Човешкият мозък е една от най-големите загадки в тялото ни. Той не само ръководи целия ни живот, но и в голяма степен го прави несъзнателно. Така че ние вършим неща, без да знаем защо.

Учените обаче са открили много интересни закономерности, които ни помагат да разберем повече за мозъка си и за характера си.

Днес сме подбрали няколко интересни открития за всекидневни навици, които разкриват много за вас и всъщност оказват по-голямо влияние върху живота ни, отколкото си мислим.

1. Държанието ни, докато говорим по телефона, показва социалния ни статус.

Нужен ви е един поглед към говорещия по телефона, за да разберете дали е богат или беден. Или поне така твърдят психолози от Калифорнийския университет. Според техните експерименти богатите хора често се разсейват, докато говорят. Например вършат нещо друго или си играят с предметите пред тях. Обяснението според психолозите е, че богатите хора са по-самоуверени, тяхното самочувствие не зависи от мнението на останалите, затова не се стараят да впечатлят човека, с когото говорят по телефона, и не са погълнати напълно от разговора.

2. Музиката може да възстановява спомените.

Учените са установили, че музиката стимулира паметта и възстановява забравени спомени. Тя може да е много полезна при болни от алцхаймер.

Причината е, че музиката влияе на всяка част от мозъка, освен това често свързваме емоциите с музика и някоя песен може да ни накара да си спомним по-живо някой момент от живота ни.

3. Хората учат по-често докато си чатят, отколкото на живо.

Причината е много проста – лъжите изискват усилие. Когато лъжем някого в очите, трябва да запазим самообладание и да изглеждаме честни. Когато си чатим с някого, не е нужно да мислим за езика на тялото си, освен това не се чувстваме толкова гузни, защото не виждаме човека срещу нас.

Ето един интересен експеримент, който го доказва: Учените дават на един човек определена сума пари и му казват, че трябва да си я раздели по равно с човека, с когото си чати. Вторият човек нямал представа колко е сумата, която първият е получил.

Резултатите показали, че 92% от хората излъгали колко пари са получили и накрая дали по-малко пари на човека, с когото си чатят. Освен това заявили, че не се чувстват виновни, защото не виждали другия човек и всичко им се струвало по-нереално.

4. Характерът си личи по обувките.

Според психолозите характерът ни може да си проличи и по обувките ни. Например педантите, естествено, носят чисти и нови обувки. Екстровертите и емоционално стабилните хора по-често носят износени обувки, защото не им пука толкова за мнението на околните. Практичните и удобни обувки обикновено показват, че човекът е мил и добросъвестен. А по някаква причина спокойните хора често носят неудобни обувки.

5. Спортните напитки са ефективни... дори и без да ги пиете.

Енергийните спортни напитки са много популярни през последните години и те наистина работят, но не защото са пълни с магически вещества. Причината е, че са пълни с много захар, а мозъкът възприема захарта като награда за добре свършената работа. Учените са установили, че да получите прилив на енергия, не е нужно да пиете спортната напитка – достатъчно е да отпиете глътка и да си изжабурите устата с нея.

Ако искате да замените спортната напитка с нещо по-здравословно, направете си смути или изяжте един банан.

6. Хората, които не мислят за бъдещето, са по-щастливи от тези с планове.

Разликата между това да си мислите как ще карате някоя страхотна кола и реално да я карате е огромна, нали? Всъщност учените са установили, че мислите за бъдещето всъщност влошават живота ни, защото ни напрягат, повишават стреса в ежедневието и водят до огромни разочарования.

Може да ви се струва странно, но някои езици дори няма глаголни форми за бъдеще време. И според едно проучване хората, които говорят тези езици, взимат по-добри решения тук и сега и като цяло се чувстват по-щастливи.

7. Музиката ни прави по-силни.

Почти всички слушаме музика, докато тренираме, и учените са установили, че това е не само приятен, но и доста полезен навик. Музиката подобрява представянето ни, зарежда ни с енергия, помага ни да вдигаме по-големи тежести и да тичаме по-дълго.

Ефектът е дори по-голям, ако ритъмът на музиката е същият като ритъма на упражнението.

8. Парфюмите ни прави по-привлекателни в очите на околните.

Според учени от Ливърпул парфюмът ни прави по-привлекателен за околните. Доброволците в проучването били разделени на две групи – едната група носела парфюм, а другата – не. След това доброволците били записани и показани на трета група.

Резултатът бил изумителен – участниците в третата група харесали повече онези, които носели парфюм, въпреки че не можели да ги помиришат. Причината е проста – хората са по-уверени, когато знаят, че миришат приятно.

9. Гладуването променя циркадния ни ритъм.

На всеки му се е случвало няколко нощи подред да будува и да си ляга много късно, например по време на празници или ваканция, но после трябва да се върне на работа или на училище. Обаче връщането към нормалния ни ритъм е трудно. Какво да го направите по-безполезнено? Спрете да ядете за 16 часа. Причината е, че биологичният ни часовник се настройва не само спрямо слънчевата светлина, но и спрямо храната, която приемаме. След 16 часа тялото губи реална представа за времето и започва силно да копнее за храна. И когато хапнете за първи път след 16 часа въздържание, тялото ще приеме този момент за „сутрин“ и ще рестартира биологичния ни часовник.

10. Сънят ни помага да запомняме по-лесно.

Ако искате да запомните голямо количество информация, трябва да сте се наспали. Освен това ако ще учите за изпит или за презентация в работата, определено започнете да учите поне от предния ден. След като си легнете вечерта, мозъкът ще обработи информацията от изминалия ден и е по-вероятно на изпита да си спомните по-добре наученото, отколкото ако седнете да учите цял ден преди изпита.

11. Червеното ни помага да побеждаваме.

Британски учени са установили, че отборите, които са облечени в червени екипи, имат по-голям шанс за победа от всеки друг отбор. Това откритие важи както за индивидуалните, така и за колективните спортове.

Разбира се, ако другият отбор е много по-добър, червеното няма да ви помогне, но ако сте равностойни, този цвят може да ви извоюва победата. Причината е, че свързваме червеното със сила. То ни зарежда с кураж, но и комплексира противниците ни.

12. Когато докоснете нещо, искате да си го купите.

Опитните продавачи знаят, че ако ви накарат да пипнете стоката, е по-вероятно да си я купите. Затова ако искат да ви продадат кола, ви насърчават да направите едно кръгче.

Причината е, че щом пипнем нещо, ние подсъзнателно започваме да го приемаме като наша собственост.

Обратният вариант също е валиден – ако не ни позволяват да пипнем даден продукт, вероятността да го купим е много по-малка. Затова и стоките зад витрините се продават по-малко от онези, които можем свободно да пипнем.

13. Всяко ухо чува нещата по различен начин.

Учените твърдят, че лявото ни ухо чува нещата различно от дясното. Те са се развили различно, защото двете полукълба на мозъка имат сравнително различни функции. Затова е установено, че дясното ухо чува реч по-добре, докато лявото чува музиката по-добре.

14. Четенето ни прави по-успели личности.

Четенето всеки ден и събуждането рано сутрин се асоциират с успеха. Четенето намалява стреса и тренира мозъка ни. То подобрява паметта, развива речника ни и ни помага да общуваме по-ефективно. Събуждането рано сутрин ни позволява да използваме тялото си по време на най-продуктивните му часове. Обикновено сутрин вършим всичко по-бързо и по-ефективно, защото сме пълни с енергия.