Според древните суеверия петък 13-и е един дяволски ден, който не ни вещае нищо добро. Но защо точно петък 13-и е възприеман като толкова злокобен ден?

Обяснения и теории има много, а единодушно мнение няма. Според някои стари поверия на петък 13-и се събирали 12 вещици, после идвали таласъми и всякакви тъмни създания, а в самия разгар на веселието, когато изгрявала пълната луна, се появявал 13-ия важен гост – Сатаната.

Друга, по-рационална теория е, че хората не са се страхували от петък 13-и до преди ХХ век. Да, от много време 13 се е смятало за число, носещо лош късмет, а петък не е бил смятан за късметлийски ден, но според някои изследователи заслуга за страха точно от петък 13-и има романът на Томас Лоусън – „Петък: Тринадесети“, който излиза през 1907 г. и е пълен със спекулации и измислици. След излизането на романа започват да се роят всякакви теории за този страшен ден.

Каквито и да са корените на страха от петък 13-и, е факт, че някои хора толкова се страхуват от този ден, че се затварят вкъщи и не искат да виждат никого, за да не им се случи нещо лошо. Тяхната фобия се нарича параскаведекатриафобия. Според американско проучване икономиката на САЩ губи между 700 и 800 млн. долара всеки петък 13-и, защото хората се страхуват да пазаруват, да пътуват и да правят бизнес сделки.

Независимо дали вие вярвате в лошия късмет и съдбата, или възприемате петък 13-и като поредния ден, има множество примери за огромни трагедии, които са случили точно на този ден.

Днес ще ви разкажем за някои от тях.

1. Бъкингамският дворец е бомбардиран по време на Втората световна война

На 13 септември 1940 г. немски бомби удрят двореца и катедралата към него. Нещо повече – по това време кралят и кралицата са вътре. Въпреки че преживяването е много стряскащо, кралица Елизабет просто отвърнала „Радвам се, че ни бомбардираха, вече виждам Ист Енд (източната част на Лондон) и оттук.“

2. Умира Тупак Шакур

Убийството на прочутия рапър Тупак Шакур е едно от най-известните нерешени убийства в историята. Някои смятат, че е бил прострелян от приятеля си Suge Knight, но други са убедени, че убийството му е поръчано от Кристофър Уолъс, познат като Notorious B.I.G. Не малко са привържениците и на теорията, че ФБР е поръчало убийствата и на двамата, защото войната между Източното и Западното крайбрежие излизала извън контрол.

Това, което знаем със сигурност, е, че Шакур е прострелян 4 пъти на 7 септември 1996 г., в Лас Вегас. Той издъхва заради раните си 6 дни по-късно – на 13 септември.

3. 13-годишно момче от Великобритания е покосено от мълния на петък 13-и, в 13:13 ч.

Какво съвпадение, нали? Момчето е ударено от мълния по време на авиошоу в Англия, но не е пострадало сериозно, а има само 4 изгаряния по раменете.

4. Кити Дженовезе е убита

Не знаем дали сте чували за американката Кити Дженовезе, но нейната смърт е описана в учебници по социология, психология, етика, дори в трудове по икономика. Нейната смърт променя американската правосъдна система.

Ето какво се случва според вестниците: На 13 март 1964 г., около 3 часа сутринта, 28-годишната Кити Дженовезе се прибира от бара, в който работи. Малко преди да достигне блока си, тя е нападната от Уинстън Мозли, който я наръгва с нож. Силните викове на Кити го изплашват и той избягва. Кити успява да се добере до входната врата на блока си, когато мъжът се връща за нея. Писъците ѝ пронизват нюйоркския квартал, а 38 души стават свидетели на убийството ѝ. Те поглеждат през прозорците, чуват виковете ѝ, но никой не ѝ се притичва на помощ, никой не се обажда в полицията. Кити влиза в криминологията като термин – синдром на Дженовезе. Използва се в случаи, когато свидетели на престъпление отказват да поемат отговорност и да помогнат на жертвата.

По-късно става ясно, че всички тези ужасяващи детайли не са съвсем истина, а са доукрасени от големите вестници. Всъщност повечето свидетели не са видели нищо, а има и хора, които са се притекли на помощ на Кити, но тя е починала от раните си. Все пак смъртта ѝ е не по-малко ужасяваща.

5. „Коста Конкордия“ потъвай край бреговете на Италия

Круизният кораб „Коста Конкордия“ потъна на 13 януари 2012 г. Твърди се, че това е най-голямото корабокрушение на пътнически кораб, а на борда на „Коста Конкордия“ е имало два пъти повече пътници, отколкото на „Титаник“.

32 души загиват, а капитанът е осъден за непредумишлено убийство.

6. Рекордни наводнения в Канзас

На 13 юли 1951 г. в щата Канзас се изливат 63 см дъжд на квадратен метър, а по-късно 8000 кв. км. са засегнати от наводненията. Бурята нанася щети и върху няколко нефтени цистерни, които се запалват и експлодират. Имало е пътници, които 4 дни са били приклещени в спрелите влакове. Неслучайно хората на Канзас помнят този ден като Черния петък.

7. Самолет се разбива в Андите

Уругвайският полет 571 пътувал към Чили, когато се разбива в южноамериканската планина верига на 13 октомври 1972 г. Като по чудо има оцелели, но спасителната операция приключва само 10 дни след катастрофата. Никой не можел да повярва, когато 72 дни по-късно се появяват двама оцелели мъже и съобщават, че има още 16 живи пътници.

8. На същия ден се разбива самолет и в Русия

По същото време са разбива и самолет на компанията „Аерофлот“. Това е най-тежката самолетна катастрофа в историята на Русия. Всички 174 пътници умират, след като самолетът се разбива при опит да кацне в много лошо време.

Все още се спекулира каква точно е причината за катастрофата, като някои смятат, че при кацането самолетът е ударен от мълния.

9. Ражда се първият ръководител на Ку Клукс Клан

Нейтън Бедфорд Форест е роден на 13 юли 1821 г. Той добива слава в родната Америка като генерал във войската на Конфедерацията (т.е. на Юга) и е на чело на известното покушение в Форт Пилоу, където се смята, че той и неговите хора са убили 200 невъоръжени мъже на Севера, които преди това са се предали (и много от тях били чернокожи). През 1865 г., след като Югът е победен, Форест и няколко други мъже създават Ку Клукс Клан.

10. Страшен компютърен вирус покосява Великобритания

На 13 януари 1989 г. компютърен вирус покосява цяла Великобритания. Предназначението на вируса било да изтрие личните данни от заразените компютри точно на тази зловеща дата.

11. Циклонът Бхола удря Бангладеш

Бурята утихва на 13 ноември 1970 г., но последиците от нея се усещат и днес. Циклонът Бхола все още е най-смъртоносната буря, удряла Бенгалския залив – броят на жертвите варира от 150 хил. до 550 хил. Бурята запалва и нова гражданска война. По това време районът принадлежи на Пакистан, но местните власти не успяват да реагират адекватно и да се справят с тежките последици, което предизвиква бунта на местното население. Смята се, че циклонът е изиграл важна роля в борбата за независимост на Бангладеш.

12. Шведски самолет изчезва над Балтийско море

На 13 юни 1952 г. шведски самолет изчезва над Балтийско море. 40 години шведското правителство твърди, че това е бил тренировъчен полет и нямат представа какво точно се е случило.

През 90-те години обаче се появява информация, че самолетът е шпионирал Съветския съюз от името на НАТО, въпреки че Швеция официално запазва неутралитет по време на Студената война. От Русия се появява информация, че руски пилот е свалил шпионския самолет.

13. Страшни пожари в Австралия

Пожарите във Виктория, Австралия, бушуват от 1939 до 1940 г. и са кулминацията на едно дълго, горещо и адско лято. Точно на 13 януари 1939 г. се разразяват първите големи пожари, които стават причината за смъртта на 71 души. Изпепелени са 575 хил. хектара.

14. Сам Пач се хвърля към смъртта си в реката Дженеси

Сам Пач е първият професионален каскадьор в Америка. През живота си той е правил какви ли не безумни неща, но основният му номер е бил да се хвърля от големи височини, включително и от Ниагарския водопад. Така че никой не се притеснявал за него, когато Сам Пач се хвърлил от водопада над река Дженеси. Много бързо обаче се разбрало, че нещо не е наред и скокът му на 13 ноември 1829 г. е последният в живота му. Тялото му е намерено 4 месеца по-късно. Някои спекулират, че е бил пиян във фаталния ден, но нищо не се знае със сигурност.

15. През 2029 г. астероид ще мине опасно близо до Земята

На 13 април 2029 г. астероид ще се приближи на 35 400 км от Земята. Може би си мислите, че това е много голямо разстояние, но то е пренебрежимо малко за Вселената. Все пак бъдете спокойни – не се очаква астероидът да удари Земята.