Случвало ли ви се е да се чувствате изморени цял ден и единствено да мечтаете как ще си легнете, но после се прибирате, мятате се на леглото и изведнъж... не ви се спи! Ако ви звучи познато, не сте сами. Постоянният стрес и вредните навици водят до проблеми със съня, а от безсъние страдат милиони.

Но не се отчайвате, може би има решение на проблема ви. Подбрали сме 15 съвета, които ще ви помогнат да преборите безсънието, да си починете качествено и да се събудите лесно на сутринта.

1. Набавете си необходимите часове сън

Оптималното време за сън варира при всеки човек, но обикновено възрастните се нуждаят от 7-8 часа сън. Ако спите по-малко, недоспиването  ще се отрази на работата ви и постоянно ще се чувствате сънени. Затова, ако на следващия ден трябва да ставате рано, легнете си навреме.

2. Пийте кафе само сутрин

Може да ви се струва изкушаващо да изпиете една чаша кафе следобед, когато изведнъж започва да ви се доспива, но ние ви съветваме да не го правите. Кофеинът затруднява усвояването на аденозина, който помага за отпускане на тялото и за по-лесно заспиване. Затова забравете за кафето след обяд.

3. Подишайте чист въздух

Този съвет се отнася най-вече за всички щастливци, които живеят сред природата. Половин час преди лягане отидете на разходка. Не се поддавайте на мързела и го правете всяка вечер, ще видите как изведнъж ще започнете да спите по-добре. Леките тренировки всъщност ни помагат да заспим, така че, ако не ви се разхожда, можете да направите малко йога.

4. Изпийте нещо горещо

Завършете разходката с чаша билков чай. Лайката е много добър избор, а някои обичат да пият какао преди лягане. Единствено трябва да внимавате в тези напитки да няма кофеин.

5. Използвайте повече възглавници

Според експертите позицията на възглавниците може да ви помогне да заспите и по този начин да намалите натоварването върху гръбнака. Ако спите по гръб, сложете възглавници под коленете и кръста. Ако спите на една страна, поставете възглавница между краката ти. Ако спите по корем, сложете възглавницата в долната част на корема.

6. Не спете с домашните любимци

Без съмнение вашият домашен любимец е член на семейството, но да му позволявате да спи до вас, не е добра идея. Според проучванията 64% от хората, които предпочитат да спят с животните си, имат проблеми със съня.

7. Сложете чесън под възглавницата си

Не, няма да гоним вампири по този начин. Слагането на чесън под възглавницата е трик, познат от древни времената. Този метод е ефективен, защото чесънът отделя серни съединения, които ви успокояват и помагат да заспите.

8. Изключете електронните устройства преди лягане

Луминесцентната светлина, която устройствата излъчват, е много по-вредна, отколкото си мислите. Ритмичността на нашия сън се контролира от хормона мелатонин, който започва да се произвежда, когато няма светлина. Ако използвате устройства точно преди лягане, вие затруднявате синтезирането на хормона и по този начин вредите на съня си.

9. Дръжте лавандула в дома си

Лавандулата е известна със своето успокояващо действие. Сложете китка от цветето в стаята си или използвайте ароматни масла.

10. Прочетете листовките на лекарствата, които приемате

Внимателно ли сте прочели листовките на лекарствата, които приемате в момента? Може би не можете да заспите, защото някое от тях предизвиква безсъние.

11. Не се въртете в леглото

Не можете да заспите повече от 20 минути? Не се въртете безсмислено в леглото. Станете и направете нещо приятно. Почетете книга или послушайте релаксираща музика.

12. Следете температурата в стаята ви

Препоръчително е температурата в стаята ви да е около 16-20 градуса. Застоялият въздух и жегата ще ви попречат да заспите.

13. Използвайте спалнята си само за сън

Ако използвате спалнята си за офис, фитнес или игрална зала, мозъкът ви няма да я приема като място за почивка. Най-добре разпределете всички тези дейности в други стаи на дома ви. Спалнята трябва да се използва само за почивка... и секс!

14. Починете си през деня

Ако можете да си го позволите, поспете за малко през деня. 10-30 минути са достатъчни, за да се почувствате по-бодри. Гледайте да не спите с часове, защото така ще влезете във фазата на дълбокия сън и след това трудно ще заспите вечер. Ако се чувствате виновни за следобедната дрямка, то трябва да ви кажем, че 85% от бозайниците спят на няколко пъти през денонощието. Хората са от малкото бозайници, които са разделили денонощието на две половини - за сън и за работа. Експертите обаче не са сигурни дали това трябва да е точно така, много от тях смятат следобедната дрямка за полезна и присъща на човека.

15. Не забравяйте за магнезия

Магнезият играе ключова роля за добрия сън. Експертите съветват да включите в диетата си достатъчно храни, богати на магнезий, или да приемате хранителни добавки, които се пият половин час преди лягане.