Готови ли сте да поработите над себе си? Ако да, не отлагайте, да започнем да изпълняваме:..

1. Ден на мълчанието

Задачата ви е през целия ден да не промълвите нито дума. Защо? Ще откриете известна зависимост от човешката реч. Постепенно ще свикнете. Ще откриете, че, за да се разбирате с хора, не са ви необходими думи. Ще установите, че чувствителността ви нараства. И ще опознаете по-отблизо себе си.

2. Ден на думата „не”

Цял ден на всички да казвате „не”. Без обяснения – първи вариант. С обяснения – втори вариант. Например, някой е свикнал, че винаги сте готови всичко да направите за него, да изпълните всяка негова молба. Вие просто казвате „не”. Във вид на обяснение, ако е необходимо, просто и ясно казвате „Не искам”. Ако за околните това не е обичайно, те в този момент стават истински. Проявяват се слабостите им и истинското им отношение към вас.

3. Ден на обезличаване

През този ден ще ви се наложи да не произнасяте думата „аз”. Да се научите да минавате без нея. Предстоят ви неудобства, но неудобствата са стимул за развитие. В този ден мозъкът ви ще е напрегнат до краен предел. Това е тренировка на осъзнаването.

4. Ден на фантазиите

През този ден трябва поне веднъж да направите това упражнение. Разказвате на някого приятна фантазия, небивалица. Първият етап е слушателят да ви повярва, а вторият – постепенно да започнете да добавяте абсурд в разказа си. Последният етап е да направите така, че човекът, който ви слуша, да ви каже, че това е невъзможно! Без последния етап упражнението се смята за неизпълнено.

5. Ден на шегите

Това е особен ден! За него трябва подготовка. Планирайте шегите така, че да е весело и приятно. Тук също ще ви трябва фантазия. Но можете да използвате и чужди шеги, чути някъде. Внесете хумор в живота си.

6. Ден на комплиментите

Това е специална задача. Особено голям комплимент е усмивката ви, в случай че не сте се усмихвали от времената на библейския потоп. Усмивката на жена към мъж подсъзнателно се приема от мъжа като знак, че тя го харесва. А външността ви, скъпи жени, е безумен комплимент за всички мъже – ако една жена се грижи за външния си вид, това е комплимент за нейния мъж.

7. Ден на внимание към себе си

Прекрасен ден за проява на чувствата към себе си. Още от сутринта създайте атмосферата на този ден - позволете си да се поизлежавате, поглезете се с някаква храна, кажете си нежни думи пред огледалото. Не се притеснявайте, не бъдете скромни. Заслужавате всичко това дори само поради факта, че ви има на този свят!

8. Ден за ходене в елитни магазини

Влизате в елитен магазин и привличате максимум внимание. Изпробвайте най-скъпите стоки. Ако се скупчат да ви обслужат всички продавачи, имате четворка. Ако се включи и управителят – петица. Ако участва и собственикът на магазина – шестица. Второто условие е да не купувате нищо.

9. Ден на неподходящи дрехи

Това е лесно. Обличате се неуместно. Временно станете „бялата врана” спрямо другите. Когато всички са спортно облечени, слагате костюм. Ще привлечете вниманието. Мнението на свободния човек се цени.

10. Ден за рисуване

Отдавна ли не сте рисували? Купете си кадастрон или платно. И бои. Каквито ви харесват. Може с музика, може и в тишината. Нарисувайте с багри чувствата си. Нека ръката ви сама се движи. Без да мислите. Просто следвайте чувствата си.

11. Ден за преодоляване на комплекси

Има ли в живота ви нещо, което не си позволявате да направите, оправдавайки се с възраст, жизнен опит, социално положение? Например да изглеждате глупаво. В този ден се облечете глупаво. И прекарайте целия ден в този вид. Така, впрочем, се ражда модата.

12. Ден без информация

В този ден максимално се изолирайте от информация. В нашия свят на информация е много трудно човек да разбере себе си. Той постоянно е в различни информационни потоци. Това го отдалечава от себе си. Чрез информацията той бива управляван и каран да върши нека, които не са нужни на самия него, а на други, които той дори не познава. Мнозина изобщо не желаят да надникнат в себе си – те бягат от истината, скрита в самите тях. Подарете си ден, през който да общувате със себе си, с истинското си Аз.

13. Ден за осъзнати действия

В този ден трябва да осъзнавате своите действия. Ако например вървите по улицата, задачата ви е да се концентрирате само върху движението си – и нищо друго. Научете се максимално да се концентрирате върху действията си. Да живеете в действието.

14. Ден на спокойствието

В този ден (но да не е почивен ден!) задачата ви е да следите темпото си. За никъде не бързайте. Даже ако закъснявате за важна среща. Отначало контролирайте външното бързане, постепенно започнете да внимавате да не проявявате вътрешно бързане.

Автор: Андрей Макрица