Преди 20-30 години родителите ни са живеели по различни правила и с различни разбирания. Децата са били възпитавани по интуиция. Ето защо е удивително да разберем част от тези факти за тях.

Да, може би за нас са странни, но за тях са били съвсем нормални.

1. Висшето образование – висок статут

В миналото не е било приемливо някой да пропусне университет или да изчака няколко години. Това днес е напълно нормално.

2. Килограмите са здраве

Всяко дете, което било добре охранено, се е приемало за здраво. Ето защо много от бабите ни днес критикуват слабите деца.

3. Заниманията ще направят детето успешно

Днес психолозите и педагозите съветват родителите да не записват децата си на всякакви кръжоци и групи, а да им дадат време сами да изберат с какво да се занимават.

4. Колкото повече приятели, толкова по-добре

В миналото, както и в анимациите, е разпространено твърдението, че всяко дете трябва да има много приятели, както и когато е възрастен. Това не е така. Всеки има право на избор.

5. Щастието не е в парите

Иска ни се да е така, но днес те управляват света. Парите могат да ни донесат спокойствие и оттам щастие, което е и съвсем нормално.

Сега много родители учат децата си да харчат разумно, а не нелогично.

6. По-големите гледаха по-малките

Когато родителите ни са били деца, са се грижили за своите по-малки братя и сестри. Това днес не е толкова разпространено, защото много родители наемат бавачки или ги водят на занималня.

7. Жената трябва да стои у дома, а мъжът да работи

Знаем, че това разбиране се промени много в последните години и ролите се размениха. Днес много повече жени работят и изкарват повече от половинките си.

8. Жената не може да прави ремонти

Това схващане за света също се е променило, защото все повече дами знаят как да сменят крушка, да се погрижат за колата си или да сглобят шкафа.

9. Жената не бива да ражда без мъж до себе си

Днес родителите, които отглеждат сами децата си, се срещат все по-често. Това не удивлява никого, но в миналото е било считано за нещо унизително.

10. Емоциите

Преди не е било толкова разпространено родителите да са толкова чувствителни особено към момчетата. Те са били строги, за да не разглезят детето.

11. Излишното пазаруване

В миналото финансовото състояние на семействата е било още по-проблемно. Не всеки е можел да си позволи половината неща, които днес можем. Излишното харчене на пари е било нещо, за което другите са били съдени с поглед или смъмряни.

12. Темите табу за децата

Някои теми не са подлежали на обсъждане. Една от тях е била тази за децата.