Макар и да се надяваме, че бебетата ни ще са съвършени по всеки един начин, истината е, че никой не е перфектен. Много бебета в днешни дни страдат от някакъв тип алергия и майките трябва да внимават за някои неща. Интересното при алергиите е, че в повечето случаи те могат да се проявят във всяка една възраст. Макар и бебето да е яло фъстъци или да е носило вълна, без да има никакъв проблем, това не означава, че тези неща не могат да причинят алергична реакция в бъдеще. Внимаването с храните, материалите и останалите фактори може да изглежда като преминаване през бойно поле и е трудно да наблюдаваме всичко.

Алергиите също така понякога са контраинтуитивни. Така например те могат да се проявят дори и към неща, които бебето не консумира. В други случаи пък се появяват, ако давате твърде много от дадена храна на детето си. Объркващо, нали? Това, което остава на майките е, да следят за симптомите на алергичните реакции и да знаят кога да посетят лекаря. Много от симптомите са еднакви, независимо към какво е алергично детето. Затова винаги е добра идея да отидете при доктора, да получите професионален съвет и евентуално да направите изследвания, за да откриете каква е причината за алергичната реакция.

1. МЛЯКО

Макар и бебетата несъмнено да се нуждаят от мляко, мъничетата понякога могат да развият алергия към този продукт. Най-ранния знак за млечна алергия е лошата реакция към адаптираното мляко. Ако детето повръща, това може да е знак, че започва да се заражда алергия. Алергията към мляко най-често е резултат от смесването на краве мляко с адаптираното. Трудно е да се избягва, тъй като много от адаптираните млека на пазара използват краве мляко като основа. Ако бебето ви повръща след хранене с този продукт, е добра идея да му направите изследвания и може да се наложи да преминете към хипоалергенно адаптирано мляко.

2. ЯЙЦА

Яйцата са една от най-питателните храни, затова много майки дават храни с тях веднага щом децата им могат да ги консумират. Богати на протеин и полезни вещества, те винаги са отличен избор. Освен ако детето не е алергично към яйца – това е още една от често срещаните алергии сред бебетата, която може да доведе до притеснителни реакции. Хранителните алергии при бебетата могат да причинят повръщане, обриви, треска, подуване. Понякога може да е трудно да разберем кои продукти съдържат яйца, затова четете внимателно етикетите. Знаете ли, че някои противогрипни ваксини съдържат яйца?

3. ФЪСТЪЦИ

Всеки знае за алергията към фъстъци и много детски центрове имат стриктна политика срещу храните съдържащи ги, тъй като много хора са алергични. Алергията към фъстъци може да бъде много сериозна и често е доживотна. Противно на логиката, въвеждането на фъстъци в храната от ранна детска възраст може да понижи шанса за развиване на такава алергия нататък в живота. Фъстъчената алергия може да причини нещо, наречено анафилаксия, чиито симптоми са пребледняване, прилошаване и изпотяване.

4. ДРУГИ ЯДКИ

Вероятно се чудите защо след като вече споменахме фъстъците, даваме на другите ядки отделна категория. Причината е, че фъстъците всъщност спадат в клас бобови и не са истински ядки. Едно бебе може да има алергия към фъстъци, но да може да консумира спокойно други ядки или обратното. Проучванията показват, че майките, които консумират ядки по време на бременността, понижават шансовете на бебето си да развие алергия към тях. Както при част от другите алергии, които споменахме, симптомите включват замайване, обриви, треска и други.

5. РИБА

Алергията към бира също е доста разпространена в днешно време, а децата, които страдат от нея, трябва да забравят повечето морски храни. Интересното е, че хлапето може да има алергия към една риба, а към друга не. Когато бебе с такава алергия поеме риба, имунната му система започва да се бори с протеините в рибата. Това води до различни симптоми като болка в стомаха, диария и много други. Рибата е една от съставките, които се появяват на места, на които не очаквате, затова четете етикетите.

6. РАКООБРАЗНИ

Макар и морските дарове да са свързани с рибата, те са съвсем друг тип животно и съответно алергията към тях е различна. В тях спадат омари, миди, раци и други. Морските дарове се делят на две групи – мекотели и ракообразни. Мекотелите са миди и стриди, а ракообразните – скариди и омар. Някои бебета могат да са алергични само към мекотели или ракообразни, докато други може да имат алергия и към двете. Алергичните реакции са подобни на тези от рибата и част от симптомите са треска, обриви и други.

7. СОЯ

Соята е една от най-разпространените алергии сред бебетата и става все по-разпространена, тъй като соята е широко използвана в обработените храни, част от които бебето ви консумира, като например някои от адаптираните млека. Алергичните реакции към този продукт обичайно се показват под 3-годишна възраст, но добрата новина е, че повечето деца я надрастват около 10-годишна възраст. Соята може да причини различни алергични реакции като сипкавост, сърбеж в очите и други.

8. ЖИТО

Житото е друга често срещана алергия при бебетата и определено много майки трябва да й обърнат внимание. Интересното при житните алергии е, че те често са бъркани с други типове алергия като глутенова непоносимост и цьолиакия. Но алергията към жито е напълно различна поради няколко причини. Имунната система на бебето ви разпознава житните протеини като лоши и това предизвиква реакцията. Треска, подуване, сърбежи и други симптоми са знаците за тази алергия. Друго, което е важно да знаете, че бебетата могат да получат алергична реакция дори ако само вдишат житни субстанции.

9. ВЪЛНА И ЛАТЕКС

Повечето хора предполагат, че алергиите идват само от нещата, с които храним бебетата, но не е така. Истината е, че много фактори на околната среда могат да причинят алергии, в това число и материите, с които децата ни имат контакт. Майките трябва много да внимават за тъканите, с които обличат децата си, тъй като някои от тях могат да причинят алергична реакция. Една от най-често срещаните е тази към вълна. Детето може да получи червени обриви, подуване, запушване на носа и други симптоми, когато има контакт с вълна. Полиестерът също може да предизвика подобна реакция.

10. НЯКОИ РАСТЕНИЯ

Всички знаем, че трябва да се пазим от отровния бръшлян, но понякога се случва неволно да се докоснем до това растение. Малките деца са трудни за контролиране понякога и често се случва да пипнат отровен бръшлян преди да ги забележите. Ако откриете червени обриви или мехури, подредени на ивици, е възможно хлапето ви да е имало контакт с отровен бръшлян. Други растения, които причиняват подобни обриви, са отровния дъб и отровната смрадлика. И трите растения произвеждат масло, което причинява алергичната реакция, а цели 85% от населението на Земята имат подобни растения, затова трябва да внимавате.

11. АКАРИ

Може да изглежда, че бебето ви има алергична реакция към прах, но това не е цялата истина. Това, което причинява реакцията, всъщност е наличието на прахови акари в праха и това определено е нещо, за което трябва да внимавате. Акарите се хранят с мъртва кожа и са разпространени в сухите климати. Ако бебето ви развива алергия към прах, симптомите са влажни очи, хрема и вероятно тъмни кръгове около очите. Може да е придружено и с обриви. Един от вариантите да сведете до минимум наличието на прахови акари е използването на найлонови покривки върху леглата и възглавниците.

12. СЕННА ХРЕМА

Когато бебето ви получи сенна хрема, това може да ви изглежда като обикновена настинка. Това прави тази алергия трудна за откриване и определено е предизвикателство за майките. Както вероятно знаете, сенната хрема се причинява от полена във въздуха. Той засяга предимно носа, причинявайки кихане и хрема. Макар и да е доста неприятно, това се случва само в определени месеци от годината. Можете лесно да намалите излагането на бебето на полен като избягвате да стоите около прясно окосена трева. Едно от най-странните неща при сенната хрема е, че тя може да се прояви на всяка възраст.

13. КОТКИ И КУЧЕТА

Освен децата, домашните любимци са другите най-обичани членове на семейството, но за съжаление животинките могат да причинят значителни алергични реакции у хлапетата. Противно на разпространеното схващане е, че не козината предизвиква алергична реакция, но тя може да улавя неща, които да я причинят - прах, люспи, слюнка или дори урина и изпражнения. Влизането в контакт с тези частици може да предизвика хрипове, кашлица, кихане и много други симптоми. Интересното е, че алергичната реакция на бебето няма да спре, ако преместите животното в друга стая или извън дома си - ще се наложи да премахнете всякакви следи, които може да е оставило наоколо.

14. НЯКОИ ПЕРИЛНИ ПРЕПАРАТИ

Вероятно сте виждали широка гама от перилни препарати, които обещават да не причиняват алергични реакции у децата. Те стават все по-разпространени, защото майките са все по-загрижени. Това всъщност е доста често срещана алергична реакция, която бебетата имат и може да предизвика редица симптоми, като например дразнене при непосредствен контакт, контактен дерматит, който води до зачервяване и обриви и други. Преминаването към хипоалергичен препарат може да ви помогне да избегнете този проблем.

15. ЦИГАРЕН ДИМ

Това е нещо съвсем ясно, но все пак си струва да го споменем. Димът не причинява алергии, но може да обостри вече съществуващите такива. Алергичната астма е нещо, което засяга много деца и е най-разпространеният вид астма. Симптомите на това заболяване бързо се засилват, когато бебето влезе в контакт с неща като полен, прах и цигарен дим. Освен това е важно да засегнем и темата за пасивните пушачи - пушенето около бебетата определено не е добра идея и може да предизвика сериозни проблеми. Алергиите също могат да се предизвикат и от други видове пушек като такъв от готвене, фойерверки, тамян и други.

16. ПАРФЮМ

Парфюмите могат да причинят сериозни алергични реакции у малките. Алергиите към аромати са по-често срещани, отколкото си мислите и са трудни за избягване - ще бъдете изненадани колко ежедневно употребявани неща имат аромат и елиминирането им от дома ви може да бъде почти невъзможно. Изненадващо ароматите могат да причинят контактен дерматит, създавайки обриви, сърбеж и зачервяване. Ако смятате, че бебето ви може да е развило алергия към аромати, тогава е добре да посетите лекаря си, който да направи тестове, за да потвърди това.

17. НЯКОИ ПЛОДОВЕ

Тази алергия изобщо не е много разпространена, но е нещо, което трябва да знаете. Алергиите към плодове са редки, въпреки че някои причиняват повече алергии от други. Алергията към киви е най-разпространената сред плодовите алергии и след консумацията му, бебето може да получи обрив, да прояви зачервяване или подуване, както и сърбежи. Ако това се случи, не забравяйте да посетите лекаря и да изследвате детето, за да се открие причината за алергия.

18. СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ КРЕМОВЕ

Всички знаем, че да защитаваме малките от слънчевите лъчи е от съществено значение. Но за съжаление някои бебета могат да имат алергични реакции към слънцезащитните продукти. Това зависи от много фактори, включително и останалите алергии на бебето и съставките на слънцезащитните продукти. Дори и тези, произведени специално за бебета, могат да доведат до сериозни алергии. Реакциите засягат кожата и симптомите могат да бъдат мехури, зачервяване и обриви. Тази алергия се нарича "фотоалергия" и възниква, когато някои химикали реагират със слънчевата светлина.

19. ПЕНИЦИЛИН

Пеницилинът е вид лекарство, което завинаги промени медицинския свят и остави много заболявания в миналото. За съжаление обаче някои бебета са алергични към него и дори алергията към пеницилин е най-разпространената алергия към медикаменти. За щастие реакциите в повечето случаи не са много сериозни. Наблюдавайте за кожни обриви, петна и зачервявания.

20. ПЛЕСЕНИ

Също известна като алергия към мухъл, това е много често срещан проблем при бебетата. Вдишването на плесен винаги е лоша идея, но бебетата понякога реагират много сериозно на този токсин. Макар и често срещани, алергиите към плесен са сериозни и са свързани с неща като астмата. Най-добре е незабавно да спрете излагането на източника на мухъл, което може да бъде трудно, ако не знаете откъде идва. Кашлица, сърбящи очи и суха люспеста кожа са само някои от симптомите, които може да причини алергията към плесен. Мухълът може да съществува както в дома, така и извън него, така че тези алергии могат да се предизвикат дори и къщата ви да е идеално чиста.