Всеки от нас е имал моменти, в които му е било трудно да заспи, а за някои това е ежедневен проблем. В такива случаи е добре да знаете някой и друг трик за моментално заспиване.

Днес сме ви подбрали няколко невероятни трика, които ще ви помогнат почти моментално да влезете в страната на сънищата. Изпробвайте ги и вижте кой работи най-успешно при вас.

1. Следвайте определен график

Ако започнете да си лягате по едно и също време, много скоро тялото ви ще започне да го възприема като навик и когато уреченият час наближи, то само ще започне да се настройва за сън.

2. Намалете светлината

Поне един час преди заспиване изключете лампите, като оставите само нощната лампа или няколко свещи. По този начин мозъкът ви ще си мисли „Време е за лягане!“, а не „Толкова е светло, още е ден!“.

3. Не спете в топла стая

Научно доказано е, че дори бебетата спят по-добре, ако температурата на стаята е между 18 и 21 градуса. Може да ви се струва малко хладно, но такива са фактите. Винаги може да оставите открехнат някой прозорец и да се сгушите под топлото одеяло.

4. Избягвайте електронните устройства

Електронните устройства ни уморяват, но поддържат мозъка ни активен. Ако искате да заспите, изключете електронните устройства – никаква телевизия и никакви мобилни устройства един час преди лягане.

5. Почетете от някоя скучна книга

Помните какво ставаше в училище, нали? Опитвате се да учите по биология, география, физика и прочие и 10 минути по-късно вече сте заспали. Сега можете да приложите този трик и като възрастни, просто намерете някоя скучна книга за четене.

6. Вземете си машина за звуци

При някои хора тези машини вършат чудеса. Можете да избирате от няколко вида звуци – припукващ огън, течаща вода, нощни шумове от природата, работещ автомобилен двигател и много други. Има подобни приложения и за телефон.

7. Вземете си топла вана или си направете масаж

Топлата вана или горещият душ ще отпуснат мускулите ви и ще подготвят тялото ви за сън, а масажът ще ви отпусне допълнително. Масажа, разбира се, е най-добре да ви го направи някой друг, а вие да се отнесете в сънища още преди края му.

8. Мляко и мед

Бабите много често дават мляко с мед на децата, които не могат да спят. Можете да приложите този трик и като възрастни. Само помнете, че не бива да го пиете точно преди лягане – половин час преди това е най-добрият вариант.

9. Не яжте тежка храна преди заспиване

Вечеряйте поне 2-3 часа преди заспиване, освен това е най-разумно да хапнете по-леко. Малко протеини и полезни въглехидрати, придружени с чаша чай от лайка, са идеалната вечеря за сладки сънища.

10. Не пийте кафе следобед

Кофеинът трябва да се приема най-късно до обяд, препоръчително - сутрин, ако пък много ви се пие кафе следобед – вземете си безкофеиново.

11. Доверете се на модерните технологии и си вземете слушалки за сън

Има не само машини и мобилни приложения, които ще ви помогнат да заспите, но вече са създадени и специални слушалки, които ви подготвят за сън с помощта на успокояваща музика. Ако такава покупка ви се струва много скъпа, намерете такива плейлисти онлайн и послушайте релаксираща музика преди да заспите.

12. Краката ви трябва да са топли

Когато бяхме деца, обичахме да подпъхваме одеялата под краката си. Може би подсъзнателно сме знаели, че най-хубаво се спи, когато краката ти са топли. Ако пък краката ви обикновено са много студени, има грейки за крака, които можете да пъхнете под одеялото и да се сгреете.

13. Преборете хъркането

Хъркането не е проблем само на този, който слуша, но и на хъркащия. На пазара вече има много методи против хъркане – изпробвайте някои от тях. Когато хъркането спре, ще спите и ще дишате по-лесно.

14. Инвестирайте в добър матрак

Удобният матрак е един от най-важните фактори за бързо заспиване и ползотворен сън. Разучете пазара и изберете онзи, който е най-подходящ за вашите нужди.

15. Правете упражнения през деня

Не че тренировките не могат да ни донесат релакс, но много по-често те активизират тялото ни, затова е най-добре да правите упражнения през деня.