Сигурно сте чували хората да казват, че „всичко ново е добре забравено старо“. Е, това важи с пълна сила за модата, при която „новите тенденции“ всъщност са измислени много отдавна и сега просто се завръщат.

Днес ви представяме 15 модни тенденции, които са много популярни днес, но са били също толкова модерни и преди няколко десетилетия.

1. Шлиферите от 40-те години

През 1901 г. в света на модата за първи път се появява думата „тренчкот“, след като британският военен министър одобрил новото облекло за войниците си. След Първата световна война тренчкотът, или известен у нас като „шлифер“, се пренася от бойното поле в ежедневието. Много скоро хората се влюбват в него и той започва да се носи масово. За неговата популярност роля изиграват и филми като „Казабланка“ и „Закуска в Тифани“. Оттогава е истинска класика.

2. Нощниците от 90-те

Ефирните рокли, които наподобяват нощници, не са нещо, което става модерно сега. Преди две десетилетия звездите също се появяваха с такива рокли.

3. Колието тип „чокър“

Чокърът е най-модерното колие за 2017 г., а само преди 5 години беше смятан за пълна отживелица, въпреки че през 90-те всички момичета имахме такива чокъри, които имитираха татуирани плетеници. Е, за завръщането му на модния хоризонт са виновни някои звезди като Риана, които решиха да го вплетат във визията си.

4. Надиплените ръкави от XIX век

Дипли, воланчета, жабо – всички тези романтични и женствени модни детайли са много модерни днес и всички ги обожаваме, но няма смисъл да се заблуждаваме, че са измислени наскоро. Те бяха модерни преди две десетилетия, били са модерни и преди век и са били истински хит сред изисканите дами на XIX век. Сигурни сме, че ще си останат модерни още дълго време.

5. Панталоните тип „чарлстон“

Панталоните, които постепенно се разширяват около прасеца, бяха популярни сред всички момичета преди петнайсетина години. След това бяха обявени за модна грешка. Е, днес отново са на мода, но с известни изменения – в долния си край пак са разкроени, но дължината е по-къса и не покрива глезена.

6. Пеплум

Този тип блуза стана изключително модерна преди няколко години и ние все още я харесваме. Харесвали са я и жените, живели през 40-те години на миналия век. Тогава те са съчетавали пеплума с широки и големи поли, докато днес ние го носим с прилепнали дънки.

7. Карето

Вероятно Виктория Бекъм е виновна за огромната популярност на тази прическа, но и преди нея много звезди носеха косата си по този начин. Единствената разлика е, че днес предпочитаме по-дългото и небрежно каре.

8. Полите до средата на прасеца

Мини и макси полите днес не са на мода, докато полите със средна дължина са истински хит. Те са били много модерни и преди 80 години, когато са били също толкова елегантни и романтични.

9. Подгънатите дънки

През 90-те обичахме да подгъваме дънките си не само от практични подбуди, но и защото беше модерно и готино. Днес по-късите дънки отново са на мода и особено популярни са подгъвите.

10. Дънките тип „банан“ или „пирамида“

Носили ли сте такива дънки? Те са широки около бедрата, но са по-стеснени в глезените и по този начин се получава ефект на обърната пирамида. През 80-те и 90-те те са популярни както сред момичетата, така и сред момчетата. Днес отново са на мода, но ги носят само момичета.

11. Чорапи и сандали

Комбинацията на чорапи с отворени обувки е доста популярна през 30-те и по-късно през 50-те години на миналия век. След това е забравена за известно време, но през 2014 г. отново става модерна сред дизайнерите. От модните подиуми комбинацията се пренася в ежедневието. И все пак има много спорове дали тази комбинация е особено успешна, затова не прекалявайте. В едно обаче експертите са единодушни – мъжете със сандали и бели чорапи не са секси!

12. Големите палта

Големите палта изглеждат така, сякаш си малко момиченце, което е откраднало палтото на мама. Е, независимо дали сте техни почитатели, те отново са на мода.

13. Обувките с остри върхове

През 90-те обувките с остри върхове бяха задължителни за всички модерни и стилни дами, след това тяхната слава залезе. Но ето, че тази година те отново се смятат за елегантен аксесоар.

14. Поли панталони

Някога широките панталони, които наподобяват пола, са били задължителен елемент от гардероба на всяка модерна дама. Пример за това е прекрасната Ава Гарднър. През 90-те отново са на мода и се носят дори от кралски особи като принцеса Даяна. Днес отново ги обичаме и ги виждаме в най-различни дължини и цветове.Те могат да се носят в офиса, а могат да стоят и много небрежно и бохемски.

15. Целите бански

Целите бански отново са изключително модерни. Трансформацията на банския костюм претърпява огромно развитие – от консервативните и тежки костюми, през рокличките за плуване и целите бански, до минималистичните бикини. Днес отново се намираме накъде по средата и харесваме бански като онзи на Мерилин Монро, който са носели момичетата през 50-те.