Ние си мислехме, че интелигентността зависи от средата, в която човек е израснал, от желанието му да научава нови и нови неща и от някои генетични особености, оказващи влияние върху мозъка. Но според някои проучвания интелигентността е свързана и с други физически особености. Например учените твърдят, че жените с по-големи дупета са по-интелигентни, но mcu семейство Кардашиян ни доказва точно обратното...

Ние оставаме безпристрастни и ви представяме няколко проучванияи народни суеверия, които твърдят, че можете да познаете дали човекът срещу вас е интелигентен само от един поглед. Ако проучванията са във ваша полза – честито, ако пък не са, приемете ги с голяма доза скептицизъм.

1. Високи сте

Проучванията твърдят, че високите хора обикновено са по-умни от ниските. Според една теория високият ръст отваря повече врати в живота – хората ви приемат за роден лидер, по-често зачитат мнението ви, правите по-голямо впечатление. Затова от историческа гледна точка високите хора са имали повече възможности и съответно – по-голям достъп до информация. След това те предават своята височина и своя статус на децата си. Тъй като са имали по-добри професии, те са имали и средствата да образоват децата си.

2. Имате големи гърди

Според едно проучване жените с големи гърди често са по-интелигентни. Освен това жените със средно големи гърди се оказали по-умни от жените с малки гърди. Общо взето интелигентността била правопропорционална на размера на гърдите... Дали пък това проучване не е правено от мъже със съвсем очевиден фетиш към големи гърди?

3. Имате сини очи

Сините очи може да са свързани с по-висока интелигентност. Много гении са имали сини очи, като Стивън Хокинг или Мария Кюри. Американски учени са установили, че студентите със сини очи се представят по-добре на тестовете и могат по-лесно да се концентрират, освен това по-често мислят стратегически и затова работят по-ефективно. Същите учени са установили, че хората с кафяви очи пък са по-атлетични.

4. Имате голяма глава

Все още се води дебатът дали размерът на мозъка оказва някакво влияние върху интелигентността и дали хората с големи глави са по-умни. Едно проучване твърди, че наистина по-голямата глава ви прави по-умни. Според тях по-ниската гъстота на невроните помага на мозъка да работи по-ефективно.

5. Имате високо чело

Според китайските поверия голямото чело е признак за висока интелигентност. Вярва се, че хората с високо чело учат нови неща по-бързо и са по-ефективни в работата си.

6. Нямате симетрични уши

Едно проучване показва, че хората, които нямат симетрични половини на тялото (например ако едното ухо е видимо по-дълго от другото), са по-добри лидери. Възможно е тези физически „недостатъци“ да мотивират хората да се самоусъвършенстват в други по-научни области.

7. Ако мъжът има тънки устни

Учените твърдят, че усмихнатите мъже с тънки устни изглеждат по-интелигентни. Ако мъжът не се усмихва, хората го приемат за по-малко интелигентен.

8. Ако мъжът има заострена брадичка

Още една част от тялото, която се свързва с мъжката интелигентност – малката заострена брадичка. Хората просто приемат мъжете със заострена брадичка за по-умни, а господата с големи брадички – за не толкова интелигентни.

9. Ако мъжът има повечко окосмяване

Учените твърдят, че мъжете с повече косми имат по-високо IQ. Косматите мъже били и по-добри студенти. А едно проучване сред американски студенти по медицина твърди, че половината от мъжете доктори в страната били доста космати.

10. Имате римски нос с големи ноздри

Псевдонауката назология твърди, че има връзка между формата на носа и характера. Римският нос (или наричан още „орлов нос“) е присъщ на хората, които умеят да взимат добри решения. Хората с прав нос обичат изкуството. Онези с големи ноздри имали бързи и сериозни умове.

11. Имате по-къс показалец

Според едно проучване дължината на пръстите ви може да предскаже как бихте се справили на матурите. Ако имате по-къс показалец от безименния ви пръст, вероятно ще се справите добре на тестовете по математика, независимо от пола ви. Учените са убедени, че тези резултати са свързани с нивата на тестостерона в утробата. Повечето тестостерон води до по-къс показалец и по-дълъг безименен пръст и в същото време развива онези области на мозъка, които отговарят за пространственото мислене и математическите умения. Ако имате по-къс безименен пръст, в утробата сте били изложени на по-големи нива естроген, което пък означава, че ще се справяте по-добре с езиците.

12. Левичари сте

Левичарите обикновено имат по-голямо мазолесто тяло (корпус калосум) в мозъка, което им помага да обработват информация по-бързо.

13. Имате тънка талия и голям ханш

Според едно проучване жените с тънка талия и пищен ханш или онези, които имат фигура като пясъчен часовник, са по-умни от слабите дами без особени извивки. Учените предполагат, че причината са дължи на това, че пищните жени имат по-високи нива на омега-3 мастни киселини, които ги зареждат с повече енергия и са особено полезни за бременните жени, защото помагат за развитието на мозъка на нероденото им дете.

14. Имате нормално тегло

Според друго проучване мъжете и жените с наднормено тегло често имат по-малко сиво и бяло мозъчно вещество, което оказва влияние на интелигентността им.