Медицинските и научните проучвания са наистина впечатляващи! Неща, за които майките преди години са смятали, че ще бъдат невъзможни, сега са рутинна практика. Също както при всяка сфера от живота, около бременността и раждането има много грешна информация. Причината за това е, че има твърде много източници, които могат да ни подведат.

През годините е имало много митове и легенди, заобикалящи бременността, които сме смятали за истина. Една моя приятелка ми каза, че семейството й е вярвало, че жените винаги трябва да носят пантофи, когато стъпват на студен под, за да не изстине матката и това да доведе до невъзможност за забременяване. Друга позната ми каза, че докато е била бременна, е била убедена, че очаква момиче, защото ѝ излизали пъпки и лицето ѝ било подпухнало, а момичетата крадели от красотата на майките си, докато били в утробата. В крайна сметка обаче родила момче. Това са само част от примерите за митове за бременността и плодовитостта.

Подобна информация може да идва като непоискан съвет от добронамерен човек, който разпространява остаряла медицинска практика, която някога е била използвана широко. Ето 15 често срещани мита за бременността, които са развенчани, благодарение на напредъка в науката.

15. Боядисването на косата е опасно

Един от признаците, които издават бременните жени (освен, разбира се, наедрялото коремче), са израсналите корени на косата по време на деветте месеца. Много от нас са чували, че бременните трябва да избягват да боядисват косите си, но проучванията доказват, че това не е вярно. Учените не вярват, че боите крият някакъв риск за майката или за бебето, но миризмата на химикали може да накара бременните (особено в първия триместър) да се замаят. Някои дами предпочитат да изчакат да преминат първите три месеца от бременността, за да посетят фризьорски салон, а други забелязват, че боята не е особено ефективна, докато носят дете в утробата си, затова позволете на фризьора си да прецени как точно да се погрижи за вашата коса.

14. Никога не пийте кафе

Аз съм любител на кофеина и макар да бях склонна да се откажа от сушито или вечерната чаша вино, не ми се искаше да се разделям със сутрешното си кафе или следобедния чай. Да, кофеинът преминава през утробата, което означава, че ако майката пие тонове кафе или енергийни напитки, бебето ще усети ефекта, но това не означава, че напълно трябва да се откаже от него. Умерено количество – по-малко от 200 милиграма кофеин на ден – не може да навреди нито на майката, нито на плода.

13. Сутрешното гадене приключва през втория триместър

Броях с нетърпение дните до втория си семестър, но за съжаление установих, че сутрешното (а и не само) гадене си остана до двадесетата седмица от бременността. Макар и повече от 50% от дамите да изпитват неразположение само през първия триместър, много бременни жени продължават да се чувстват така до по-късен етап, а някои и до раждането. Кейт Мидълтън обърна внимание на силното сутрешно гадене, което може да доведе до дехидратация при майката и бебето, наречено хиперемезис гравидарум. Експертите препоръчват да поговорите с лекаря си, ако отслабнете повече от един килограм по време на бременността, имате диария и повръщате след 20-тата седмица, повръщате кръв, замаяно ви е, изпитвате болка в корема, имате температура, подувате се или забелязвате синдроми на дехидратация.

12. Избягвайте сиренето на всяка цена

Ако обичате бри с червени боровинки, но сте бременна, не се бойте! Поради някаква причина съществува мит, че не можете да консумирате сирене. Вероятно мнозина смятат, че меките сирена са непастьоризирани продукти, което не винаги е вярно. Просто потърсете пастьоризирани сирена в магазина – предлагат се купища видове!

11. Стресът е вреден за нероденото бебе

Хората често стъпват на пръсти покрай бременните дами, защото 1) ги е страх от това как ще реагират заради бушуващи хормони и 2) защото са чували, че стресирането на бременна жена може да е вредно за бебето. Проучване на Университета Джон Хопкинс и американския Национален институт по детско здраве и човешко развитие доказва обратното – стига разбира се да става дума за ниски нива на стрес. Напрежението също така не влияе на темперамента на бебето, нито на способността му да контролира поведението си и не причинява хиперактивност

10. Сексът е табу

Някои жени се притесняват дали сексът по време на бременността няма да доведе до спонтанен аборт. Разбира се, всеки случай е индивидуален и е важно да се консултирате с лекаря си. Но дамите, които се радват на спокойна бременност, не трябва да се тревожат да бъдат интимни с половинката си – много експерти дори смятат, че сексът може да предизвика раждане, ако терминът ви вече е минал. Половият акт няма да навреди по никакъв начин на бебето, тъй като то е защитено от амниотичната торбичка.

9. Килограмите от бременността няма да засегнат бебето

Проучванията доказват, че майките, които са качили повече килограми, отколкото лекарите препоръчват, раждат деца, които са четири пъти по-склонни към затлъстяване. Прекалено малкото килограми също не са добра предпоставка – бебетата, родени от майки с поднормено тегло, имат по-влошена функция на кръвоносните съдове.

8. Ваксините са рискови

Много дами се тревожат, че противогрипната ваксина може да ги зарази с грип или дори да навреди на бебето. Това не просто е вярно – изключително важно е да се ваксинирате, тъй като в случай, че се разболеете, грипът ще ви засегне по-силно от обичайното. Затова направете нещо добро за себе си и за детето си и се ваксинирайте.

7. Никога не консумирайте морски деликатеси

Има много правила за това какво трябва и не трябва да ядат бъдещите майки и много от тях избягват морските деликатеси като цяло, за да избегнат шанса да хапнат от грешното нещо. Но ето каква е истината – две порции риба на седмица имат сериозни хранителни ползи за майката и бебето, благодарение на омега-3 мастните киселини, които подсилват развитието на мозъка и зрението. Но избягвайте храни, богати на живак (като риба меч, скумрия и акула), както и сурова риба и суши. Можете спокойно да заложите на сьомга, скариди или консервирана риба тон.

6. Ще сияете по време на бременността

Бременността не е еднаква при всички. Много дами се чувстват като балон по време на по-голямата част от бременността си. Мислите, че депресията се появява едва след раждането? Психолозите са изчислили, че между 4 и 25% от бременните жени страдат от депресия още преди да родят. Ефектите от нея могат да доведат до преждевременно раждане или ниско тегло на бебето. Не се срамувайте, ако бременността ви не е цветя и рози и говорете с лекаря си, за да ви посъветва какво да предприемете. Симптомите включват тъга, проблеми с концентрацията, сънливост или липса на сън, загуба на интерес към неща, които допреди това сте намирали за интригуващи, мисли за смърт, тревожност.

5. Майките не могат наистина да се свържат с нероденото си бебе

Много майки се чувстват по-свързани с бебето си по време на бременността от други. Преди науката да покаже сериозен интерес към бременността, се е смятало, че майката просто износва бебето и не може да му повлияе, преди да се роди. Съвременните учени обаче откриват, че ежедневните дейности всъщност оказват сериозен ефект на бебето. Дори мнозина смятат, че бременността поставя основата за благосъстоянието и здравето на детето на по-късен етап.

4. Най-добре е да не спортувате

Колкото и изкушаващо да ви се струва да използвате бременността като оправдание да пропуснете тренировка, освен ако не ви е казано от лекар, не е необходимо да избягвате потенето във фитнеса. Много експерти дори казват, че спортът оказва положителен ефект не само поради факта, че е начин за контролиране на теглото, но и заради способността му да намалява стреса. Препоръчва се да отчитате поне 150 минути физическа активност седмично и е важно да избягвате дейности, които изискват лежане по гръб, тъй като намалява притокът на кръв към мозъка и утробата.

3. Астрологията не оказва ефект върху бебето

Когато лекарите откриха, че очаквам близнаци, промениха и термина ми и децата ми са зодия Лъв, вместо Дева, както се очакваше първоначално. Но въпреки това вярвам, че дъщеря ми, е зодия Дева! Дори и да не вярвате в астрологията, проучванията доказват, че периодът, в който бебето се ражда, влияе на развитието му и на неговото физическо и психическо здраве. Родените в края на лятото или началото на есента имат по-плътни кости и често са по-високи от родените през други периоди от годината. По отношение на психическото здраве се смята, че хората, родени в края на зимата и началото на пролетта имат 10% по-голям шанс да развият шизофрения.

2. Избягвайте пътуванията със самолет

Телата ни се излагат на известна радиация на скенерите в летищата, както и при самия полет, но не използвайте това като оправдание да отмените работното си пътуване, ако иначе сте в кондиция да пътувате. Докато сме на земята също сме изложени на радиация, но тази по време на полет не прониква в тялото ни и не може да навреди на плода.

1. Яжте за двама

Да, бременните жени се нуждаят от повече калории от обичайното, но това не означава, че трябва да удвоявате броя им – нужни са само около 300 допълнителни калории. Дамите със здравословно тегло трябва да качат не повече от 10-15 килограма по време на бременността, а тези с наднормено – по-малко и затова е добре да разговаряте с лекаря си, за да научите какви са личните ви цели по отношение на килограмите.