Кралят е мъртъв. Да живее Кралят.

Голф легендата Арнолд Палмър почина през септември на 87-годишна възраст, а след себе си остави не само спортни постижения, но и вдъхновявъщи слова, които могат да се приложат за всяка дейност и професия.

Прочетете 18 от най-впечатляващите му цитати, които могат да послужат за житейски уроци на всекиго.

1. „Голфът е пъзел без отговор. Играя играта от 50 години и все още нямам и най-малката идея как да играя“.

Никой експерт няма всички отговори през цялото време и може да се чувства в безизходица в дадени ситуации, независимо колко опит има. Затова ако ви се налага да търсите някакъв отговор, не се обезсърчавайте.

2. “Забавно е как колкото повече тренирам, толкова по-голям късмет имам“.

Не може да бъде казано по-добре. Когато правите нещо на постоянно ниво, вашето представяне се подобрява значително. Ако не достигнете целта си веднага, продължавайте напред. Ще стигнете дотам, независимо колко дълго време ви отнеме.

3. “Пътят към успеха винаги е в процес на изграждане“.

Арнолд продължил да участва в турнири по голф до 2005 година – цели 50 години след първият му турнир. Ние също трябва да продължаваме да играем житейската си игра и да изграждаме пътя, създаден за нас от самите нас. И успехът, и провалът са части от този път, но пътуването по него е смисълът на живота.

4. “Винаги съм влагал всичките си усилия, дори и шансовете да са били срещу мен. Никога не спрях да опитвам, дори и да чувствах, че няма начин да победя“.

Никога не казвай „никога“. Победителят винаги вярва, че може да спечели, дори и ситуацията да изглежда безнадеждна. Всички велики хора имат постоянство скрито в шкафчето си и това е нещо, което не се учи, а е вродено в душата на истинския победител. Има ли го и във вас?

5. "На старото игрище в Сейнт Андрюс: Това е произходът на играта, голф в най-чистата му форма и все още се играе по начин, привидно незасегнат от времето. Всеки път, когато играя тук, това ми напомня, че в края на краищата е само игра".

Красив цитат. Животът не трябва да бъде взиман прекалено на сериозно, макар и понякога да му се възхищаваме, че е много по-велик и стар от нас. Трябва да ни напомня какви късметлии сме, независимо от проблемите в живота ни и този на близките.

6. “Ударете го силно, намерете го и пак го ударете“.

Ако ще правите нещо, правете го с цялото удоволствие, което можете да извлечете. Само така можете да определите колко усилия да влагате в нещата, които правите, за да не ги правите половинчато. Само тези, които влагат сърцата и душите си в това, което правят, извличат най-доброто от живота.

7. “Успехът в голфа зависи по-малко от силата на тялото и повече от силата на ума и характера“.

Победителите създават реалността си преди да са вдигали трофея. Те не позволяват на пречките - вътрешни и външни, да стоят на пътя им и да разрушават тази реалност.

8. "Това, което хората могат да открият в поезията или музеите, аз откривам в добрия замах".

Тези думи перфектно описват любовта и страстта му към голфа. За него голф замахът е нещо красиво, точно както свиренето на пиано за Моцарт или рисуването за Леонардо да Винчи. Той беше истински художник със стика - това ни показва, че страстта е основата за успеха, независимо в коя сфера.

9. "Концентрация, увереност, желание за конкуренция, капацитет за удоволствие".

Това е рецептата на Палмър. Без концентрация върху нещото, което искаме да спечелим, е невъзможно да спечелим. Без увереността, че ще спечелим, е невъзможно да спечелим. Без да се изправим срещу други хора, които искат да спечелят същото нещо, е невъзможно да спечелим.

10. "Имам трик, с който мога да отнема 5 удара от разстояние на всекиго, нарича се гумичка".

Чувството за хумор винаги прави пътуването по-приятно - в победи, загуби и равенства. Ако само бихме могли да използваме гумичката, за да отменим грешките, които сме направили в миналото... Но въпреки това изтриването им ще означава да изтрием и уроците, които сме научили. Да бъдеш в състояние да се смееш в добро или зло, поставя цвета в сивата картина.

11. "Всеки, когото съм учил на тактика смята, че има най-добрата тактика на света и съм много доволен и горд от това".

Всеки обича работата му да бъде оценена и Арнолд не е изключение. Това е начин да върне жеста на великата игра, която му е дала толкова много. Само си представете вашата работа да бъде използвана като шаблон за вашата област, затворете очи и наистина си го представете. Колко страхотно бихте се чувствали?

12. "Вкарването на топката е като мъдростта – частично е даденост и частично резултат от опита".

В тази част от играта на голф, това, което е важно, е да мислите, че ще успеете. Но вкарването на топката изкуство или наука е? Според този цитат на Арнолд Палмър - и двете. Естествено всеки голф-играч ще бъде в състояние да си извлече уроците от подобни ситуации в миналото, но всяка ситуация е различна. Точно като ситуациите, в които попадаме в живота - може да са сходни, но никога не са еднакви. Затова използвайте даденостите си.

13. “Щеше да ми хареса да бях спечелил повече голф турнири. Но не бих жертвал живота си. Наслаждавах се. Бих се радвал да мога да направя всичко това отново по същия начин“.

Това е нещото, което прави Краля истински победител. Пътешествието го е накарало да оцени нещата, които е направил и начина, по който ги е направил без никакво съжаление. Той се наслаждава на своя опит, знанията и успехите си и е правил всичко това в страхотна компания.

14. "Търсенето на начини да подобря удара си никога не приключи. Играчите правехме много различни неща и сравнявахме резултатите".

В света на бизнеса, това е известно като "Кайзен" или "непрекъснато подобряване". На японски "Кайзен" означава "промяна към по-добро", като "кай" означава "промяна", а "зен" - "добро" в буквален превод. Ние винаги трябва да гледаме за нещо по-добро във всяка посока. Когато ние се подобрим, всичко останало също се подобрява.

15. "Голфът е измамно прост и безкрайно сложен. Той задоволява душата и изнервя интелекта. Едновременно възнаграждава и натъжава - и е без съмнение най-великата игра, която човечеството е изобретило".

Този цитат ни напомня за любовта, тъй като сравнението е много подобно - но и не съвсем, защото голфът е игра, а любовта - не! И двете могат да бъдат истинска въртележка от емоции и да си играят със струните на сърцето и на най-закоравелите хора. А изглежда в сърцето на Палмър, любовта и голфът са били преплетени.

16. “Победата не е всичко, но желанието за победа е“.

Всичко е въпрос на желание, глад, воля за победа. Колко силно искаш да спечелиш? Повече от другите? Ако е така, половината битка е спечелена. Всички мразим да губим, затова даваме всичко от себе си да победим, освен ако не страдаме от липса на мотивация, което ни прави губещи по подразбиране.

17. “Трябва да играеш дръзко, за да победиш“.

Както Аристотел е казал на Александър Велики "Съдбата обича смелите", този принцип също е направил нашия герой Арнолд толкова успешен на игрището и извън него. Осмеляваш ли се да спечелиш?

18. “Много хора се страхуват от победата. Мен ме беше страх, че може да не спечеля“.

Страхът може да ни дърпа назад, особено когато трябва да направим нещо специално. Извиненията изобилстват за онези, които вече са изгубили в съзнанието си. Палмър ни показва, че може да използваме този страх в наша полза като се страхуваме от най-лошия възможен изход. Това е начинът, по който той замахва по пътя към титлата, визуализирайки това, което иска, а не това, което не иска.