Всички обичаме лятото, особено ако то е прекарано на плажа с напитка в ръка. За съжаление, високите температури и слънцето могат да повлияят негативно на кожата и косата ни. През тези горещи дни тялото ни изисква много грижи, за да бъде в перфектна форма.

Не е нужно да посещаваш студио за красота и да се криеш от слънцето. Можеш да го постигнеш сама, като следваш тези прости стъпки:

1. Не забравяй слънцезащитния лосион

Да, той е неразделна част от багажа ни за плажа, но кожата ти ще се чувства по-защитена, ако го използваш и през останалите дни. Съществуват много продукти, които служат за ежедневна защита срещу слънчевите лъчи. Запомни, че можеш да изгориш и в облачно време. Когато си навън, мажи лицето и оголените части на тялото с лосиона, за да няма неприятни изненади след дълга разходка. Освен защитата на кожата са важни и грижата за изтощената такава.

2. Внимавай през опасните часове

Макар и слънцезащитният крем да ни дава защита срещу UV-лъчите, не забравяй, че той не е достатъчен в периода между 12 и 14 часа. Ако си на плажа, вземи си чадър. Ако си в града, носи шапка. Важни са и хубавите очила с добра защита.

3. Как да се преборим с изгарянията

Това е може би най-гадното чувство през лятото. Кожата ти е дехидратирана и има нужда от овлажнител. Трябва да се погрижиш за нея. Добър начин да се пребориш с изгарянията е употребата на алое вера, която ще успокои зачервените места. Също така носи по-широки дрехи и използвай спрей или лосион за освежаване на кожата. Може да се случи на всеки и на плажа, и в града.

4. Обърни внимание на лицето си

Грижата за лицето е от изключителна важност. Всички мразим малките пъпчици и сухата кожа. Използвай маски и мий лицето си редовно. Подходяща маска за своето лице можеш да намериш в магазините за козметика или да си направиш сама вкъщи.

5. Пий вода

През горещите дни е необходимо да консумираме течности, за да останем в нормална форма. По този начин не само ти ще се чувстваш добре, но и кожата ти ще възвърне своя блясък.

6. Горещите душове не са за предпочитане

Защо не пробваш да вземеш хладък душ? Освежаващо е.

7. Обърни внимание на стъпалата си

Да, кожата там също е важна, защото може да се напука. Използвай лосион за тяло и четка за пети.

8. Погрижи се за устните с балсам

Да, той не е само за студените месеци, когато те се напукват.

9. Бъди естествена

Лятото е времето да покажеш естествената си красота. Не използвай грим!

Освен грижите, които трябва да положиш за кожата, е необходимо да обърнеш внимание и на косата:

1. Не я връзвай на стегнати плитки, опашки и кокове

Остави я пусната или я вържи, но на отпусната опашка. Стегнатата такава може да навреди повече на косата, защото предизвиква накъсване. През лятото тя винаги е чуплива заради високите температури. Не използвай силиконови ластици, защото не влияят добре на косата ти.

2. Не мий косата си всеки ден

Да, горещината и потенето са ужасни, а косата ни понякога изглежда прекалено мазна. Прекалената употреба на шампоан и балсам също могат да предизвикат късане на косъма и цъфтеж. Мий я минимум през два дни.

3. Забрави за пресата и всички подобни уреди

Лятото е прекалено горещо, за да използваш и тях. Дай ѝ свобода и я остави да бъде естествена. Ако не ти харесва всеки ден, я сплети на плитка. Запази пресата за някой специален повод.

4. Не влизай в морето или басейна, когато косата ти е суха

Солта и хлора в тях ще изсушат краищата ѝ още повече. Намокри я преди да влезеш.

5. Използвай освежаващи маски

Лятото пътуваме по-често, а косата ни се изтощава. Фризьорите съветват да използваме маски за коса след всяко пътуване, за да възвърне косата блясъка си.