Бракът е сериозна крачка и може би започваш да се замисляш дали с партньора ти ще издържите теста на времето? Може би науката ще ти помогне. Да, въпреки че накрая сърцето ще диктува решението ти, тези факти за връзките може би ще ти разкрият истината.

Ако изчакаш до 23-годишна възраст, вероятността за развод е по-малка

Според едно проучване момичетата, които се омъжват на 18 г., се развеждат в 60% от случаите.

Но след 23-годишна възраст процентът спада на 30. „Колкото по-дълго двамата изчакат, преди да започнат да живеят заедно или да стъпят в брак, толкова по-голям е шансът да останат заедно”, смятат експертите.

Фазата на влюбването трае около 1 година

Тази вълнуваща фаза не трае завинаги.

Според едно италианско проучване тя тряе около една година. След този период нивата на хормоните и химикалите, отговорни за влюбването, започват да спадат.

Двама души могат да са съвместими или несъвместими на няколко нива

В средата на миналия век канадският психолог Ерик Бърн представя модел от три нива, който разкрива човешката идентичност. Според метода всеки от нас има три нива на Его-то:

Родителят: Това, на което си възпитан.
Детето: Това, което изпитваш.
Възрастният: Това, което сам си научил.

Когато сте във връзка, вие си взаимоодействате на тези три нива: 

Родителят: Имате ли сходни разбирания за света?
Детето: Забавлявате ли се заедно? Можете ли да бъдете спонтанни? Намираш ли партньора си за привлекателен? Обичате ли да пътувате заедно?
Възрастният: И двамата ли смятате другия за интелигентен? Можете ли да разрешавате проблемите заедно?

Въпреки че идеалната връзка е хармонична и на трите нива, обикновено партньорите се балансират – единият може да е грижовен и отговорен, а другият да е по-забавен и спонтанен.

Най-щастливите бракове са между най-добри приятели

Според проучванията бракът увеличава щастието и подобрява здравето на хората, но само ако те са добри приятели и имат хармонична връзка. Учените са открили, че приятелството между съпрузите е ключовият фактор за чувството на удовлетвореност от живота.

Ако сте на близка възраст, по-малко вероятно е да се разведeте

Според американско проучване, направено сред 3000 американци, има връзка между възрастовата разлика на партньорите и разводите.

Ако партньорите имат 1 година разлика, шансът да се разведат е с 3% по-висок, спрямо влюбените на една и съща възраст. Ако разликата е 5 години, процентът се покачва на 18, а при 10 години – на цели 39%.

Ако се вълнуваш от добрите новини, свързани с партньора ти, ще имаш по-добра връзка

Множество проучвания показват, че двойките, които активно празнуват личните постижения, имат по-здрави връзки.

Например, ако съпругата се прибере и сподели нейно професионално постижения, най-добре е съпругът да отговори с активен и конструктивен отговор. Видовете отговори са:

• Активен и конструктивен отговор би бил той да се зарадва и да отговори: „Страхотно, скъпа! Знаех си, че ще успееш, толкова се постара.”
• Пасивен и конструктивен отговор е например топлата усмивка и краткото „Много хубави новини.”
• Активен и деконструктивен отговор е да подцени събитието: „Това означава ли, че ще работиш повече? Дали ще се справиш?”
• Пасивен и деконструктивен отговор би бил да игнорира новината: „Така ли? А знаеш ли какво ми случи на път за вкъщи?”

Последните два отговора показват, че във връзката ви не можете да получите нужната подкрепа.

Недоволство и неприязън се зараждат по-лесно у двойки, които не поделят домакинските си задължения

Според американско допитване над 60% от хората смятат, че разпределянето на домакинските задължения е от огромно значение за стабилността на брака. Затова експертите съветват всеки да върши това, в което е по-добър, но количеството работа да е разпределена възможно най-равностойно.

В днешно време имаме най-високите стандарти за брака

Преди индустриалната революция двойките са се събирали заради взаимното благо – заради подслон, храна, защита. След това хората започнали да имат повече свободно време, затова започнали да търсят партньори, с които да им е приятно и с които да се разбират. След 60-те години на миналия век хората започнали да гледат на брака и връзките като личен успех.

Никога няма да опознаеш напълно партньора си

Виждаш се с някого от години и започваш да си мислиш, че го познаваш перфектно. Все пак знаеш каква паста за зъби ползва, какви сериали обича да гледа, от кои храни му става зле. Но всъщност едва ли някога ще го опознаеш напълно.

Според едно проучване от 1997 г. двойките, които са от дълго време заедно, били много по-уверени, че се познават добре, но се оказало, че степента, в която познаваш партньора ти, не зависи от дължината на връзката.

Ако решавате да живеете заедно, за да проверите връзката си, значи не сте сигурни в нея

Според проучване от 2009 г. повечето двойки започвали да живеят заедно, за да тестват връзката си, преди да се оженят. Но се оказало, че двойките, които се местели поради тази причина, били по-неуверени във връзките си.

Освен това повечето от тях станали жертва на множество негативни емоции. Мъжете се чувствали по-неспокойни и депресирани, а жените започнали да чувстват страх да не ги изоставят. Причината е, че повечето двойки, които започват да живеят заедно като тест, осъзнават, че не са един за друг, но се надяват да не са прави.

Има връзка между доходите и изневерите

Въпреки че много хора смятат, че изневерите се случват повече на богатите двойки (все пак Холивуд не дава много добър пример), оказва се, че нещата са много по-сложни.

Според скорошно проучване на Университета на Кънектикът хората, които са финансово зависими от партньора си, са по-склонни към изневери. Това е особено валидно за мъжете, които имат по-ниски доходи от жените си.

Интересното е, че жените, които издържат семейство, изневеряват по-малко. Докато при обратния вариант, когато мъжът има по-голям доход, е по-вероятно той да изневери.

Живеем в заблудата, че всички останали изневеряват, но не и нашият партньор

Не вярваш на никого напълно, освен на партньора си, нали?

През 2015 г. е направено проучване в Университета на Калгари. В него запитали студентите каква е вероятността някой от противоположния пол да изневери на половинката си. Според тях 40% е вероятността някой да изневери на партньора си, но когато ги запитали какъв е шансът собствената им половинка да им изневери, те отговорили 5%.

Накрая ги запитали дали някога биха изневерили... и само 9% отговорили положително.  

Двойките, които се ценят, остават по-дълго заедно

Според няколко проучвания, ако партньорите се ценят и са благодарни за малките жестове от страна на другия човек, е по-вероятно да останат заедно.

Ако започнем да приемаме другия за даденост, всичко се разпада.

Вие не сте един и същ човек

Въпреки че някои двойки си правят общ профил във Фейсбук, постоянно говорят в множествено число и навсякъде ходят заедно, вие не сте един човек.

„Хората трябва да осъзнаят, че те са отделни личности”, съветва терапевта Елън Бейдър. „Ние имаме различни идеи, различни чувства, различни интереси”. Личното пространство е много важно за хармоничната връзка.

Що се отнася до секса – качеството е преди количеството

Според едно проучване на университета „Карнеги Мелън” има връзка между количеството на секса и щастието. Но резултатите не са такива, каквито си ги представяте.

Учените разделили участниците на две групи от женени двойки. Първата група трябвало 90 дни да продължава с обичайния си секс график, а втората група трябвало да прави 2 пъти повече секс от обикновено. Изненадващото е, че накрая на проучването във втората група участниците се чувствали по-малко щастливи. Затова трябва да се фокусираме върху качеството, а не върху количеството.