Счупването на яйце в сутрешното ви кафе или добавянето на щипка сол към него всъщност са само няколко от многото прости начини, които да ви помогнат да станете на краката си по-лесно сутрин. Освен, че е изключително вкусно - тъй като отнема от горчивия вкус, едно яйце в кафето също е много полезно, за да започнете деня си силни и пълни с енергия.

Направихме списък с неща, които са в състояние да направят всеки от нас човек, който си пада по сутрините.

1. Добавете сол към кафето си

Ако сте виждали хора да добавят сол вместо захар към сутрешното си кафе, това е, защото всъщност тя подобрява вкуса му. Премахва всякаква горчивина и вместо мляко или захар, не ви зарежда с десетки сутрешни калории. Не прекалявайте обаче, малка щипка е достатъчна, за да постигнете перфектния вкус.

2. Включете яйца в закуската си, дори и в кафето си

Виетнамското яйчено кафе е наистина популярно с причина. Може да звучи странно, но добавянето на жълтък в сутрешното ви кафе е вкусно и е полезно и за тялото ви. Според проучване, хората, които ядат яйца сутрин, са по-енергични от тези, които не го правят. Така че, ако комбинирате яйца с кофеин, ще създадете сутрешен тласък като никой друг. Можете да ги ядете и по друг начин.

3. Опитайте черен чай или горещ шоколад с малко канела

Ако не сте любител на кафето, можете да опитате и чаша черен чай. Съдържа както кофеин, така и л-теанин, който повишава бдителността и фокуса. Но можете да създадете и сутрешния си тласък с горещ шоколад, ако добавите малко канела към него. Той помага да се контролират нивата на кръвната захар, което поддържа балансирани нива на енергия без чувство на умора.

4. Изпийте чаша вода или още по-добре лимонова вода

Водата е от първостепенно значение независимо по кое време на деня, но особено сутрин. Пийте вода, когато се събудите, за да подобрите умствените си показатели. Това всъщност има общо с това да бъдете хидратирани, което може да доведе до точно обратния ефект. Можете също да опитате чаша лимонова вода. Тя помага за хидратация, храносмилане и загуба на тегло, съдържа витамин С, който е полезен за кожата и имунната система и като цяло е добър начин да започнете деня си.

5. Включете овесена каша в закуската си

Проучванията съветват също да се опитате да включите овесена каша в закуската си, защото това ще засили енергията ви, ще ви накара да се почувствате по-сити и ще ви помогне да започнете добре деня си. Изследванията показват, че хората, които ядат високо въглехидратна закуска, остават по-бдителни през деня в сравнение с тези, които ядат нещо друго. За това можем да благодарим на фибрите и протеините.

6. Включете музиката

Няма съмнение, че музиката влияе на настроението ни. Специфични проучвания показват, че музиката може да повиши щастието и да намали тревожността. По този начин, започването на деня с весели и щастливи мелодии, е най-добрият начин да повишите настроението си и да ви върви през останалата част от деня.

7. Обградете се с ярки цветове

Цветовете на заобикалящата ни среда влияят сериозно на настроението ни, казват експертите. Изберете светли цветове за къщата и леглото си - особено ако в апартамента ви няма много светлина. Облечете се в по-светли дрехи и ще видите как се променя настроението и поведението ви и може би дори храненето ви става по-здравословно. Представете си каква разлика може да направи това за деня ви.

8. Пригответе облекло си предния ден

Подготовката на тоалета ви от предишната вечер е друго нещо, което можете да направите, за да спестите време сутрин. Колкото повече сте се приготвили, толкова по-малко стрес и повече време ще имате да се насладите на закуската си и други сутрешни навици. Ако вече знаете какво ще облечете, няма да се налага да решавате и евентуално да се разочаровате сутринта.

9. Поддържайте план за деня и проверете приоритетите си

Друго нещо, което ще ви помогне да спестите време и да свършите повече неща, е организирането. Съхранявайте календар за планиране с всички неща, които трябва да направите през деня, класирани от най-важните до по-маловажните. Ако направите това, няма да стигате до паника в края на деня за нещо, което би трябвало да бъде направено.

10. Преместете будилника си извън стаята

По-добре е да преместите будилника си извън стаята, вместо да го поставяте на нощното си шкафче. Това ще ви помогне да се събудите по-ефективно, защото ще трябва да станете, за да го спрете. Ако не дремвате и вече сте извън топлото си легло, по-вероятно е да започнете деня си без бавене.

11. Вземете шепа ядки, преди да излезете

Ядките, неподсладени и безсолни, разбира се, са чудесна и здравословна закуска, за да започнете деня си. Тъй като са богати на мазнини, въглехидрати и протеини, те повишават нивата ни на енергия, карат ни да се чувстваме сити и ни подготвят да започнем деня.

12. Направете няколко бързи упражнения, докато миете зъбите си

Включването на упражнения в сутрешния си график е друго нещо, което ще ви помогне да се събудите по-лесно, тъй като повишава енергията на тялото ви и намалява умората, стреса и други негативни чувства. Ако не можете да добавите пълна тренировка, можете да опитате да направите 2-5 минутна тренировка, докато правите други неща. Например, можете да направите няколко клякания, докато сте в банята и миете зъбите си.

13. Насладете се на малко слънчева светлина

Научно доказано е, че естествената слънчева светлина подобрява настроението и чувствата ни. Тя задейства тялото ни, което спира да произвежда мелатонин, хормонът, който го приспива. В резултат на това сме по-бдителни. Ако искате да започнете деня си блестящо, отворете завесите и оставете слънчевата светлина да влезе вътре или още по-добре - излезте навън и си подарете малко слънце, ако времето позволява.

Как предпочитате да започвате деня си? Включвате ли някой от тези навици в сутрешните си ритуали?