеленчуци на пара, но нямате подходящ съд? Спокойно, можете да гr направите и в обикновена фурна. Просто измийте зеленчуците, нарежете ги и без да ги подсушавате, ги сложете върху дълъг лист хартия за готвене. След това ги увийте с листа като в джоб, както е показано на снимката (без дупката отгоре). Печете ги на 170 градуса за 20-30 минути. Те ще се задушат благодарение на останалата вода върху тях.

4. Пилешко, замразено в марината

Редовно приготвяте пилешко у дома? Тогава следващия път пробвайте да натопите пилешките гърди в избрана от вас марината и да ги замразите в нея. След това само ги размразявате и ги слагате във фурната. Замразени могат да издържат до 2 месеца съвсем спокойно, така че може да замразите няколко пилешки гърди в различни маринати за различни дни. Ако пилешките гърди са вече замразени, не ги размразявайте, а просто ги преместете в плик с цип и вътре излейте и маринатата. След това най-сигурно е да ги размразите бавно в хладилника през деня и вечерта да ги сготвите.

5. Домашен тортила чипс

Ако обичате тортила чипс и искате да се поглезите, то тогава и тази рецепта ще ви хареса. Купете няколко царевични питки (тортили). Нарежете ги на триъгълници, напръскайте ги със зехтин и ги поръсете с малко сол. Печете ги за 10 минути на 230 градуса. Тази рецепта е много лесна, а чипсът определено ще бъде по-вкусен.

6. Сьомга на фурна

Ето една нова идея за сьомга на фурна. Намажете филето с тънък слой цедено кисело мляко и отгоре го поръсете добре с хлебни трохи. Печете както обикновено.

7. Идеалните поширани яйца

Обичате яйца по панагюрски? Или просто поширани яйца? Но във водата белтъците винаги отиват на всички страни и накрая яйцата заприличват повече на яйца по франкенщайнски? Тогава имаме за вас интересен съвет от кулинарното светило Джулия Чайлд. Трябват ви лъжица, безопасна игла, таймер и, естествено, няколко яйца.

Първо, оставете водата да заври. Второ, с помощта на безопасната игла пробийте дупка в дупето или във върха на черупката. Спокойно, дупката е толкова малка, че яйцето няма да изтече. Трето, поставете цялото яйце (още с черупката) във врящата вода за точно 10 секунди и после го извадете. По този начин то ще запази формата си, когато по-късно го счукате. Четвърто, намалете котлона - водата трябва да къкри, а не да ври бурно. Добавете към нея малко оцет. Пето, внимателно счукайте яйцата едно по едно във водата.

8. Поширани яйца, но във фурната?

Ако мислите, че съветът на Джулия Чайлд ще ви отнеме много време. Може да пробвате и този трик, който е подходящ за сандвичи с поширани яйца, а предполагаме и за яйца по панагюрски.

Ще ви трябва тава за мъфини. Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Сложете една супена лъжица вода във всяко отделение на тавата и отгоре счукайте по едно яйце. Ако обичате рохки яйца, ги извадете след 11-13 минути. Ако ги обичате с по-твърд жълтък, изчакайте 14-15 минути. Вкусът на тези яйца не трябва да е по-различен от традиционното поширано яйце, но формата е по-различна.

9. Желирани близалки

Искате да смаете детето ви? Имаме идея! Поставете няколко желирани мечета в различни цветове (за всяка близалка са нужни по три) върху хартия за печене. Сложете ги в печката на 90 градуса и се пригответе след малко да ги извадите, когато видите, че се разтапят. Не чакайте да се разтопят напълно още във фурната, защото слоят ще стане твърде тънък. След това сложете клечици и изчакайте мечетата да изстинат и да се втвърдят.

10. Плънка за сандвичи

Ако ви е омръзнало от традиционните сандвичи, пробвайте да добавите яйце. Ако ще правите повече сандвичи, разбийте яйцата с малко мляко, сложете ги в тавичка и ги изпечете за около 30 минути. След това нарежете кръгчета от получения „омлет“ и ги добавете към сандвичите.

11. Карамелизиран лук във фурната

Карамелизираният лук също е страхотно допълнение към домашните бургери и диповете, но как да си го направите сами? Ето една рецепта:

Трябват ви:

  • 2 глави червен лук, нарязани на кръгчета
  • 4-6 супени лъжици зехтин
  • 6 скилидки чесън
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • Пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Почистете лука и го нарежете на кръгчета. Разпределете го равномерно върху голям лист хартия за готвене.

2. Смачкайте 6 скилидките чесън с ножа и после ги нарежете на ситно. Добавете ги към лука. Поръсете всичко с 4-6 лъжици зехтин, малко сол и пипер. С ръце разбъркайте лука, за да може подправките да се разпределят равномерно.

3. Предварително загрейте фурната на 200 градуса и сложете тавата с лука за 20-25 минути. На всеки 10 минути разбърквайте лука с шпатула, за да се опече равномерно. Гледайте да не го препечете, защото ще стане хрупкав.

12. Идеалният сандвич

Ето как да нарежете шунката за идеалния сандвич.

13. Срещу кражба на сандвичи

И за финал ви представяме едно забавно решение срещу крадците на сандвичи в офиса. Сега само трябва да си намерим такива пликове.