Вечерните ритуали преди сън са последното нещо, за което мислиш след дълъг ден на работа или излизане с приятелки. Тогава искаш просто да се проснеш в леглото и да се пренесеш в страната на сънищата. Истината е, че ритуалите преди сън са също толкова важни, колкото и сутрешните такива. Те те подготвят за предстоящия ден и ти предоставят възможността да го планираш физически или да се настроиш психически за него. Каквото и да е намерението ти, ето 5 неща, които да правиш вечер преди лягане, за да си свежа и да започнеш следващия ден с усмивка.

1. Почисти грима от лицето си

Ако си легнеш без да почистиш лицето си, оставаш върху него грим, омазняване и мръсотия, събрана от праха навън. Това може да ти донесе възпаления, пъпки и други несъвършенства. Все неща, които не искаш по лицето си. За да го избегнеш, винаги преди да си легнеш, старателно почиствай грима от лицето си, измивай го с подходящ продукт и открий идеалния хидратант, който да подхрани кожата ти. 

2. Пий топла вода с лимон или чай

И двете напитки имат редица полезни действия върху организма ти. Те са антиоксиданти, подобряват метаболизма ти, хидратират тялото ти. Освен това, те имат свойството да успокояват организма ти, карайки го да премине в състояние на покой, което ще допринесе за по-бързото ти заспиване и спокоен сън. 

3. Подреди дома си

Преди да си легнеш, отдели няколко минути да се огледаш в дома си. Подреди всичко, което не си е на мястото, измий чиниите или сложи мръсните дрехи в коша за пране. По този начин подреждаш пространството в което живееш, за да се събудиш на следващия ден и да видиш един подреден дом. Можеш дори да приготвиш дрехите и аксесоарите, които ще обличаш на следващият ден. Така ще си спестиш много време на сутринта и няма да започнеш деня си със стрес от бързането. Както казват: подреден дом, подреден ум.

4. Медитирай

Всяка вечер, преди да заспиш, отдели няколко минути за медитация. Не е нужно да практикуваш йога, за да го направиш. Просто остани неподвижно и вдишай дълбоко няколко пъти. Това ще ти помогне да прочистиш ума си, да се освободиш от натрупания през деня стрес и да подготвиш тялото си за сън.

5. Лягай си навреме

Това е нещо, което знаеш от съвсем малка, но много често пренебрегваш. Всеки ден имаш нужда от 8 часа сън, за да може тялото ти да релаксира и да си отпочине. По-малко сън от това може да ти причини стрес, да те накара да напълнееш и да отслаби имунната ти система. След като знаеш в колко часа ставаш всяка сутрин, лесно ще изчислиш в колко часа трябва да си лягаш. Стреми се да спазваш този час както правеше, когато беше дете. Помниш колко по-безгрижна беше тогава, нали?