Търсите в хладилника си, за да намерите свежите продукти, които сте закупили преди седмица, но в крайна сметка намирате гнили и повехнали такива. За щастие има прости трикове, които можете да започнете да практикувате. Сега ще научите как правилно да съхранявате бекон, как да накарате морковите да издържат по-дълго и още.

Открихме най-добрите начини да запазите свежите си продукти по-дълго, като същевременно запазите и техния вкус.

Запазване на билки

Пресните билки не издържат дълго, дори ако ги държим в хладилника. Но има 2 начина да ги запазите свежи за по-дълго.

• Отнасяйте се с тях като с цветя. Напълнете чаша с вода и потопете билките в нея. След това ги съхранявайте в хладилника. С това ще получите още 3 до 4 дни повече от свежите си билки.

• Ако искате да запазите билките си свежи за повече от 4 дни, просто ги овкусете с масло. Нарежете ги или използвайте по-големи стръкове билки и ги поставете в леден съд. Изсипете разтопеното масло като просто ги покриете и замразете съда. Сега няма да изхвърлите изсъхналите билки.

Запазване на зелето свежо за по-дълго

Най-голямата грешка, която можете да направите със зелето е да го държите в найлонов плик. Съхранявайте го в чекмеджето в хладилника, както е, а не в найлонов плик. По този начин ще остане дори хрупкаво и свежо до 2 седмици.

Поддържане на маруля и спанак свежи

И марулята, и спанакът трябва да се измият преди съхранение. Измийте ги със студена вода и ги поставете в стъклени купи с хартиени кърпи. Покрийте плътно с пластмасово фолио и съхранявайте в хладилника. Дори ще са идеално хрупкави за салати и спанакът ще е готов за употреба за всяко ястие, което желаете.

Съхранение на лук

Съхраняването на лука в хладилника не е добра идея заради влагата. Също така, защото целият ви хладилник и други продукти ще започнат да миришат на лук. Това, което трябва да направите, е да го държите в телена кошница, защото има добра вентилация. По този начин ще остане свеж с месеци. Никога не го съхранявайте заедно с картофите, защото ще се развали по-бързо.

Опаковане на сирене във восъчна хартия

Пластмасовата опаковка е враг за продуктите от сирене, а решението е восъчна хартия. След като се отвори, увийте сиренето във восъчна или пергаментова хартия и след това го поставете в найлонов плик. Сега сиренето ви няма да се развали толкова бързо, колкото преди.

Запазване на хляба свеж и без плесен по-дълго

Пластмасовите кутии, опаковки и торбички са най-лошите варианти за съхранение на хляб. Най-добрият начин е да го увиете с чиста кухненска кърпа и да го съхранявате в кутия за хляб или микровълнова печка. Това не само възпрепятства процеса на образуване на мухъл, но и ще му помогне да остане мек.

Поддържане на хранителните вещества на морковите

Ако морковите, които сте закупили, имат стъбла, отрежете ги преди съхранение. Стъблата ще поемат всички основни хранителни вещества и влага. Без стъблата, морковите ви ще останат свежи и здрави за много по-дълъг период. Също така, избягвайте да ги съхранявате в найлонови торбички и просто ги поставете в чекмеджето на хладилника.

Съхранение на горски плодове

Ако миете горски плодове и ги държите в пластмасов или стъклен съд, дори в хладилника, те ще започнат да развират мухъл по-бързо. Избягвайте да миете плодовете до момента, в който ги използвате. Съхранявайте ги в съд с добър „въздушен поток“, като гевгир.

Поддържане на гъбите пресни

Ако купувате гъби в пластмасов съд, веднага ги извадете от него. Измийте остатъците от замърсявания и ги разстелете на един слой, за да изсъхнат. След това ги увийте в хартиени кърпи и ги поставете в хартиена торбичка. Нека са в хладилник, докато не ги използвате.

Съхранение на бекон

След като отворите бекона от оригиналната му опаковка, не го поставяйте там. Ако го направите, шансовете за образуване на бактерии са много високи. За да избегнете това, можете да използвате няколко различни метода:

• Замразете бекона в херметически съд или добре увита, затворена пластмасова торбичка.

• С вакуум затварете плътно бекона и го съхранявайте в хладилника или фризера.

• Съхранявайте в херметически съд в хладилника.

Съхранявайте месото свежо, без да го замразявате

Ако не искате да замразите месо и планирате да го използвате в следващите няколко дни, тогава има просто решение. Поставете парчето месо в пластмасов съд и го напълнете със зехтин. Той ще запази месото и в същото време, ще го направи още по-вкусно. Можете да използвате това, за да го мариновате и да добавите всякакви билки, които харесвате. Това обаче ще запази месото свежо до 3 дни и не се отнася за телешка кайма.

Съхраняване на фета и овче сирене в саламура

Много от нас обичат фета и овче сирене, вкусно е и може да се използва в много различни ястия. Но когато купуваме твърде много, в крайна сметка го изхвърляме. Следващия път, ако закупите повече от необходимото за седмицата, можете да го съхранявате в саламура. Нужни са ви 4 чаши вода и 100 грама сол. Разтворете солта във вода. Поставете сиренето в пластмасов съд и изсипете саламурата, за да покрие цялата порция сирене. Преди употреба изплакнете сиренето под студена вода.

Поддържайте лимоните свежи в продължение на месец

Лимоните трябва да се съхраняват в найлонов плик в хладилника. По този начин ще останат свежи до един месец. Просто не слагайте прекалено много. Нуждаят се от достатъчно пространство, за да има въздух. Не забравяйте, че ако ги държите на стайна температура, ще останат свежи в продължение на една седмица.

Заравяне на праз в почвата

Заравянето на праз в почвата е най-добрият начин да го запазите свеж и да го предпазите от развиване на корени. Ако нямате градина, където можете да ги заровите, използвайте саксия. Просто не забравяйте да го измиете и да обелите първия слой, преди да го използвате. Този трик ще поддържа праза свеж с месеци. Съхранявайте саксията на студено и тъмно място и поливайте почвата от време на време.

Използвайте пластмасова обвивка, за да запазите бананите свежи

Поддържайте бананите свежи, като увиете стъблата им с пластмасова обвивка. Това може да изглежда твърде просто, но е трик, от който ще бъдете изненадани. Сега бананите няма да станат като каша и тъмни, защото процесът на зреене ще се забави значително. Само не забравяйте да завивате стъблата отново, когато вземете един банан.

Имате ли свои ефективни начини да поддържате продуктите свежи?