За много женени двойки, влюбването и вричането пред олтара е лесната част. Заживяването щастливо до края на дните е онова, което изисква много усилия.

Семейната ми история не е най-добрата по отношение на обета “докато смъртта ни раздели”. Родителите ми се разведоха, когато бях на 18, а от страната на майка ми няма нито един успешен брак (тя е едно от 8 деца!).

Всеки би си помислил, че това би ме направило цинична по отношение на брака – но по необясними причини, случаят не е такъв. Може и да съм идеалист, но смятам, че е възможно да се влюбиш в най-добрия си приятел, да остареете и да заживеете щастливо до края на дните си.

Потърсих няколко откровени съвета от хора, които имат опит по отношение на това какво кара брака да издържи на разстоянието. Свързах се с всички женени и разведени двойки, които познавам и им зададох горещия въпрос „Каква е тайната за успешен брак” – четете техните думи, пълни с мъдрост, в следващите редове:

1. Споделяйте всичко един с друг. Най-важното – споделяйте всичко, което чувствате. Няма как да искате еднакви неща от живота, ако не комуникирате начина, по който се чувствате.

2. Каквото и лошо да се случва в живота си, помнете си – ще мине.

3. Обичта поражда още обич. Докосвайте се, целувайте се за добро утро, правете много секс (дори когато сте на възраст). Твърде лесно е да отвикнем с всичко това и това ни кара да се чувстваме отдалечени. Интимността и физическата привързаност наистина помагат да се поддържа връзката.

4. Децата може и да ви стресират, но ще пораснат.

5. Оставете малките неща настрана и се вгледайте в голямата картина. Какво значение ще има кой е измил или пропуснал да измие чиниите след 10 години? Припомнете си, че връзката ви е много, много по-голяма от всеки малък инцидент.

6. Напълнете хладилника с любимите му храни – лесно е, затова просто го направете.

7. Отделете време за себе си, за да направите нещата, които обичате, които ви правят щастливи и ви дават енергия – можете да бъдете успешна двойка едва когато всеки от вас е силна и задоволена личност.

8. Избягвайте да си мълчите, когато сте сърдити. Говорете за нещата, които ви притесняват, възможно най-скоро. Не позволявайте на емоциите да се натрупват, защото най-вероятно ще избухнат.

9. Оставете болката да си отиде и не се съсредоточавайте върху нещата, които ви дразнят.

10. Не се притеснявайте да правите компромиси. Звучат като лоша дума и дори като отказ от „идеалите” ви, но всъщност именно компромисите са двигателят на връзката ви. Ако се затруднявайте, оценете от 1 до 10 колко искате дадено нещо и накарайте партньора си да направи същото. И ако да вечеряте навън е 5, а да останете вкъщи – 9, то тогава трябва да останете у дома.

11. Не се приемайте за даденост. Трябва да работите за връзката си по всяко едно време.

12. Бъдете спонтанни. Променяйте нещата от време на време – независимо дали става за почивка, организирана в последния момент или картичка без специален поглед. Големите подаръци и малките жестове могат да влияят на връзката ви наистина за дълго.

13. Бъдете мили! Може и понякога да е по-трудно, отколкото изглежда, но помнете, че обичате този човек повече от всекиго на планетата и сте избрали да се омъжите за него – затова просто бъдете мили.

14. Бъдете търпеливи. Може и да се чувствате на различни места по различно време, но трябва да бъдете търпеливи, ако искате връзката ви да просъществува вечно.

15. Отпразнувайте хубавите поводи и бъдете експресивни – не премълчавайте щастието.

16. Откривайте нови хобита, които можете да правите заедно – като каране на колело, готварски курсове или поддържане на градина. Това е още една причина да прекарвате време заедно, за да изграждате връзката си и така вълнението продължава.

17. Омъжете се за някого, с когото обичате да "убивате" времето си.

18. Кажете на партньора си от какво се нуждаете. Колкото и да ви се иска, той не може да чете мисли. Кажете му, че ви липсва и че искате да прекарате деня или нощта заедно – само двамата.

19. Като стана дума за нощите – излизайте на срещи вечер и се забавлявайте! Важно е да прекарвате време заедно, независимо колко сте заети – и особено, ако имате деца. Дори и да сте преработили, преуморени или да сте зле със средствата, не са ви необходими много време или пари, за да се свържете. Може просто да отидете на разходка или да сготвите заедно.

20. Направете си семеен бюджет. Това е страхотен начин да говорите за плановете и мечтите си за бъдещето и как смятате да ги осъществите.

21. Изненадвайте се взаимно така, както сте го правили, докато сте били още гаджета – с бележчици, малки подаръчета, любими ястия или уикенд извън града. Това показва на другия човек, че още го обичате и вие също изпитвате любовта, като я раздавате.

22. И от друга страна, когато съпругът ви направи нещо специално за вас, покажете, че го оценявате. Може и да знае, че мислите всички тези позитивни неща, но е добре и да ги чуе.

23. Помагайте на партньора си и го насърчавайте да бъде всичко, което желае да бъде. 

24. Опитайте се да се поставите на мястото на съпруга си преди да го съдите. Добре е да избягвате ненужните критики и негативизма по всяко време.

25. Опитвайте се да се разсмивате и да не взимате нещата прекалено на сериозно.

26. Комуникацията е ключова. Когато бракът ви преминава през препятствия, напомнете си, че когато преминете от другата страна, връзката ви ще бъде по-добра и по-развита. Уверете се, че трудните времена водят до подобрение и ако правите грешки, опитайте се да разберете защо.

27. Имайте семейни приятели, но и свои приятели, с които да се виждате редовно – без партньора си.

28. Бъдете по-щедри с времето и парите.

29. Бъдете щастливи със себе си. Ако сте в депресия, е възможно да си изкарате всичко на половинката си или да искате от него да ви поправи. Вие сами трябва да се поправите.

30. Не влизайте в защитен режим. Опитвайте се да мислите, че всичко, което партньора ви прави или казва, говори за любовта и добротата му и не смятайте, че ви напада.

31. Доверявайте се и покажете, че заслужавате доверие.

32. Опитвайте се винаги да си спомняте защо сте се влюбили в партньора си. Независимо дали е в чувството му за хумор или амбициите – винаги си го припомняйте!

33. Казвайте „Обичам те!” и правете комплименти на съпруга си – напомнете му например колко добре изглежда!

34. Оценявайте това, което имате и помнете, че понякога браковете са наистина чупливи – затова и трябва да се грижим внимателно за тях.

35. Наслаждавайте се на настоящето. Прибавете апартамента, колата, децата и всичко става по-сложно. Независимо в каква фаза се намирате, прегърнете момента и му се насладете.