Тези пет съвета ще ви помогнат да разберете, че нашето щастие е в нашите ръце! Помнете тези 5 правила, за да бъде бракът ви щастлив и успешен.

1. Не съществува безусловна любов към партньора.

Колкото и да не ни се иска да го признаем, но това е факт! Единствената безусловна любов, която може да съществува е към собственото дете и родителите ни. А съпругът е човек, с когото сте решили, че ще ви е комфортно да живеете заедно. Но всичко тече, всичко се променя. След време и двамата ще се промените, затова не съществува гаранция, че ще се обичате вечно. Важно е да помните, че с това не настъпва края на света! Вие може да останете щастливо и сплотено семейство, дори любовта да не подкосява краката ви всеки път, щом погледнете избраника си. Дори любовта да не изгаря сърцето ви за някакъв период от време, това не значи, че утре няма пламъка на любовта да затанцува отново по вените ви. Независимо какво ви предстои, и двамата съпрузи трябва да се постараят и да положат усилия нещата да се развиват. Не забравяйте, че никой не е длъжен да ви обича просто така, както и вие не сте длъжни да го правите. Затова не спирайте да давате причини на партньора си да ви обича. И колкото повече години сте женени, толкова повече усилия трябва да полагате за това.

2. Първите две години след раждането на дете са най-тежките за брака.

Изживейте ги с мисълта, че децата са истинско щастие и че това няма да продължава дълго. И не позволявайте на тези две години, да определят остатъка от семейния ви живот. С появата на дете се променя всичко: бита, навиците, развлеченията, почивките, дори установения начин за общуване с мъжа ви, опитите за решаване на спорни ситуации… Всичко ще се промени! Но не позволявайте на този период да определи отношенията ви със съпруга ви. Не затаявайте гняв и обида. Опитвайте се да говорите за чувствата си, когато се появяват, а не да ги потискате. В противен случай вие се превръщате в бомба със закъснител.

3. Сексът не винаги ще е на първо място.

Колкото и да обичате да правите секс с партньора си, неминуемо настъпва момент, в който либидото на съпрузите не съвпада. Ако сте изгубили желание за секс, не бързайте да „подрязвате крилата” и на съпруга си, а по-добре се опитайте да събудите желанието в себе си. А ако партньорът ви е този, който няма желание за любовни игри, то не го принуждавайте на сила и да посявате чувство на вина в него. Подобни неща само ще ви отдалечат още по-силно. Работете над това, да съблазните съпруга си със своята топлина и грижовност.

4. Важен момент в брака са ежедневните малки жестове на внимание.

Не е нужно да са цветя и бонбони всеки ден. Това може да са мили думи или нежно докосване. Купете бонбони просто, защото партньорът ви ги обича и знаете, че това би го зарадвало. Ако в брака ви има такива интимни и нежни моменти, то имате щастлив брак.

5. Не спирайте да работите над отношенията ви.

Никога не се предавайте, няма място за почивки и паузи в брака. Не се превръщайте в човека, който няма желание да се бори за отношенията ви. Истината е в това, че независимо колко усилия полага единият партньор, ако вторият не иска да се потруди – нищо няма да се получи. И двамата трябва да се стараете! Лодката няма да отплува никъде, ако гребете само от едната страна…