21 ноември е Световният ден на телевизията. Датата е избрана от ООН през декември 1996 г. в чест на първия Световен телевизионен форум, състоял се в в Ню Йорк, САЩ  на 21 ноември 1996 г.

За да почетем телевизията като най-силната медия, сме подготвили интересен списък с факти за любимия ни аспект от нея - сериалите!

1. „Игра на тронове”

През 2012 г. над 160 момиченца са кръстени Калиси, което е една от титлите на Денерис Таргериан от „Игра на тронове”. Въпреки че „калиси” не е собствено име, а означава „господарка” или съпругата на водача на племето, популярността на калиси далеч надминава собственото име Денерис.

2. „Приятели”

Мат Лебланк боядисва косата си заради ролята си на Джоуи, защото косата му започва да побелява още през първия сезон.

Освен това маймунката Марсел е женска и се казва Кати.

3. „Изгубени”

Ролята на Джак от „Изгубени” е написана за Майкъл Кийтън. Той трябвало да бъде убит още през първия епизод, но ролята в крайна сметка е дадена на Матю Фокс и Джак е спасен.

Освен това първият епизод на сериала бил толкова скъп, че ABC трябвало да уволнят един от директорите, за да намерят пари за начинанието си...

4. „Женени с деца”

Въпреки че „Женени с деца” е изключително успешно шоу, което е на екран 10 години, когато от „Фокс” решават да прекратят договора им – никой не го съобщава на актьорите. Ед О’Нийл научава новината от случайна двойка, която срещнал по време на почивката си. Какъв невероятен начин да разбереш, че вече си безработен!

5. „Семейство Сопрано”

В надписа „Семейство Сопрано” е добавен пистолет, защото от HBO се притеснявали, че хората ще си помислят, че сериалът е за музика... а това очевидно не е достатъчно привлекателна и интересна тема за зрителите.

6. „В обувките на Сатаната”

Метамфетамините, които са показани във „В обувките на Сатаната”, всъщност са бонбони и актьорите обожавали да си похапват от тях по време на снимките.

7. „Д-р Хаус”

По време на прослушването за д-р Хаус един от продуцентите казал на режисьора: „Ето, точно това искам – натурален американец”. И двамата нямали представа, че Хю Лори е британец.

8. „Как се запознах с майка ви”

Всички сцени с децата от „Как се запознах с майка ви” са заснети още през първия сезон, за да се поддържа илюзията, че те си остават на една възраст, докато баща им разказва. Дори финалът е заснет още в началото!

9. „Кости”

Един от сценаристите, Дийн Лопата, първо играе жертва в сериала, а по-късно се присъединява към екипа и участва в писането на 58 епизода.

10. „Клюкарката”

Въпреки че Чък е част от една от най-страхотните двойки в историята на телевизията, актьорът е бил на косъм да получи ролята. Според продуцентите Ед Уестуик приличал на сериен убиец и нямало как да изиграе романтичен герой. Първоначално актьорът отива на кастинг за ролята на Нейт Арчибалд, но от телевизията са решили, че е твърде страшен. В крайна сметка е получил ролята на Чък, така че всички са щастливи.

11. „Семейство Симпсън”

Първоначално Мардж Симпсън трябвало да има заешки уши под синята си коса.... Да, точно така, правилно прочете – заешки уши! Планът на създателя Мат Грьонинг бил Мардж да е герой от друг негов проект – „Живот в Ада”, като със синята коса трябвало да прикрива ушите и самоличността си. Когато предложил идеята на останалите сценаристи, те веднага я отхвърлили и така... Мардж се разделила със заешките уши.

12. „Теория за големия взрив”

Научният консултант на сериала често се допитва до актрисата Майем Биалик, защото тя има докторска степен по неврология.

13. „Добрата съпруга”

Актьорът Крис Нот разказва, че шамарът, който Джулиан Маргулис му забива още в първия епизод, бил „нищо работа”, защото вече бил свикнал да бъде удрян, покрай участието си в „Сексът и градът”. Хайде, Тузара, признай си, че много пъти си си го заслужавал.

14. „Досиетата Х”

Джилиан Андерсен често трябвало да снима сцените си, стъпила върху кутия, за да изглежда по-висока. Актрисата е 160 см., докато Дейвид Духовни е 184 см. 24 см не са особено голям проблем в реалността, но при снимките се оказало, че са.

И всички помним страшната мелодийка на сериала, нали? Оказва се, че тя е създадена съвсем инцидентно. Композиторът на музиката Марк Сноу случайно се подпрял на клавиатурата си, натискайки бутона за ехо... Всички харесали „творението” му и решили да го използват заради тази зловеща нотка.