Знам, че има много хора, които отричат развода. Никой не казва, че това е лесен избор или че на децата им е леко - напротив, изборът е много труден и може да окаже сериозно влияние върху децата. Но това не означава, че разводът ще провали вашият живот и този на децата ви завинаги. Да, стресиращ е, но и аз, като много жени, които избират развода, се чувствах като ужасен родител. Не можех да видя светлината в тунела, но в крайна сметка сега и аз и дъщеря ми сме огрeни от нея. Успокоението тече във вените ми.

Може и да ме наричате оптимистка, но колкото и да беше труден разводът, ме направи по-добър човек, по-добра жена, по-добър бъдещ партньор и по-добра майка. Накара ме да прескоча граници, които не осъзнавах, че съществуват. Разводът ме постави в изключително тежки ситуации, от които се измъквах малко по-силна, малко по-умна, малко по-позитивна и много по-уверена.

Разводът ме накара да:

Оценя времето, което прекарвам с дъщеря си

Понякога не осъзнаваме какво имаме, докато не го изгубим. Винаги оценявах моментите с дъщеря си, но когато започнахме да разделяме времето й на “негово” и “мое”, осъзнах, че “моите” дни ще бъдат наистина прекрасни. Помислете си: първите впечатления се задържат по-дълго в съзнанието дори и след второто, третото или дори 50-тото впечатление. Знаех, че всеки момент, който споделям с детето си, трябваше да е специален, защото след като я изпращах при баща й, тя нямаше да ме види няколко дни.

Започнах да ценя времето. Започнах да виждам, че важни са не часовете, прекарани с детето ми, а спомените, които съм създала с него.

Помисля за себе си

Общувайки с малка група приятели и роднини, трябваше да започна да мисля за себе си не като част от двойка или с някого, с когото да се удостоявам. Трябваше да избера кои бутони да натисна и кои да пропусна. От финансовите проблеми, до здравното ми осигуряване и домът ми - всичко беше в моите ръце. Когато за пръв път сте необвързани след брака, може да бъде наистина обезсърчително, но след време, това ме направи по-силна и самоуверена. Това ми помогна да се чувствам по-сигурна в начина, по който отглеждам детето си - така, както никога не се бе случвало, докато бях нещастно омъжена. И беше наистина полезно за мен и моята дъщеря.

Чувствам по-малко стрес

Макар и някои аспекти от живота ми да станаха по-напрегнати, когато станах самостоятелна, други се подобриха значително. Не мисля, че хората осъзнават как разбитият мрак може да проникне в порите и в цялото ни същество. Може би си мислят, че децата не забелязват нещастието или стреса, но те го виждат ясно, макар и да не могат да го назоват. Способността да се освободя от ситуация, която не работеше добре с бившия ми, с детето ми или с мен самата, ми позволи да бъда по-малко стресирана и по-щастлива. Децата не трябва да носят отговорността за депресията на възрастните. Стъпвайки встрани след многобройните опити за спасяване на брака ни, означаваше, че аз и бившият ми сме готови да започнем на чисто. Колкото и трудно да е да разделяте детето си между два дома, е в пъти по-добре от това да го оставяте да живее под покрива на двама тъжни родители.

Да внуша ценностите, в които вярвам

Татко ще има своето време с момичето ни, за да го възпита в ценностите, които смята за важни, а аз? Аз също ще имам своето време, благодарение на развода. Благодарение на развода аз и дъщеря ми имаме време, в което аз, без никакъв стрес, мога да й предам нещата, в които вярвам и които са ми скъпи. Аз имам възможността да бъда истинската себе си - нещо, което ми беше невъзможно, докато бях омъжена. И когато съм себе си успях да покажа на дъщеря си какво е ценно за сърцето ми и да я възпитавам по начина, по който смятам за правилен, без критики. Да, трябва да бъдем на едно мнение по някои въпроси, но това не винаги се случва. Нашето време заедно като майка и дъщеря ми дава шанс да и покажа коя съм и какво смятам за ценно в моя и нейния живот.

Разводът не е за слабите и не е лесен за децата, но ако поставим интересите си на първо място, те ще оцелеят и след брака. А родителите, които ще кажат “Не е трябвало да се жените на първо място” или “Ако обичате децата си, ще останете женени”, явно изпускате две много важни неща:

1. Всеки прави грешки. Но има и възможността да ги поправи.
2. Да останат заедно може да помогне на двойки с известни проблеми, но за онези от нас, които са опитали всяко възможно решение под слънцето без резултат, е по-добре да си тръгнат, отколкото да останат в тъмницата на нещастния брак.

Никой не може да ви каже как да живеете живота си или как да възпитавате децата си. Използвайте развода си като начин да преоцените и преосмисляте как отглеждате детето си. Може да откриете, че това ще ви направи по-добър родител, както се случи и при мен.

Лаура Лифшиц