Кой каза, че здравословното готвене е трудно? Не са необходими специални умения или познания, за да превърнете любимата си рецепта в нейна здравословна вариация – вижте няколко чудесни трика, подбрани от кулинарните експерти. 

1. Слагайте хранителна мая на всичко

Осмелете се да добавите малко хранителна мая към храната си. Тази подправка има вкус на сирене и е чудесна за овкусяване, особено ако сте веган или се опитвате да намалите млечните продукти.

Тя също така предлага засищащ протеин (3 грама на супена лъжица, съдържаща 20 калории) и витамин B12, който е важен за предотвратяването на анемия и поддържането на енергийните нива, създавайки червени кръвни телца, а също така се грижи и за доброто състояние на централната нервна система.

Поръсете хранителна мая на хумуса, зърнените храни, супите или салатите за приятен вкус и здравословно ястие.

2. Мариновайте протеините си

Мариновайте месото и рибата преди да ги печете на високи температури.
Това е чудесен начин да добавите вкус с малко калории, вместо да пържите и панирате храната. Проучване показва, че маринатата може да помогне за намаляване на хетероцикличните амини - карциногени, които се създават при приготвянето на месо при високи температури.

3. Направете бобовите храни свой най-добър приятел

Бобовите могат да бъдат основна част от кърита, супи, вегетариански бургери, салати и какво ли още не. Дори и да не сте вегетарианци, прибавете тази чудесна и достъпна опция към диетата си.

Приготвяте крем супа с броколи или моркови? Заменете калоричната сметана с четвърт чаша варени бобови и го пасирайте с блендера, за да получите същата богата кадифена текстура, но без излишните мазнини и калории. Може да прибавите пасирани зърнени храни вместо масло в сосовете, дресингите и тестените изделия, за да повишите количеството на фибрите и да намалите мазнините.

4. Експериментирайте с билките

Билките могат да се добавят към всичко, за да подсилите вкуса и да получите здравословни ползи от фитохимикалите им.

Ако имате градина, наберете свежи билки и ги смесете с големи количества песто и сосове, след което замразете във фризера. Може да съхранявате билките, като ги поставите във формички за лед, пълни с масло или зехтин и да взимате кубче всеки път, когато искате да овкусите храната си.

5. Сотирайте умно.

Не загаряйте тиганите си – ако започне да залепва, докато сотирате зеленчуци, вместо да добавяте още олио (и допълнителни калории), просто напръскайте малко вода. Това предпазва тигана от загаряне и поддържа храната влажна. Този трик е прост, но променя много неща – а освен калории, ви пести и пари, които в противен случай ще дадете за нов тиган.

6. Винаги пазете остатъците.

Използвайте остатъците от храна, за да превърнете обикновената вечеря в здравословна и вкусна.

Запазете остатъците от зеленчуци като стъбла на гъби, връхчета на моркови или резенчета лук, за да си направите запас от зеленчуци. Щом съберете достатъчно, изсипете ги в тенджера с вода и оставете да къкрят на котлона 45-60 минути.

Много е лесно, а ако имате смелост, може да добавите пипер, дафинов лист или мащерка (или каквито билки имате под ръка), увити в тензух.

7. Заменете всичко с карфиол.

Този страхотен зеленчук прави всяка храна здравословна. Използвайте го, за да направите по-леки версии на любимите си храни. Може да го използвате като крем сос за макарони със сирене, гарнитура към варени картофи и дори за тесто за пица. То съдържа много малко калории и е пълно с полезни съставки. 100 калории карфиол ще ви дадат 12 грама фибри, с които да преборите запека и подуването.

8. Печете? Добавете канела.

Знаете ли коя е тайната съставка на вкусните печива? Канела! Освен това с нея може да си спестите малко калории, като замените част от захарта с нея. Канелата е богата на антиоксиданти и има противовъзпалителни действия.