Всички помним часовете по история в училище. Разбираме за миналото, за начина, по който хората са се държали, за нещата, които са се случили. Все пак има още много неща, които не знаем за миналото и които може би ще останат завинаги загадка. Други пък са митове, които едва ли някога ще бъдат потвърдени. И все пак, историята си остава една интересна част от нас, която си струва да познаваме по-добре. Ето 21 факта от историята, които ще ви изумят.

Механизмът, с който била запечатана гробницата на Тутанкамон, останал невредим цели 3 255 години!

В ерата на Палеолита, ловът на мамути не бил нещо обичайно. Хората тогава предпочитали да търсят вече умрели животни, за да използват месото, кожата и костите им.

3 от най-кървавите войни в историята на човечеството се случват на територията на днешен Китай.

Най-младият Папа бил на 11 години.

Не може да се каже със сигурност кой е премахнал носа на Сфинкса в Египет. Има снимка, датираща от 1737 година, където носът още е на мястото си, 60 години преди Наполеон да навлезе в Египет.

В края на 19-ти век мъжете можели да заведат жените си на пазара и да ги продадат на друг. 

На стотната годишнина от Патриотичната война през 1812 година в Руската империя можело да откриете живи не само свидетели, но и участници във войната в Бородино.

Жан-Жак Русо, авторът на едни от най-известните философски книги за възпитание на деца, изпратил всичките си 5 деца в интернат.

Във Великобритания можете да намерите парче от сватбената торта на кралица Виктория и принц Алберт. Сватбата се състояла през 1840 година.

Джордж Вашингтон, един от най-известните американски президенти, никога не е живял в Белия дом, защото по време на неговото управление, сградата все още не била построена.

Самюел Морз получил съобщението за смъртта на жена си толкова късно, че не успял да стигне навреме за погребението. Това го вдъхновило да измисли по-бърз начин за предаване на съобщения.

Тоалетната хартия била патентована през 1891 година със специално обозначение за начина на откъсване на роклите.

През есента на 1914, когато германците се отправят към Париж, 5000 френски войници били транспортирани до там за една вечер с таксита.

Съветски археолози отворили гробницата на Тамерлан на 20 юни 1941.

Юри Гагарин, първият човек в космоса, не е контролирал Восток 1. Совалката е контролирана автоматично.

Джими Никол, британски музикант, е бил 5-тият член на Битълс. Той замествал Ринго Стар по време на концерти в Хонконг, Дания, Холандия и Австралия, за да не се прекъсва турнето.

През 1969 година избухнала кървава война между Салвадор и Хондурас. Причината за нея били нажежените спорове за това кой да участва в световното първенство по футбол.

Франция била първата държава, която използвала газови бомби срещу враговете си по време на Първата световна война.

Последната екзекуция в Западна Европа не е извършена с отрова или ток. Извършена е с гилотина, а годината е 1977. 

В Англия, повече от 200 години използвали деца, за да чистят комините на къщите. Те били достатъчно малки, за да се проврат навсякъде. Затова и те вършели тази работа. Скоро след това обаче лекарите открили, че това е много вредно за здравето им и длъжността била елиминирана.