Защо връзката се прекратява без видима причина? Липса на внимание, изневяра, предателство – това са може би най-често срещаните причини за развод. Но какво да се прави, ако в дома ви всичко изглежда гладко, а връзката ви постепенно е започнала да се влошава и вече не ви носи удовлетворение? Подбрахме 10 признака, показващи че бракът ви е в опасност.

Оженили сте се в университета или когато вече сте били на повече от 32 години 

Разбира се, първата любов, която след това се превръща в пълноценно семейство, е прекрасна. Въпреки това, според психолозите, ранните бракове имат много по-голям шанс да се разпаднат. Всичко това се дължи на факта, че младите хора все още не са достатъчно изградени като личности по време на официалното оформяне на отношенията. И като резултат, в следващите няколко години, техния характер претърпява промени, които не винаги се харесват от партньора.

Обратният вариант - брак, сключен след 32 годишна възраст, когато хората вече са привикнали повечето време да живеят единствено за свое удоволствие и не са готови да се адаптират към партньора, може да доведе до конфликти и като следствие развод.

 

Имате две дъщери

Неприятно, но факт: според статистиката, когато в семейството растат две момичета, родителите се разделят по-често, в сравнение със семействата, в които има две момчета. Психолозите обясняват това с факта, че бащите са по-ангажирани с образованието на момчетата, а оттам и по-малко се занимават със семейни кавги.

Пример с разведени родители

Процентът на разводите при деца, които са били отглеждани в семейства с един родител, според психолозите е 40%. Това е така, защото тези хора не са имали положителен пример и по-трудно си представят как трябва да изглеждат хармоничните отношения между съпруг и съпруга.

Финансови проблеми

Всички знаем, че финансовите проблеми не заздравяват отношенията, а тъкмо обратното. Особено в случаите, когато една двойка дълго време не може да се измъкне от дълговете. И още повече се утежнява положението, ако един от партньорите, откровен безделник, е готов да похарчи последните пари от семейния бюджет за дреболии, без които спокойно може да живее. При такива двойки разводът е възможен в 45% от случаите.

Той не изглежда добре на снимките ви

По семейните снимки, лесно може да се разбере дали вашият брак е щастлив. Достатъчно е да погледнете колко често се усмихвате. Ако на повечето от снимките вие сте разстроена от нещо или вашият партньор изглежда нещастен, това е първият знак, че във вашата двойка нещо не е наред.

Вашият партньор пуши, а вие не

В двойките, където има само един пушач, могат да възникнат същите проблеми. Най-вероятно след известно време ще разберете, че с партньора си нямате толкова много общи неща – водите различен начин на живот и имате различни ценности.

Първото дете е родено по-малко от 8 месеца след сватбата

Статистика посочва, че 24% от браковете, в които партньорите разбират, че ще имат дете преди сватбата, се разпадат.

Съпругата печели повече пари

Това е доста странно, но процентът на разводите сред двойките, в които жената печели повече от мъжа, е 60% по-висок, от тези, в които жената изобщо не работи.

Съпругата е по-възрастна от мъжа

Друга причина за развода може бъде възрастта на съпругата. В случаите, когато жената е по-възрастна от своя избраник с една година или повече, вероятността бракът да се разпадне се увеличава с до 53%. Всичко това се дължи на факта, че жената в такава връзка започва да поема прекалено много задължения и отговорности и изпълнява ролята на майка на своя съпруг.

Единият смята, че винаги е прав

Нежеланието да признаят, че са сгрешили, може би е една от най-честите причини за нещастен брак. Ето защо, за да поддържат хармонични отношения, двамата съпрузи трябва да се научат да правят компромиси и да толерират желанията на партньора си.