Всички сме били в тази ситуация – искаме да влезем във форма, съставяме план за действие, обещаваме си, че го започваме от понеделник, после от другия месец, накрая наистина го започваме... за да загубим мотивация след седмица (или дори един ден?).

С времето тренировките стават все по-лесни и се превръщат в навик, но ако ти е трудно въобще да започнеш и да следваш програмата си, експертите ще ти дадат няколко ценни съвети, които ще направят упражненията далеч по-приятни и нетолкова отегчаващи.

1. Намери приятелка, с която да тренираш

Най-добре избери приятелка, която е по-мотивирана от теб и в по-добра форма, защото това ще те мотивира да я догониш. Тренирането с приятелка или с група приятели е много по-забавно. Но избирай приятелката си мъдро, защото, ако и двете не сте особено мотивирани, накрая може нищо да не свършите и планираният джогинг в парка да се превърне в приятна разходка, подправена с малко клюки и много смях.

2. Завърши с любимото си упражнение

Всички имаме упражнения, които не обичаме, но знаем, че са полезни за тялото ни и чрез тях ще постигнем много по-добри резултати. Според експертите е по-добре да започнеш с тях и да завършиш с това, което ти е най-приятно. Например можеш да започнеш с изморителното кардио и да завършиш с една приятна йога. Или да започнеш с тичане и да завършиш със силови упражнения. По този начин ще се мотивираш да приключиш с неприятната част, за да дойде време за любимите ти упражнения.

3. Състави списък с интересите си

Понякога, ако напишеш интересите си черно на бяло, ще осъзнаеш по-добре към какво да се насочиш. Ако обичаш разходките, запиши се в такава туристическа група, която прави преходи из България на различни места. Ако винаги си искала да пробваш йога, карате, бокс, фехтовка, танци или каквото ти хрумне – нищо не може да те спре. Опитай, може би ще така ще откриеш новата си страст.

4. Тренирай извън фитнеса

Има хора, които се мотивират от останалите трениращи около тях, но има и такива, които не обичат въобще да стоят във фитнеса. Ако си от вторите, през лятото е идеалното време да напуснеш залата и да се отправиш към природата. Според проучванията природата подобрява настроението ни и може да направи тренировките ни по-приятни, затова избери джогинга, карането на колело или йогата в парка.

5. Свържи тренировките с друго хоби

Идеята е, че трябва да преплетеш тренировките с дейност, която наистина обичаш. Ако по душа си откривателка или пътешественичка, мисли за всяка тренировка навън като начин да опознаеш родния си град. Обичаш да танцуваш? Пробвай зумба! Обичаш книгите? Пробвай да слушаш аудио книги, докато тичаш. Може би дори няма да осъзнаеш колко бързо е минало времето, ако тренировките са съчетани с твоя любима дейност.

6. Направи си списък с положителните резултати

След всяка тренировка си записвай положителните резултати. Чувстваш ли се по-енергична, по-уверена или по-щастлива? Запиши си го и когато мотивацията ти липсва и не ти се тренира, погледни този списък и се сети как си се чувствала преди след тренировка.

Ако пък си амбициозен човек, който обича да изпълнява забавни задачки, избери си фитнес предизвикателство, свали си 30-дневния календар и след всяка тренировка записвай как се чувстваш – много ли ти е било трудно, може би мразиш някое упражнение? Запиши реалните си чувства и когато завършиш предизвикателството, прочети какъв прогрес си направила. Със сигурност накрая ти е било далеч по-лесно, отколкото в началото. Ако пък календарът ти е изпълнен с негативни емоции, просто ще разбереш, че този вид тренировки не са точно за теб и трябва да се преориентираш. И в двата случая – нищо не губиш.

7. Започни с малки крачки

Ако тренировките са ти много трудни, това бързо ще те демотивира. Вместо това започни бавно. Ако тренировките не те изтощават и не отнемат твърде много време от графика ти, е по-вероятно да продължиш с тях, докато вече достигнеш по-високо фитнес ниво.

8. Съсредоточи се върху полезната храна

Ако се храниш с нездравословна храна, това ще се отрази на енергията ти и ще затрудни кардио тренировките ти. Освен това с преработената храна трудно се правят мускули и не се вае стройна фигура. Бавно започни да променяш начина си на хранене, яж протеини след тренировка и разчитай на натуралните продукти, така съвсем скоро ще видиш резултати от тренировките.

9. Слушай зареждаща музика

Според проучванията бързата музика може да направи тренировките по-лесни и забавни, защото те разсейва от негативните мисли и подобрява настроението ти. Направи си плейлист с любимите ти песни, които те зареждат с положителна енергия, и тренировките ще станат като детска игра.

10. Представи си крайния резултат

Представи си какво страхотно тяло ще имаш, колко здрава и силна ще бъдеш. Разгледай профили на хора, които вечe са постигнали своята цел, и си представи как и ти ще бъдеш като тях. Всеки път, когато загубиш мотивация, представяй си финалния резултат и отиди да тренираш!

11. Тренировките ти трябва да са разнообразни

Ако тренировките ти са разнообразни, е по-малко вероятно да гледаш на тях като рутинна, скучна дейност. Вместо всеки втори ден да ходиш във фитнеса, измисли си интересен план, който включва различни упражнения и дейности.

12. Награждавай се

Въпреки че постигането на крайната цел трябва да е достатъчна награда, тя често е далеч в бъдещето, а загубата на мотивация е твърде чест проблем в настоящето. За да решиш тази задачка, постави си краткосрочни цели, свързани с реалистични награди. Може веднъж месечно да се награждаваш с масаж, ако си спазвала плана си. Или пък шопинг, или пък шоколад след определен брой тренировки. Идеята е да се окуражаваш и да се настроиш позитивно, докато тренировките се превърнат в навик и забавление, което няма да изисква награди.

13. Избери кратки, но интезивни тренировки

Понякога само като си помислим колко дълга е една тренировка и вече сме се отказали. Или пък си търсим оправдания от сорта на „днес нямам време”. Ако и ти имаш такъв проблем, съсредоточи се върху тренировки, които са кратки, но интензивни, придружени с бърза музика. По този начин ще се забавляваш повече или ще се успокояваш, че съвсем скоро тренировката ти свършва.