Лятото е отрупано с плодове, които обожаваме. За съжаление, много от тях не издържат дълго, след като бъдат откъснати. Но не се тревожи! Днес ще ти представим няколко трика, с които можеш да запазиш плодовете и други храни по-дълго, отколкото си мислиш.

01. Горски плодове + оцет + вода

Смеси ябълков оцет и вода в съотношение 1:10. Потопи плодовете в течността, изсуши ги, сложи ги в купа, чието дъно си покрила с хартия, и ги постави в хладилника. Разтворът е много слаб, така че няма да усетиш вкуса на оцета, но плодовете ще останат свежи за по-дълго.

02. Целина, броколи, маруля + фолио

Този трик е много прост: завий броколите, целината или марулята във фолио. Така ще останат свежи за още 2-3 седмици.

03. Сирене + пергаментова хартия

Сиренето ще бъде по-трайно, ако го увиеш в пергаментова хартия и го поставиш в стъклена или керамична купа. Пластмасовите кутии не са препоръчителни. Сложи го в по-топлата част на хладилника. Друг начин да съхраниш сиренето или кашкавала, е да го настържеш и да го сложиш във фризера.

04. Кайсии + кора за яйца

Най-дълго ще издържат неузрелите кайсии, по които не се забелязват петна или други дефекти. Ако кайсиите са твърде много, можеш да ги поставиш в голяма кутия, като преди това увиеш всяка в пергаментова хартия. Можеш да използваш и кора за яйца, ако са по-малко. Узрелите кайсии трябва да се държат в хладилника в хартиена торба.

05. Извара + захар

Сложи изварата в стъклен контейнер с капак, а върху изварата постави 2-3 кубчета захар. Съхранявай я в хладилника.

06. Грозде + въже

Най-важното е отделните зърна да се докосват едно друго възможно най-малко. Гроздето ще остане свежо за по-дълго, ако го окачиш на въже в сухо, тъмно и проветливо място. Градинарите спират да поливат гроздето месец и половина, преди беритбата, защото така то остава по-свежо за по-дълго.

07. Джинджифил + вряла вода или пергаментова хартия

Ако не се вълнуваш много от здравословните ползи от джинджифила, а го използваш заради вкуса му, тогава можеш да го съхраняваш във фризера. Но ако искаш да го опазиш свеж и в същото време да запазиш полезните му вещества, първо го изсуши леко на слънце, след това го увий в пергаментова хартия и го постави на тъмно и хладно място. Друг начин да запазиш вкуса му, е да го потопиш във вряла вода и после да го сложиш в хладилника.

08. Месо + марината

Месото ще издържи във фризера по-дълго, ако го увиеш във фолио или го замразиш в марината.

09. Пресен лук + бутилка + фризер

Най-правилният начин да запазиш пресния лук във фризера е първо да го нарежеш и после да го поставиш в пластмасова бутилка. Преди това трябва да го подсушиш.

10. Домати

Съхранявай неузрелите домати с дръжката надолу в хартиена торба или в кутия, но подредени само в един ред. Ако наоколо има плод, доматите ще узреят по-бързо. Зрелите домати трябва да се съхраняват на стайна температура, а дръжките им трябва да сочат нагоре и най-добре доматите да не се докосват един до друг.

11. Риба + лед

От съществена важност е съхраняването на рибата, след като бъде уловена. Ако е още жива – не я дръж в найлонов плик. Повечето фризери не поддържат правилната температура, на която трябва да се съхранява рибата, затова трябва да я сложиш в кутия, пълна с лед. Така ще удължиш трайността ѝ с още 2-3 дни.

12. Зеленолистни + вода + найлонов плик

Можеш лесно да съхраниш зеленолистните зеленчуци, като ги потопиш във вода и ги покриеш с найлонов плик. След това ги сложи на хладно място.

13. Ябълки + хартия + чекмедже

Трябва да обереш ябълките навреме, за да съхраниш восъка, който ги предпазва от плесен. Хубавите ябълки, без петна и натъртвания, увий в хартия (не във вестник). Съхранявай ги на хладно и тъмно място, далеч от картофите.

14. Гъби + хартиена торба

Пресните гъби са най-хубави. Почисти ги от мръсотията и бързо ги изплакни, защото гъбите абсорбират вода. Можеш и да ги натопиш в солена вода, за да се отървеш от насекомите. След това ги подсуши и ги съхранявай в хартиена торба в хладилника.

15. Диня + мазе

Дините се съхраняват най-правилно в мазето, на температура около 2 градуса. По този начин издържат много дълго време. Можеш да ги увиеш в някакъв плат или да ги провесиш в мрежа. Важното е да ги обръщаш редовно.

16. Масло + фурна

Един древен метод позволява на маслото да остане годно в продължение на 1-3 години. В стерилизирани буркани постави маслото. Изпечи ги във фурната на 110 градуса за 15-20 минути. След това постави още масло в бурканите, завърти капачките и ги остави за още 45 минути във фурната. Маслото е готово! Така ще издържи много по-дълго.