Стереотипите могат да бъдат полезни и дори да спасят животи. Например, убеждението, че бездомните кучета определено ще нападнат хората, може да принуди човек да внимава и да вземе лютив спрей със себе си. Има нагласи, които стоплят сърцата ни, като „Сибирско здраве“. Но има и стереотипи, които са досадни, но доста безобидни, като това момчетата да са облечени в синьо, а момичетата - в розово.

Но все пак много стереотипи са повлияли негативно на живота на хората. Решихме да си припомним и опровергаем някои социални нагласи, които трябваше отдавна да бъдат изпратени в историята.

Възрастните хора трябва да се уважават

Уважението към възрастта произтича от примитивни времена, когато по-старото поколение е било единственият източник на знания за света около нас. Сега има огромен брой такива източници и светът се променя толкова бързо, че опитът на предишните поколения моментално остарява. И днес не бабата е тази, която учи внучката си да плете, а внучката показва на баба си как да използва джаджи и да поддържа блог.

Това не означава, че към възрастните хора трябва да се отнасяме презрително или снизходително. Всеки, независимо на колко години е, заслужава да бъде посрещнат с любезно отношение, но уважението трябва да се основава на дела, а не на възрастта. Например аргументиран пенсионер, който обижда своите близки, съседи и дори животни, трудно може да се счита за достоен за такова уважение. Всъщност един тийнейджър, който е доброволец в старчески дом, заслужава много повече уважение.

Стереотипът за задължително уважение към възрастните хора също може да бъде опасен. Малко дете, на което този подход е заседнал в главата, вероятно няма да може да откаже на възрастен, дори и непознат. Това означава, че детето с доверие ще отиде с непознат, независимо какво му казват, защото според него всички възрастни хора имат авторитет по подразбиране.

Връзките изискват упорит труд

Семейството и любовта не са място на работа или война, казват психолозите. Не е нужно да се жертвате тук. В здравословни отношения партньорите не са съперници, а членове на един и същи екип. Между тях могат да възникнат конфликти, но и двете страни трябва да са готови да ги разрешат. И за това трябва да работите не върху отношенията, а върху себе си.

Ако се чувствате зле с партньора си и времето, което прекарвате заедно не ви носи радост, ако сте игнорирани или половинката ви не ви разбира и ви наранява, тогава това е токсична връзка, която трябва да бъде прекратена. Това не означава, че партньорът ви е лош, а просто, че искате различни неща, така че не можете да бъдете екип. В такъв съюз няма да ви е удобно - или ще бъдете в положение на жертва, или в положение на родител, който се опитва да отгледа неразумно потомство.

Мързелът е лош

Всеки отлага важни неща за по-късно, пропуска сутрешно бягане или да прочете интересна книга, вместо да се подготвя за изпит. Като правило, след като това се случи, човек изпитва срам, защото се отдава на собствения си мързел. А мързеливите не се уважават в обществото. За тях се казват обидни неща и хората смятат, че имат слаба воля.

Но всъщност всеки има право да бъде слаб. Ако мързелът ви не се е превърнал в редовно явление, няма от какво да се срамувате, защото предпазва тялото ви от претоварване. Често, след като си почине, човек става по-продуктивен и изведнъж намира интересни решения на сложни творчески проблеми. Факт е, че в моментите на почивка алгоритмите за несъзнателно обработване на натрупани данни се включват в мозъка ни.

"Никога не искайте нищо, особено от тези, които са по-силни от вас."

Романът на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“ се е превърнал в справочник за повече от едно поколение, а фразата на писателя: „Никога не питай нищо, особено тези, които са по-силни от теб“, стана тяхно мото. В резултат на това много хора вече са готови да навредят на себе си и интересите си, така че да не се налага да молят за помощ.

Но Булгаков вкара тези думи в устата на очарователен дявол и зли духове, според всяка религия и фолклор. Накратко, това означава, че наистина е по-добре да не искате нищо. Но защо да не поискате от шефа си повишение, майка ви да гледа внучето си в продължение на няколко часа или непознат пътник, който да се откаже от място, ако ви е трудно да стоите?

Писателят добави в своята фраза, че хората в крайна сметка ще ви дадат това, от което се нуждаете. Но защо трябва да гадаят от какво имате нужда? Защо шефът трябва да ви назначи на свободното място на ръководителя на отдела, ако дори не сте проявили желание да го заемете? В крайна сметка не забравяйте колко животи успяват да спасят благотворителни фондации благодарение на факта, че не се поколебаха да помолят за помощ.

Има работни места за мъже и жени

Професиите все още са разделени на работни места за жени и мъже. Смята се, че дамите не са технични и че мъжете са неспособни на съпричастност, така че грижата за децата и възрастните хора очевидно не е тяхната област. Невронауката обаче е доказала, че мозъкът е независим от пола.

Мозъците ни отразяват живота, който водим. Ако едно момче бъде представено с лего комплект и постоянно проектира нещо от него, тогава, най-вероятно, ще стане квалифициран инженер. Ако едно момиче получава кукли и е научено да се преструва, че поддържа къща, тогава мозъкът ѝ ще се приспособи към това. Ние сами програмираме половите нагласи у децата си и мозъкът не им диктува склонност към определено занимание.

Ако жена с диплома получи работа като софтуерен инженер, а мъж като учител в началното училище, това означава, че мозъците им вече са се приспособили успешно към сферата им на дейност. Поради стереотипите обаче двамата са изложени на риск да станат безработни.

Жените обичат да клюкарстват

Много хора са сигурни, че женските групи са пълни с клюки и интриги, а дамите ходят на работа само за да критикуват колегите си. Този стереотип често играе срещу представителките на нежния пол, когато се опитват да започнат работа.
Учените обаче са провели експеримент, който показва, че всички клюкарстват по един и същи начин, независимо от пола и не отделят прекалено много време за това - клюките съставляват само около 14% от всички разговори. В същото време клюките на жените са най-често доброжелателни или неутрални, докато мъжките са отрицателни.

Освен това, противно на общоприетото схващане, възрастните хора клюкарстват по-малко от по-младите. И често обсъждат някого по позитивен начин, докато младите хора - по отрицателен. Помнете това, когато сравнявате тези, които са започнали слуховете с онези възрастни дами, живеещи във вашия квартал.

Какви стереотипи сте срещали?