Съвсем естествено е, че от време на време хората се объркват дали отношенията им с половинката са добри. Оказва се, че различията в интересите, мненията и навици не гарантират провал във връзката, а успех.

Представяме ви 13 признака, че връзката ви е здрава:

Разговаряте малко

Можете да мълчите дълго, когато сте заедно. Не се чувствате неудобно и не е нужно да говорите през цялото време. Специалист по връзките споделя, че двойките, които могат да седят спокойно заедно, отдавайки се на своите мисли или собствени дейности, имат специална близост.

Почивате отделно

Британският специалист по връзки Трейси Кокс отбелязва, че все по-голям брой хора отиват на почивка без партньора си. Това дори може да укрепи връзката: ако наистина обичате и имате доверие в любимия човек, ще ви липсва. В същото време ще имате възможност да правите това, което ви харесва. 

Разрешавате конфликтите по различен начин

Нийл Флеминг и Колин Молс разделят хората на 4 основни типа според това кой орган на възприятие е най-значим за тях - картина, звук, вкус и факти. Те разрешават проблемите си по различен начин от другите групи.

Партньорът ви не прекарва време със семейството ви

Ако вашите родители и партньор се разбират, това е страхотно. От партньора ви не се изисква да участва в семейните вечери, но той ви обича и се отнася с уважение към семейството ви. Не е зле да очертаете граници.

Имате различни интереси и хобита

Според д-р Марк Уайт общите интереси могат да заглушат проблемите, удължавайки връзките, които вече са изчерпани. Повечето от нас се нуждаят от някой, който е различен и обогатява живота ни.

Често се карате

Понякога сте ядосани един на друг, карате се и крещите. Д-р Елизабет Дорънс подчертава, че човекът, когото обичаме най-често, се сблъсква с най-много от нашите негативни емоции. От друга страна, конфликтът е добър за връзката, защото сигнализира за необходимостта от промяна и в двете страни.

Не угаждате на другия за своя сметка

Психологът Аталанта Бомънт съветва да не се стараете прекалено много, за да угодите на партньора си. Преобладаващото желание да се грижим за другите обикновено се връща в детството, когато усилията ни или не са били възнаградени, или са били сметнати за недостатъчно добри и сме се чувствали недооценени.

Спите отделно

Спите отделно, защото единият от вас хърка по време на сън, а другият спи много леко. Психологът Катрин Шрайбер отбелязва, че все повече двойки избират да спят отделно. Проучване на университета в Охайо показва, че здравословният сън е по-важен за връзките, отколкото да спим заедно.

Не сте прекалено романтични

Партньорът не ви подарява цветя, а подаръците често са икономични и функционални. Психологът Бартън Голдсмит вярва, че повечето хора не се опитват да правят романтични неща, защото просто не знаят как.

Не искате деца

И двамата сте приели този факт и това не засяга желанията на нито един от вас. Психолозите казват, че често двойките без деца са по-щастливи от тези с деца.

Прекарвате по-малко време заедно, отколкото бихте искали

Не успявате да прекарате много време заедно, но не се притеснявате: имате доверие на партньора си и сте уверени в чувствата му. Броят на часовете, прекарани заедно, има значение, но е по-важно как се използва това време. 

Отнема време, за да приемете недостатъците на другите

Всеки от вас има свои собствени недостатъци и понякога отнема време да ги приемете. Психолозите отбелязват, че приемането на хората не означава пълно съгласие и одобрение на техните действия. Приемането в психологията е приемане на реалността, без опит тя да се промени. 

Изразявате чувствата си по различни начини

Може да имате различни идеи за това как да изразите чувствата си. За един от вас думите ще бъдат по-важни, за друг - прегръдките или действията.