Нека първо дефинираме какво точно означава „наранена“.

През годините научих, че има хора, които по една или друга причина не са в състояние да изградят връзка. Все пак изпитват любов и могат да бъдат привлекателни за срещуположния пол. В дългосрочен план обаче, винаги остават сами или имат нездравословни отношения. Аз наричам тези хора „разбити“. Те са прекалено наранени са, за да обичат, защото не могат или не се държат по подходящ начин с партньорите си, или не разбират какво означава истинската връзка. В повечето случаи, същите тези хора ходят на срещи, но бягат от по-сериозно обвързване. Понякога имат сериозни емоционални проблеми, които трябва да разрешат преди да се обвържат. Може да имат токсични вярвания за любовта, срещите или противоположния пол.

Това са хора, които понякога удрят съпругите си, нараняват, изневеряват или дори изнасилват. Имат големи проблеми и не са щастливи вътрешно. Но може и да не осъзнаят, че причината, поради която са винаги сами... всъщност са самите те. Или ако знаят, отказват да повярват. Добрата новина е, че ти самата също можеш са работиш върху себе си и да се опиташ да станеш по-добра, да обичаш истински и да изградиш здрави отношения. Всеки може да разбере дали е прекалено наранен, за да обича. Лошата новина е, че ако наблюдаваш тези признаци при себе си, значи имаш много работа върху себе си...

Всеки път, когато чуеш любовна песен или видиш щастлива двойка, се ядосваш или разстройваш

Всеки го е изпитвал и това показва колко негативна енергия и болка носиш в себе си. За съжаление, трябва да се пребориш с това, преди някой да поиска да е с теб.

Стандартите, които имаш, са далеч от това, което можше да предложиш

Не става въпрос за важни неща като цели, кариера и характер, а за повърхностни очаквания. Ако имаш стандарти за модел с шестцифрена заплата, приличащ на Клаудия Шифър, може би имаш „токсични“ вярвания, които не ти позволяват да продължиш напред.

Оплакваш се, че „всички са гадняри“ или нападаш някого просто защото не иска да излезе с теб, след като сте станали приятели

Мило момиче, привличането не може да бъде договорено. Не може да накараш някого да те харесва и след това да го оскърбиш. Не се чувствай жертва само защот някой иска да бъде приятел с теб. 

Излизаш с хора, с които други искат да те видят, а не с тези, с които ще си щастлива

Виждам това през цялото време! Това показва, че не си сигурна в себе си и че искаш повече да се харесаш на другите и не държиш на качеството на вашите взаимоотношения. Нито една такава връзка не е добра, затова може да поговориш с професионалист, за да можеп да се отървеш от сянката да живееш за одобрението на другите. 

Критикувала си партньора си

Това е един от най-сигурните знаци, че не може да изградиш връзка. Ако бившите ти партньори казват, че редовно си правила подобни неща, е време да се замислиш кое е това, което те кара да нараняваш хората, които казваш, че обичаш. 

Не виждаш потенциалните си партньори като самостоятелни хора

Не ги виждаш като хора с техните чувства, нужди, живот и мечти. Много хора, които са емоционално разбити, виждат противоположния пол като враг. Може би е време да преосмислиш начина, по който подхождаш към срещите.

Много хора ти казват, че начинът, по който се държиш, е неприемлив

Ако го чуваш от бившите си, от приятелите си, от членове на семейството си и дори непознати, може би имаш проблем, който не си готова да приемеш. И тук терапията и самонаблюдението правят чудеса!

Родителите ти управляват живота ти

Няма нищо лошо в това да бъдеш близък със семейството си, но не е редно да му позволяваш да се намесва във всичките ти взаимоотношения. Родителитe не трябва да контролират прекалено израстването ти като човек, нито пък начина, по който живееш или с кого излизаш. Ако не ти позволят да управляваш собствените си отношения, имаш проблем, за чието разрешаване е добре да потърсиш помощ. 

Хората са склонни да те избягват

Това определено не е забавно, но има причина, заради която да го правят. Обърни внимание на социалните си умения. Никога не си прекалено възрастна, за да научиш как да се държиш по-добре с хората, а това е по-лесният начин да се справиш с всички симптоми от този списък.

Чувстваш нужда да наказваш хората за грешките, които други са направили

Вероятно знаеш, че това не е правилно. Сигурно знаеш и че дълго ще се чувстваш зле, защото ще трябва да отговаряш пред хората, които си наранила. Да, наранените хора нараняват други хора, но ако живееш според този принцип, знай, че определено няма да си щастлива. Ако откриеш, че това се случва в живота ти, поговори с професионалист. Просто няма да бъде честно спрямо теб и хората около теб.

Вътрешно винаги си мислиш, че трябва да бъдеш изоставена

Тези мисли няма да ти донесат нищо добро. Потърси помощ и реши проблемите си преди да излезеш с някого.

Хората казват, че не си отговорна за собствените си проблеми

Отговорността и характерът са важни за изграждането на всяка връзка. Ако не можеш да признаеш вината си, ще бъдеш склонна да обвиняваш партньора си за всички лоши неща, които ви се случват, а такова поведение е недопустимо. Ако искаш следващата ти връзка да продължи, вгледай се в собствените си грешките и работи, за да направиш нещата по-добри!