Да, диетите и тренировките са в списъка - но какво ще кажете за щастието и спокойствието в живота си?

Плановете ви за тази нова година ще бъдат много по-различни от предишните - може да сте на дивана и да гледате празничен филм, а и обещанията също може да изглеждат различни. Все още е традиция да вземете решения за няколко новогодишни резолюции в последния ден от годината, а сега фокусът е върху здравето. Или може да сте уморени да мислите за храна или за талията си и ще насочите погледа си към психичното си здраве.

Тази година попълнете списъка си с лесни, полезни за вас цели. Не само ще започнете годината с по-здрави тяло и ум, а и ще се почувствате фантастично и толкова бодри, за да направите 2021-та много по-добра. Тук има съвети, които ще ви успокоят и ще облекчат стреса и ще организират лудостта в живота ви! Тази година е време да се поставите на първо място.

Изградете по-добър бюджет

Ако има една новогодишна резолюция, която ще ви помогне най-много в дългосрочен план, тя е обетът да спестите повече пари. Преди да се върнете обратно в офиса, очертайте бюджет, който е подходящ за вас - и направете план как ще се придържате към него. Има много приложения, които могат да ви помогнат да направите това възможно най-безболезнено.

Гответе по едно ново нещо всяка седмица

Всички искат да се хранят по-здравословно през новата година, но също така трябва да се опитате да ядете по-разнообразни храни. В крайна сметка разнообразието е подправката на живота. Тази година изберете лесна рецепта за вечеря, която никога преди не сте опитвали поне веднъж седмично.

Четете повече книги

Януари е идеалното време от годината, за да се сгушите на топло с нова книга. Можете да си направите акаунт и отбележете всяка книга, която сте прочели. До следващата година ще имате ясна представа за това колко добре сте постигнали тази цел.

Присъединете се към клуб

Започването на ново хоби е едно, но присъединяването към клуб ще ви помогне да срещнете нови хора в процеса. Има много сайтове, които могат да ви помогнат да намерите група хора със сходни интереси и можете да работите върху създаването на дигитални срещи с нови приятели.

Пийте по-малко алкохол

Вече знаете, че не е нужно да пиете, за да се забавлявате - и защо тогава не се откажете то това тази година? Това може да подобри настроението, съня, кожата и имунната ви система. Освен това ще ви помогне да спестите пари.

Откажете се от пушенето

Цигарите са изключително вредни за здравето, особено за белите дробове, но тютюневите изделия като цяло представляват сериозна заплаха. Има толкова много ресурси, които да ви помогнат да започнете да отказвате тютюна - много от тях са описани от служителите в Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Яжте зеленчуци редовно

Независимо дали отслабвате или просто искате да сте здрави, зеленчуците са ваши приятели, казва д-р Мехмет Оз. Една жена, която се появи в шоуто му, е отслабнала с 14 килограма, и сподели: „Задушавам лук, чушки, гъби, царевица - каквото и да има във фризера - и го прибавям към легло от бейби рукола и спанак." Звучи вкусно.

Опитайте нов хранителен план

Има толкова много прекрасни хранителни програми, които можете да изследвате през новата година, като най-добрите варианти акцентират на повече здравословни храни, пълни с фибри, основни хранителни вещества и много зеленина. Въпреки че не са идеални за всички, кето диетите са главно популярни сред тези, които искат да свалят няколко килограма и то бързо.

Запазете всички посещения при лекар за годината

Отворете календара си и си запишете часовете за годината наведнъж- не само ще преодолеете безпокойството, но и така има по-малка сколонност да пропуснете преглед. Започнете с личния си лекар и попитайте кои скрининги (напр. мамография, колоноскопия) са задължителни. Подредете ги, след това преминете към зъболекаря и т.н.

Използвайте стълбите

Отделете 10 минути, за да се качвате по стълбите в офиса или дома си. Публикувано проучване в списание Physiology & Behaviour установява, че уморените жени, които се качват по стълби за 10 минути, получават по-голям енергиен тласък от тези с кофеинов еквивалент на кенче безалкохолна напитка или половин чаша кафе (и изгорени калории също!).

Отгледайте растение

Посетете градински център след брънча този уикенд. Само наличието на стайни растения може да понижи нивата на стрес при хората, показват изследвания, а едно проучване установява, че активната грижа за растения успокоява автономната нервна система и понижава кръвното налягане. И когато хората работят в близост до тях, се отчита по-голяма концентрация, удовлетворение и усещане за качество на въздуха.

Планирайте ваканция...

... когато се чувствате в безопасност да го направите. Жените, които почиват поне два пъти годишно, имат по-нисък риск от инфаркт от тези, които го правят рядко. А изследователите са открили, че дори мисълта за предстоящо пътуване може да засили щастието в продължение на седмици.

Започнете да правите йога с партньора си

Сутрешният час на двойките в неделя може да направи следобеда много по-забавен. Експертите вярват, че йогата с партньора помага на двойките да се чувстват по-удобно с телата на другия, което е дар за по-добър секс. Соло йогата може да увеличи и удоволствието, повлиявайки на възбудата, желанието и удовлетворението - практиката помага да отпуснете ума си и да укрепите тазовите мускули.

Пийте повече вода

Знаете, че трябва да се хидратирате - но това е особено важно, когато спите само шест часа (или по-малко!). По-вероятно е да сте дехидратирани през деня след кратка нощ спане, защото хормонът, който регулира запазването на водата в тялото, се освобождава в по-късните етапи на съня. Така че пийте повече вода в тези дни.

Помислете за терапия

Всички се опираме на приятелите и семейството си за подкрепа, но тази година може най-накрая да предприемате стъпка за подобряване на психичното си здраве. Дори не е нужно да напускате дома си, за да започнете, а някои от най-добрите онлайн предложения са абсолютно безплатни. Има дори приложения за телефон.