Всички проучвания, проведени на тази тема в продължение на много години, потвърждават едно и също: благосъстоянието не идва веднага. То се натрупва ежедневно от малки, но важни детайли.
Правете подаръци на себе си и на другите. Променяйте ъгъла на полезрение, за да видите събитията в нова перспектива. Показвайте благодарност. Добре е да си поспивате. Не забравяйте да се усмихвате ... Едва ли се замисляме най-напред за това, когато става дума за щастие. И все пак можем да се почувстваме по-добре, променяйки някои представи и навици.
Главно условие за щастието не е притежаването на тези или други блага, а начина на живот, в който се обединяват грижата за себе си и откритостта към другите. Добрата новина е, че никога не е късно да започнете да следвате този стил.

1. Спортувайте

Говорейки за щастие, често мислим за собствените си чувства и начин на мислене. Но най-добрият стимулатор на щастието е физическата активност. Така че е време за разходка. Пеша, бягайки, на велосипед. Заемете се с градинарство. Потичайте след топката, танцувайте.
Упражненията ще ви позволят да се чувствате във форма, да се предпазите от депресия, стрес и да подобрите физическите и умствените данни. Намерете занятие, което ви харесва и съответства на вашата натура. И не се ограничавайте само да ходите на фитнес!

2. Спете достатъчно

Сега, след физическото натоварване, преди да се заемете с нещо друго, поспете. Тези, които прекарват в сън 6-8 часа на денонощие, се чувстват по-добре от тези, които спят по-малко от шест или повече от девет часа. Хората, които спят "оптимално", са по-малко склонни да развиват симптоми на депресия, по-бързо установяват взаимоотношения с другите и установяват по-тесен контакт със собственото си същество.

3. Усмихвайте се

Колко пъти на ден се усмихвате? Не чакайте да има причина за това. Изследователите наскоро потвърдиха това, което Дарвин вярваше през 19 век: когато демонстрираме емоции, те се засилват - независимо дали се намръщваме или повдигаме ъгълчето на устните си. Наистина, когато се усмихнете, мускулите на лицето изпращат сигнал до мозъка, за да произвежда ендорфини - "хормоните на щастието". Колкото повече се усмихвате, толкова по-щастливи ще се чувствате!

4. Поддържайте връзките си

Изграждайте връзки с другите хора: членове на семейството, приятели, колеги, съседи. Тези връзки са крайъгълните камъни на живота ви, инвестирайте в тях всеки ден и ги обогатявайте. Една от отличителните особености на човешкото същество е нуждата от принадлежност. Удовлетворението от тази нужда ни запълва с положителни емоции, докато дългите периоди на самота могат да се сринат.
Отношенията, особено близки и приятелски, са отлични показатели за щастие. Добрата мрежа на социална подкрепа укрепва имунната система, забавя мозъчното увреждане с възрастта и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

5. Живейте за момента

Фокусирайте се върху околния свят и вашите чувства. Оценявайте красотата, когато срещате. Насладете се на момента, като обръщате внимание на всяко чувство: докосване, вкус, зрение, слух, мирис. Разтегляйте момента, потапяйки се в усещането, без значение колко обикновено е то: тръпчивия вкус на виното по езика, меката козина на котката под дланта ви, винаги новия цвят на небето. За тези, които искат повече: запишете се за майсторски клас по медитация.

6. Изразявайте своята благодарност

Когато си легнете, преди да заспите, помислете за три момента от изминалия ден, за които се чувствате благодарни. Няма значение дали това е нещо дребно или жизненоважно. Запитайте се за всеки един от тях: за какво трябва да бъдете благодарни? Кажете благодаря на колегата, който ви е помогнал днес или му изпратете имейл. Изказването на благодарност е един от най-ефективните начини за вършене на добро.

7. Продължавайте да учите

Какви умения придобихте наскоро? Научихте ли нещо ново от книга, филм или лекция, върнете се към свое старо хоби или започнете нещо съвсем ново – това подобрява вашето самочувствие и чувство за наслада от живота.

8. Развивайте силните си страни

Това усещане за себе си, което е дълбоко вътре във вас, е вашата сила. Откъде идва то? Помислете за това поне минута. С какво наистина се гордеете? Да познавате вашите силни страни, таланти, да ги използвате, да ги развивате - това е един от най-верните начини за личен и професионален растеж. Положителните ефекти от това развитие ще бъдат дългосрочни и ще помогнат в случаи на депресия.

9. Нова перспектива

За вас чашата е наполовина празна или наполовина пълна? Гледате на положителните аспекти в живота или неща, което не ви харесват? Събитията рядко са "напълно бели" или "напълно черни", но в повечето случаи е по-полезно да се разглеждат техните положителни страни.
Ето едно просто упражнение за изпълнение на този принцип: ако се случи нещо неприятно, опитайте се да намерите в ситуацията нещо добро (дори да ви се струва изкуствено), разглеждайки я дори и така, като че не ви засяга. Ще ви помогне да погледнете отстрани какво се случва!

10. Приемайте живота

Ползите от приемането са научно потвърдени. Никой не е съвършен и има голям шанс и вие да не приемате у себе си (или в другите) определени черти или действия. Понякога става въпрос за вманиячаване. Но ожесточеното отношение към своите слабости не помага с нищо, дори напротив. В същото време научавайки се да се приемаме и да прощаваме на себе си, ще увеличим гъвкавостта, устойчивостта и удовлетворението от живота. И това ще ви позволи да станете по-толерантни към другите.

11. Отделяйте време за себе си

Изследванията показват, че сме по-щастливи, когато имаме чувството, че сами се разпореждаме с времето си. Един от начините да постигнете това е да отделяте време за себе си, всеки ден и да правите в такива моменти всичко, което искате: да се разхождате по улицата или през гората, да се отпуснете на терасата с чаша кафе, да четете вестник, да слушате музика ... главното е да останете сами със себе си за известно време.

12. Давайте

Направете нещо, което няма да ви донесе никаква изгода. Кажете на приятел или непознат добра дума. Присъединете се към асоциация за взаимопомощ. Изследванията показват, че щедростта и добротата стимулират мозъчните зони, отговорни за освобождаването на ендорфини. Споделяйки време и внимание, ние не само възнаграждаваме себе си, но и установяваме взаимоотношения. Доверието е ключът към мир със себе си и с другите.