Ако ви попитаме кои са основите за добър брак, най-вероятно ще споменете добрата комуникация. И ще сте напълно прави, всеки аспект от нашия живот зависи от правилната комуникация. Една важна част от комуникацията, която често е пренебрегвана, са въпросите, които задаваме. Добрите комуникатори знаят, че качественият разговор и пълноценната връзка зависят от правилните въпроси.

Долу са 7 въпроса, които и двата пола могат да използват, за да подобрят комуникацията си с любимия човек.

1. Имаш ли нужда от нещо?

Точно в тази минута какво мога да направя за теб? Този въпрос може да е последван от съвсем прост отговор като „да се погрижиш за прането, да гледаш децата”, но може и да е нещо по-емоционално – да стоим в прегръдките си и да се радваме на любовта си. Понякога може да нямаме нужда от нищо и това е напълно нормално.

2. Сега удобно ли е?

Понякога искаш да направиш нещо и искаш да го направиш точно в този момент, но трябва да имаш предвид и любимия си – неговия график и моментното му настроение. Може да си мислите, че времето е подходящо, но нищо не ви пречи да зададете този въпрос и да покажете на другия, че се интересувате от неговото мнение.

3. Ще ми простиш ли?

Често не искаме да признаваме вината си, но никой от нас не е перфектен. Когато сгрешите, побързайте да се извините. Не си мислете, че сте винаги прави. Старайте се да виждате грешките си и спокойно да приемате критика.

4. Ще ми обясниш ли?

Няма нужда да се притесняваш, че не разбираш нещо или се чувстваш объркана. Да бъдеш уязвима като признаеш, че не знаеш, е най-добрият начин да се научиш. Никога няма да чуете „ако ме обичаш, нямаше да питаш”. В добрата връзка, когато единият моли за помощ, другият винаги е готов да помогне.

5. Искаш ли да чуеш моето мнение?

Във всяка сериозна връзка партньорите си споделят какво се случва извън връзката им – на работа, с приятелите и роднините им. Но понякога някои хора бързат да дадат мнението си за даден проблем дори когато другият иска само да бъде изслушан. Не започвайте да осъждате половинката си или да ѝ давате разрешения на проблемите ѝ, ако тя не ги иска.

6. Имаш ли мечта, която искаш да изпълниш?

Какъв прекрасен въпрос! Въпреки че често не го задаваме по този начин, той изниква при обсъждането на най-различни теми. Трябва добре да познавате мечтите и стремежите на половинката си и да се подкрепяте взаимно.

7. Как да направя живота ти прекрасен?

Добре, може и да звучи странно да зададете този въпрос на глас, но трябва да се стараете всеки ден да правите живота на партньора си страхотен. Дори да не можете да му дадете всичко, което иска от живота, помогнете му да бъде най-добрата версия на себе си.  

Всеки един от нас може да подобри връзката си като изслушва, помага, иска помощ, насърчава и се грижи за другия.

Ако се опитате да задавате повече такива въпроси, ще се сближите и връзката ви ще стане дори още по-хубава. Задавайте си и смели, и мили въпроси, а нека отговорите не ви плашат.

Какви други въпроси за добър брак бихте добавили?