Какви ли неща не правим от любов. Тя е като наркотик, от който трудно се отказваме дори когато виждаме колко ни вреди. Да, понякога си мислим, че контролираме напълно себе си и ситуацията, мислим си, че сме преодолели бившата любов, но всъщност действията ни говорят друго.

Понякога раздялата е твърде неочаквана и твърде болезнена, мнозина не могат да преодолеят случилото се с месеци и дори години, но в същото време се заблуждават, че не изпитват никакви чувства към онзи човек. Но дали е така, или любовта ти към бившия е още жива и вреди на любовния ти живот? Провери дали е така с тези 17 признака, които показват, че все още си обсебена от бившия:

1. Мислиш за него всеки ден и плачеш, когато се сетиш за него

Добре, започваме с най-най-очевидния признак. Ако го беше преодоляла, нямаше толкова често да мислиш за него. 

2. Още си пазиш безполезните подаръци от него

Няма лошо, ако искаш да запазиш някоя скъпа и полезна вещ, която ти е подарил (тостер, телефон, дори обици), но ако още си пазиш плюшените играчки от него или неща от този сорт – ти не си го преживяла. Продай скъпите подаръци, които не ползваш, дари плюшените играчки и го остави в миналото.

3. Срещаш се с някого, но не искаш връзката ви да се задълбочи, защото се надяваш, че ще се събереш с бившия

Това, което правиш, е нечестно и жестоко както спрямо човека, с когото излизаш в момента, така и спрямо теб самата. Бившият ти няма да се върне, а не е редно да използваш човека до теб като спасителен пояс или втори вариант, така само ще го нараниш и ще провалиш шансовете ви да бъдете заедно.

4. Пускаш специални постове в социалните мрежа, с надеждата, че той ще коментира

Разни вътрешни шеги, ваши любими песни, снимки от места, на които сте били... всякакви постове, които той ще забележи и които вероятно ще коментира. Спри, ясно е, че не си го преживяла.

5. На приятелите ти им е писнало да слушат за него

Добрите приятели са достатъчно мили, за да те слушат как говориш постоянно за него в продължение на месец или два, но ако директно са ти казали, че си обсебена от него и трябва да престанеш да говориш и мислиш за него, може би е време да ги послушаш.

6. Измисляш си всякакви (странни) претексти, за да говориш с него или за да останеш в живота му

Забравил е в дома ти някакво списание? Трябва да му го върнеш! Защото със сигурност това списание спешно му трябва, нали? Не, всъщност не му трябва. Ако само си намираш поводи, за да говориш с него, е ясно, че не си го преживяла и той ти липсва.

7. Помолила си приятелите ти да го шпионират

Това не е редно и не бива да го правиш! Има граници, които не бива да се прекрачват.

8. Постоянно повтаряш, че си добре, но приятелите ти са искрено разтревожени

Въпреки че хората ти повтарят, че не се справяш добре с разделите и не изглеждаш добре, ти настояваш, че всичко е наред, нали? Все пак толкова много се забавляваш в момента! Забавляваш се постоянно и всекидневните ти постове (по няколко пъти на ден) го доказват! Може би тези постове и това „забавление“ са само фасада, която компенсира липсата, която чувстваш? Ако отчаяно искаш да убедиш околните, че се чувстваш щастлива, може би не си чак толкова щастлива? Успокой се, нормално е да си наранена и е по-добре да споделиш истинските си чувства пред приятелите си, вместо да се криеш зад тази фалшива усмихната маска.

9. Продължаваш да се чудиш „какво би било, ако...“

Един сигурен признак, че не си преодоляла бившия е, ако често се чудиш какво би било, ако беше постъпила иначе, ако беше спасила връзката ви. Ако още се чудиш защо те е напуснал и какво можеше да направиш, за да го предотвратиш, вероятно не си го преживяла.

10. Въпреки че е минало доста време, когато чуеш „вашата песен“ или видиш нещо, което ти напомня за него, се разстройваш и ставаш много емоционална

Всички ние имаме спомени, които са ни скъпи, и понякога тези спомени ни връхлитат най-неочаквано – това е напълно нормално. Но ако една песен може да те натъжни до сълзи или да развали настроението ти за целия ден, определено не си преодоляла раздялата ви.

11. Когато се напиеш, винаги му звъниш и го молиш да се съберете

Под въздействието на алкохола много от нас показват истинската си страна или изричат истини, които иначе не биха имали смелостта да споделят. Ясно е, че не си го преживяла, ако му звъниш на пияна глава. Ако винаги, когато пийнеш малко, подхващаш темата за вашата раздяла и питаш околните дали има шанс да се съберете, също не си го преживяла.

12. От време на време го споменаваш пред сегашния си приятел, въпреки че бившият ти приятел не играе никаква роля в живота ти

Това поведение със сигурност ще отблъсне настоящия ти партньор и ще го накара да се замисли. Ако бившият ти приятел не играе роля в живота ти (например нямате дете заедно), то няма причина често да го споменаваш или да сравняваш приятеля ти с бившия. Дори непрестанните похвали („ти си толкова по-добър от него в това и онова“) са притеснителни, защото показват, че мислиш за бившия често. Ако пък говориш надълго и нашироко за бившия си на първата среща, е съвсем нормално да няма втора.

13. Ако си откровена пред себе си, би признала, че ще зарежеш сегашния си приятел, ако бившия иска да се съберете

Това е сигурен знак, че не си го преживяла, но и че не обичаш човека до себе си, а просто го използваш, за да не си сама или за да забравиш.

14. Още го следиш във Фейсбук

Вероятно повечето от нас са търсили старите си гаджета във Фейсбук или от време на време ги проверяват, за да видят какво правят, но ако ти го правиш редовно и всеки пост те вълнува, определено не си продължила напред. Ако го беше направила, щеше да имаш по-добро занимание от това. Ти не просто искаш да видиш какво е станало с него след изминалите месеци или години, а искаш да се увериш, че той не се забавлява и не е намерил нова любов, нали?

15. Романтичните песни и филми те разстройват

Ако романтичните филми те депресират и те подтикваш да извадиш поредния сладолед от фризера или поредния шоколад от шкафа – значи имаш проблем.

16. Обиждаш го в социалните мрежи и пред приятелите си

Използваш всяка възможност, за да го очерниш онлайн? Любимата ти тема, когато седнеш с приятелки на кафе, е колко зле е той? Тази омраза просто прикрива факта, че ти не си го преодоляла. Трябва да се отърсиш от гнева, за да продължиш напред.

17. Въпреки че той ти е казал, че няма да се съберете, ти пак спиш с него, говориш с него или му правиш услуги, надявайки се, че все пак ще размисли

Ако все още го обичаш, поведението ти е нормално, но не е никак здравословно. Трябва да разбереш едно – каквото и да направиш, няма да промениш мнението му. Освен това той само те използва, а ти не искаш това, нали?