Светът не е останал без добри хора, а 2016 година отново ни убеди в съществуването на тези, които са щедри и имат голямо сърце и душа. За да направите добро, не са нужни някакви специални умения или грандиозна възможност. Просто трябва да имате добро сърце!

Предлагаме ви най-ярките актове на доброта и човечност от цял свят, извършени през тази година. 

Световен шампион по бокс построи хиляди домове за бедните филипинци

Преди Мани Пакиао е бил просто едно обикновено филипинско момче от бедно семейство, но сега той е единственият боксьор в света, спечелил световната титла в 8-те категории. С първата си парична награда той построява домове за жителите на родното му село Танго. Днес, благодарение на неговото сърце, хиляди имат дом под главите си! 

Сириец остава в Алепо да се грижи за котки

Мохамед Aла Алджалил от Алепо всеки ден рискува живота си, за да се грижи за тези, които се нуждаят от храна и подслон. Когато хората напуснали града, той останал да се грижи за техните домашни любимци. При него има повече от сто котки, включително и коте, оставено от едно малко момиченце. "Казах, че ще се грижа за него, докато тя не се върне" - казва Ала.

Учител организира "Клуб за джентълмени" за момчета от семейства с един родител

Нелсън Реймънд е учител в едно от училищата на Южна Каролина. Той изобщо не успявал да се справи с хулиганите в класа си. И тогава им купил сака и вратовръзки и създадал "Клуб на джентълмените", където момчетата се събират веднъж седмично, за да се научат това, на което бащите учат своите синове: как се връзва вратовръзка, как да се обръщат към по-възрастните и как да се държат учтиво със сестрите, майките или бабите си. Строгият дрескод, измислен от Нелсън, върши работа, защото един мъж, облечен в смокинг, няма да как да се бие. "Разбирам, че те се държат зле, не защото са лоши деца, а защото просто им липсва достатъчно внимание и любов." - казва учителят.

Датчанка спаси 2-годишно нигерийско момче, изоставено от родителите си

Преди почти една година датчанката Аня Ринген Ловен намира на улицата изтощено двугодишно дете. Тя го нарича Хоуп (надежда). Собствените родители изгонили момчето от къщата, считайки го за "магьосник". Тогава той е бил на малко повече от година и оцелява само от подаянията на минувачите. Ан го взема в своя приют, който държи заедно със съпруга си Дейвид Емануел Умемом. В него живеят 35 спасени деца от една до 14 години.
Когато Аня публикува снимка с Хоуп във Facebook, потребители от цял свят започват да изпращат пари. Събират се над $ 1 млн. Плановете на Ани и съпругът й са да построят голямо сиропиталище и клиника за деца. A Хоуп сега изобщо не прилича на "подвижен скелет." Това е едно чудесно и весело момче, което според приемната мама "се радва с пълна сила на живота."

Спортистка жертва вероятния си бъдещ медал, за да помогне на съперничката си, получила травма

На олимпийските игри в Рио де Жанейро, на полуфиналите в бягането на 5000 метра, новозеландската бегачка Ники Хамблин и американката Аби Д'Агостино се сблъскват. Ники помага на противничката си и по-нататък те бягат заедно, подкрепяйки се взаимно. И двете спортистки не само достигат до финала, но и са наградени с медала Пиер дьо Кубертен за показване на благородство и истински спортен дух по време на Олимпийските игри.

Хиляди хора поздравиха момиче на рождения ѝ ден, на който не дойде никой

Никой от гостите не идва за рождения ден на 18-годишната Хейли Сьоренсен. Братовчедка ѝ Ребека пратила във Фейсбук зов за помощ: "Това е моята братовчедка ... никой не дойде на нейния рожден ден. Моля, просто й изпратете картичка с няколко топли думи." Това, което се случва след това е истински пример за безграничната доброта на хората. Изобилие от картички и писма наводняват пощенска кутия на Хейли. Тя получава 10 хил. пощенски картички и подаръци.

Учениците повтарят бала заради своя съученик, който претърпява автомобилна катастрофа

Скот Дън преживява ужасна автомобилна катастрофа точно преди дипломирането. Излизайки от комата, Скот бил ужасно разстроен, че е пропуснал този толкова важен ден. Скоро след това се обадил директорът на училище и казал: "Ние искаме да направим нещо специално за сина ви." Оказва се, че съучениците на Скот са подготвили за него втора церемония. Повторили още веднъж поздравителните речи и тоалетите, но този път била връчена само една диплома. Скот бил дълбоко трогнат: "Аз нямам думи. Невероятно е да осъзнаеш колко много хора стоят зад теб и те подкрепят. "

Бездомник получи жилище и работа, заради честната си постъпка

44-годишният бездомник от Тайланд на име Варалоп намира портмоне в метростанцията, която е обичайното му място за нощуване. Но той не се изкушил да прибере парите за себе си, а дори напротив. Решил е да върне портфейла със сумата от 580 долара и кредитни карти. Вместо да изхрачи така необходимите пари за собствените си нужди, бездомникът отнася портфейла в полицията, която успява да открие неговия притежател. Оказва се, че това е собственикът на фабрика Ниити Понгкрайнос който останал силно впечатлен от честната постъпка на бездомния тайландец. „Ако аз бях на негово място, едва ли щях да върна изгубения портфейл с толкова пари в него“ - признава той. За благодарност Ниити мислел да предложи пари на Варалоп, но после решил, че това няма да е достатъчна отплата за благородната му постъпка. Затова го наел на работа в своята фабрика и му предоставил служебна квартира. Сега, вече бившият бездомник, получава 317 долара месечна заплата и не му се налага повече да нощува в метро станцията.
„Изключително съм благодарен, че ми бе даден шанс да променя живота си към по-добро“ - казва Варалоп. – Вече си имам свое собствено чисто легло и се чувствам щастлив“.

Рибарят от Алтай, спасил потъващ лос

Жителят от Барнаул Иван Драчев, връщайки се от риболов забелязва лос, пропаднал под леда. Иван хвърля примката на въжето и на третия път изважда животното. „Лосът беше замръзнал и трепереше, аз трябваше да го разтъркам, за да се стопли. Беше много забавно, когато седна до мен и сложи глава на коляното ми. Изглеждаше като крава, само че разбираше всичко"- пише Иван в своя блог.

Съседи ремонтират безплатно къщата на бедна стара учителка

Пенсионираната учителка Анн Гланси е изправена пред заплахата да бъде глобена от общината - по $ 3000 на ден, ако не ремонтира къщата си и приведе в ред тревната площ пред нея. Тя няма към кого да се обърне за помощ, но нейните съседи Адам и Кристин Полемус, заедно с други доброволци, цяло лято възстановяват безплатно дома на самотната жена. Така изглежда къщата преди ремонта и така - след.

Канадска авиокомпания наруши собствените си правила, за да спаси животни след пожар

Когато огромен горски пожар отрязва Форт Макмъри от останалата част на света се налага масова евакуация. Десетки хиляди хора трябва да напуснат града със самолет възможно най-бързо. Но какво ще се случи с техните домашни любимци? Правилата за пътуване на четириногите приятели са толкова строги, че собствениците не могат да изпълнят всички изисквания преди полета им. За щастие, управлението на авиокомпанията позволява на собствениците да вземат своите домашни любимци заедно с тях на борда. Така всички животни, без изключения, са спасени.

Стюардеса осинови кучето, което шест месеца я чака пред вратата на хотела

Стюардесата Оливия Сийвърс често лети до Буенос Айрес и веднъж среща на вратата на хотела си едно куче. Тя го погалила и нахранила и оттогава кучето я чака след всеки полет. Оливия живее в Германия, затова се опитала да намери нов дом за Рубио. Но той избягал и отново зачакал момичето. През това време, Оливия се привързала към кучето, така че този път тя взела Рубио в дома си и сега той е напълно щастлив.

Нека всички те ни напомнят още веднъж, че заедно можем да направим света по-добър!