Понякога обвиняваме себе си за начина, по който живеем живота си, защото не е толкова съвършен, колкото ни се иска да бъде. Когато разговаряме с приятелите си или разглеждаме социалните мрежи, стигаме до извода, че животът ни бледнее в сравнение с този на другите. Чувстваме се виновни за нещата, за които не трябва да се извиняваме. Време е да приемем себе си и да спрем да се срамуваме от тези неща.

Ще разгледаме нещата, за които всички сме склонни да се срамуваме и ще обсъдим причините, поради които трябва да прекратим това поведение.

1. Изборът ви на кариера

Колкото по-необичайна и по-малко платена е работата, толкова повече сте склонни да се срамувате от избора си на кариера. Съмнявате се повече, ако имате квалификация за по-стабилна работа с по-добра заплата, но сте избрали различен път в кариерата. Натискът е още по-голям, когато приятелите ви продължат да се изкачват по корпоративната стълбица. Но ако сте доволни от работата си, трябва да се гордеете с това, което правите, независимо какво е то.

2. Неправоспособност или липса на способности

Възможно е да сте изпитвали пренебрежение поради неправоспособността си или липсата на способности в нещо, но не бива да се срамувате от това. Всеки има своите силни и слаби страни, така че ако не сте добри в нещо, това не ви прави губещи. Наличието на увреждания или липса на способности просто означава, че силните ви страни се крият на друго място.

3. Искате малко време за себе си

В екстровертния свят понякога е трудно да се извините, за да имате време за себе си. Ако сте майка, може да се почувствате още по-виновна от това да се скриете в килера, преди децата ви да дойдат и да ви намерят. Но истината е, че всеки заслужава да има време да бъде сам и да се поглези, без да се притеснява за другите за известно време. Затова си го подарете и не се чувствайте виновни за това.

4. Приятели и партньори, които сте избрали

Може да имате партньор или приятели в живота си, които другите хора смятат, че не са достатъчно добри за вас. Но ако се отнасят добре с вас, няма значение дали ги считат за такива. Трябва да се радвате, че в света има хора като тях, които ги е грижа за вас.

5. Откъде идвате

Ако се срамувате от миналото си, е малко вероятно да успеете да оцените настоящето и да гледате напред към бъдещето. Приемането на миналото ви като нещо, което ви е оформило, е един от начините да започнете да обичате себе си. Ако сте дошли от лошо място, нека ви напомня, че сега сте по-добре или че можете да бъдете по-добри.

6. Храната, която хапвате

Приятелите ви, които се хранят здравословно, могат да се опитат да ви накарат да се чувствате виновни, когато се наслаждавате на нещо грешно вкусно. Но не бива да се срамувате, че се изкушавате от такава храна, стига да се грижите за здравето си. Храненето е едно от най-големите удоволствия в живота и ако можете да си го позволите, трябва да му се насладите.

7. Статусът на отношенията ви

Може би предпочитате да сте необвързана или смятате, че е по-добре да се разведете с партньора си. Дори хората да не са съгласни с вас, не бива да се срамувате, че не сте с някого. Разбира се, да сте ухажвани или да се омъжите може да изглежда страхотно, но ако чувствате, че имате нужда да сте необвързани, не трябва да се чувствате виновни за това.

8. Да бъдете различни

Вече е трудно да бъдете част от малцинство, така че не е от полза, ако се чувствате зле от това, че сте различни. Вместо да се опитвате да се впишете и да бъдете част от мнозинството, трябва да приемете своята уникалност и да я използвате добре.

9. Нещата, които можете и не можете да си позволите

В този материален свят не е необичайно да се срамувате, ако не можете да си позволите маркови и модерни неща. Трябва обаче да запомните, че етикетите не трябва да ви определят. Живейте в рамките на своите средства и бъдете доволни от това, което имате.

10. Вашето тегло, размер или форма

Определени тегло, размери и форми на тялото може да са за предпочитане в медиите, но това не е основателна причина да се срамувате от тялото си. Здравето трябва да е по-важно от начина, по който изглежда тялото ви, така че ако го имате, никога не трябва да се срамувате от тялото си. Погледнете се в огледалото и си кажете, че сте красива, защото това е истината.

11. Интересите, които имате

Дори хобитата имат различни статуси в очите на обществото. Но ако наистина ви е приятно да четете, обичате определен сериал или да събирате фигурки, да плетете или изобщо нещо, трябва да се гордеете с това. При условие, че не е вредно за никого, трябва да сте свободни да проявявате интерес към нещо.

12. Да бъдете емоционални

Това, че сте възрастни, понякога означава, че се очаква да не проявяват твърде много емоции. Въпреки това, не сте робот и трябва да ви бъде позволено да изразявате емоциите си. Затова оставете сълзите да се стичат, когато сърцето ви е разбито или дори когато гледате филм. Не е необходимо да се срамувате, когато изразявате себе си и не можете да пренебрегвате чувствата си, когато нещата наистина ви засягат.

13. Начинът, по който се обличате

Може би обществото има определени идеи за това как трябва да се обличате, но не трябва да се присъединявате към онези, които ви карат да се срамувате заради това. Трябва да се гордеете с всичко, което ви е удобно да носите. Дрехите ви трябва да са ваше решение, затова ги носете с увереност.

14. Имате спонтанни аборти или не можете да заченете

За това може би не се говори достатъчно. Спонтанните аборти и невъзможността за зачеване не са голяма рядкост, но жените са склонни да се обвиняват и да се срамуват от себе си заради тях. Истината е, че обикновено те не са по ваша вина. Трябва да си напомняте, че не вие сте проблемът.