Днешните учени са като магьосници с безброй трикове, които преобръщат представите ни за физичните закони. Умните материали могат да променят формата си спрямо външните условия, могат да се самопоправят, да се превръщат от газове в твърди метали и дори да замръзват при високи температури.

Днес ви представяме 14 странни и невероятни материали, които със сигурност ще ви изумят и ще ви покажат какво ще бъде бъдещето.

1. Хидрофобни материали

Тези специални покрития предпазват от вода, някои други течности и мръсотия. Те са създадени на базата на наночастици от силиконов диоксид и титан. Такива материали масово се предлагат под формата на спрейове и гелове за дрехи, обувки и строителни материали, а някои дори се използват за почистването на моретата.

2. Газът, върху който предметите плуват

Хексафлуоридът е пет пъти по-тежък от въздуха и затова не напуска контейнера, в който го поставите, и може да поддържа леки обекти. Ако поставите хартия върху нещо, ще ви се стори, че тя се носи във въздуха. Друга интересна особеност на този газ е, че прави гласът ви по-нисък. Една глътка от него и ще говорите като Дарт Вейдър.

3. Металът, който се разтапя в ръцете ви

Този метал се нарича галий. Открит е през 1875 година. Втечнява се при стайна температура (29,76°C), дори при по-продължително държане в ръка. Не се среща в свободно състояние в природата. Комбинацията между алуминий и галий е много чуплива, но въпреки това галият се използва често във високотехнологичния сектор.

4. Експлодиращата пудра

Азотният трийодид и фулминантното сребро все още не са намерили употреба в индустрията. Самото им транспортиране също е опасно, защото избухват при силен удар, превръщайки се в цветен облак дим. Естествено, експлозиите им изглеждат впечатляващо, но самите материали засега са неприложими.

5. Метал с памет

Предметите направени от нитинол - титан и никелова сплав, могат да „помнят“ своята оригинална форма. Ако бъдат изкривени, могат лесно да се поправят – трябва само да бъдат загрети и те ще се върнат в първоначалната си форма.

6. Програмируемо дърво

Кой би помислил, че сред умните материали ще открием най-обикновено дърво! Специалисти от Масачузетския технологичен институт са създали такова дърво с помощта на 4D принтиране. Дървените плоскости, създадени по тази технология, могат да придобиват определена форма, когато се намокрят с вода.

7. Горещ лед

Тази интересна течност се нарича натриев ацетат и при най-малкия външен натиск се кристализира. Външно много прилича на нормален лед, но всъщност е топла. Точно такава течност се използва за джобните грейки за ръце.

8. Хидрогел

Този материал се използва в медицината. Специалното му свойство е, че променя размера си спрямо температурата и затова изглежда като жив.

9. Самовъзстановяващи се материали

Тези изумителни материали вече се използват за покритието на телефони, сгради и медицински съоръжения. Саморегенериращият се гел представлява субстанция на базата на полимер, която се саморегенерира, след като бъде повредена, подобно на човешката кожа. В момента се разработва дори самовъзстановяващ се асфалт! Един ден, когато тази технология стане достатъчно евтина, по-малките дупки в пътищата ни ще се възстановяват сами!

10. Графен

Най-просто казано графенът е тънък пласт чист въглерод. Графенът провежда електричеството по-ефективно от медта, 200 пъти по-здрав е от стоманата и 6 пъти по-лек. Той е почти прозрачен, защото абсорбира само 2% от светлината. Истински материал на бъдещето.

11. Материалът, който е изключително издръжлив, а е почти толкова лек, колкото въздуха

Аерогелът е иновативен материал, създаден на базата на графена. Притежава много интересни характеристики: той е твърд, прозрачен и огнеупорен. В същото време е само 1,5 пъти по-плътен от въздуха, а в сравнение с водата плътността му е 500 пъти по-малка. Използва се в строителството. Разбира се, засега не е никак евтин, един малък панел с размери 30х30 см би ви струвал около 500 долара.

12. Най-активният метал

Цезият е най-активният метал на Земята, единствено францият е по-активен, но той пък е радиоактивен. Цезият се топи при доста ниска температура – само 29°C. Лесно може да го разтопите и с топлината на ръцете си. Когато обаче го оставите „на мира“, той се втвърдява и образува красиви кристални форми. Той има множество приложения в индустрията, едно от тях е захранването на атомните часовници – най-прецизния вид часовник в света.

13. Магнитен пластелин

Магнитният пластелин съдържа в себе си микроскопични магнити и благодарение на тях се превръща в една забавна играчка за деца и възрастни.

14. Плутоний

Плутоният е едно от най-опасните вещества в света. Той е радиоактивен и ако се приближите до него без нужната екипировка, може да загинете. Когато се използва в сюжета на научно-фантастичните филми, обикновено се представя като яркозелен и дори светещ, въпреки че всъщност не е нито зелен, нито свети. Видът му е доста незплашителен, но както знаем – видът често лъже.