Животът е прекалено кратък, за да бъде прекаран в притеснение за това какво мислят останалите за теб. Ако не обичаш себе си достатъчно, то и останалите няма да те обичат. А когато любовта, която имаш към себе си, е достатъчна, постигането на целите ще ти бъде много по-лесно. Ето няколко признака, които ще покажат дали нивото на обич към самата теб е достатъчно високо или имаш нужда да поработиш върху самообичта си:

Не се чувстваш свободна да бъдеш себе си

Не вярваш, че истинското ти аз е достатъчно добро, за да бъде показвано пред други хора. Затова, опитвайки се да направиш останалите щастливи, показваш им само онази страна от себе си, която би ги удовлетворила.

Не се чувстваш свободна да изразяваш идеите си

Подобно на свободата да бъдеш себе си, често усещаш, че идеите ти не са достатъчно добри, затова е по-добре да ги запазиш за себе си. Трябва да се научиш, че идеите ти могат да бъдат гениални, стига да имаш смелостта да ги споделяш със света. И да развиеш тази смелост, възможно най-бързо.

Не прекарваш време със себе си

Когато си сама, не се наслаждаваш на собствената си компания. Чувстваш се самотна и отхвърлна, вместо да правиш нещата, които обичаш. 

Не си откровна със себе си, щом става въпрос за ценностите ти

Несъмнено имаш много ценности като човек, много добри качества и позитивни идеи. Но често отричаш пред себе си именно тях, убеждавайки се, че те не са кой знае какво или, че не са толкова важни. 

Не си вярна на себе си

Често подтискаш вътрешните си убеждения, от страх да не бъдат разбрани погрешно от останлите или още по-лошо отхвърлени. Трябва да се научиш, че ако бъдеш вярна на себе си, без да се притесняваш какво мислят другите, останалите ще те уважават повече и ще ценят мнението ти. 

Не се глезиш достатъчно

Единственият човек, който знае как напълно да задоволи нуждите и желанията ти, си самата ти. Затова от теб зависи да направиш всяка свободна минута удовлетворяваща, като се поглезиш с онова, което най-много обичаш.

Не отделяш достатъчно време за себе си

Мечтаеш за релаксиращ масаж, който отлагаш от месеци? Е, време е да започнеш да отделяш повече време за онези малки удоволствия, които биха да направили по-щастлива, спокойна и удовлетворена от живота. 

Не мислиш позитивно за себе си

Когато постигнеш някоя от целите си, често не я приемаш като нещо кой знае какво. Това е голяма грешка. Постигането на целите е едно от най-прекрасните неща, които можеш да направиш, за да подобриш начина си на живот. Затова е особено важно да се наградиш подобаващо за всяка постигната цел. 

Не се гордееш с визията си

Ако се срамуваш от визията си, това ще се отрази негативно на живота ти като цяло. Има неща, които и да искаш не можеш да промениш, затова, вместо да се срамуваш от тях, много по-добре е да ги приемеш точно такива, каквито са. Така, когато ти самата приемаш себе си и се харесваш такава, каквато си, ще предоставиш възможност и на останалите да те харесват. 

Не се гордееш с интелектуалните си постижения

Въпреки, че си умна, не приемаш това като нещо особено. По-скоро се приемаш като напълно обикновен човек. А това не е така. Ти си прекрасен човек, с прекрасни качества и умения, който заслужава да бъде оценен. И това започва от самата теб.

Не оценяваш това, което правиш

Всеки от нас си има мисия в живота и дори да не осъзнаваш, това което правиш, може да влияе положително върху някой, правейки живота му по-щастлив. Затова не омаловажавай нещата, които вършиш и ефекта, който те могат да имат върху останалите. 

Не се чувстваш комфортно да изразяваш знанията и уменията си в компанията на чужди хора

Когато участваш в спор, предпочиташ да си замълчиш и да се съгласиш с отсрещната страна, въпреки че можеш спокойно да я обориш и да докажеш правотата си. Това трябва да се промени. 

Не си щастлива, представяйки си настоящето

Положението, в което животът ти се намира в момента, изобщо не те удовлетворява. Постоянно намираш причини да критикуваш живота си и да не си доволна от него. Това няма да доведе до нищо друго, освен до нещастни мисли и негативизъм, който ще ти пречи да се развиваш. 

Не можеш да се откриеш напълно пред най-близките си

Изпитваш затруднение да разкриеш най-съкровените си мисли и страхове дори пред най-близките си хора. Смяташ, че те ще ги помислят за маловажни или дори няма да им обърнат внимание. 

И така, ако припознаваш себе си в някой от изброените по-горе признаци, то по-бързо вземи мерки да откриеш вътрешния си мир, желанието си за живот и любовта към себе си, която заслужаваш. Защото, когато ти обичаш себе си достатъчно, хората около теб също ще започнат да те обичат и уважават повече!