Светът около нас не спира да ни изненадва всеки ден. Например знаехте ли, че кофеинът всъщност не ви зарежда с енергия? Или че всяка котка има уникален носов отпечатък? Или защо само едната ноздра се запушва, когато сте настинали?

Днес сме готови да ви дадем отговорите на въпроси, които може и никога да не сте си задавали, но със сигурност ще погъделичкат любопитството ви.

1. Котките имат уникален носов отпечатък.

Точно както хората имат уникални пръстови отпечатъци, така котките имат уникални гънки на носа, които са различни при всяка котка.

2. Малките животни виждат света на забавен каданс.

Едно проучване от 2013 г. е установило, че колкото по-малко е животното, толкова по-бързо мозъкът му обработва информацията, която постъпва от очите му. И тъй като те обработват повече информация на секунда в сравнение с големите животни, на тях им се струва, че всичко се движи по-бавно. Затова мухите имат съществено предимство, докато се опитвате да ги убиете с вестника.

3. Кучетата обичат да гледат стопаните си, докато ходят по нужда, за да се почувстват сигурни.

На нас ни се струва смешно, но кучетата се чувстват доста уязвими в този момент и затова обичат да гледат към стопаните си, за да видят, че всичко е наред.

4. Бутан е единствената държава с отрицателни въглеродни емисии.

70% от територията на Бутан е покрита с гори и те произвеждат толкова много кислород, че неговото количество значително надвишава количеството на въглеродните емисии в атмосферата над страната. В същото време електричеството се произвежда почти изцяло от мощта на реките. Не е изненадващо, че Бутан е най-зелената държава в света.

5. Делфините спят с едно отворено око.

Докато делфините спят, едното полукълбо на мозъка им остава напълно активно, докато другото си почива. Затова едното им око остава отворено и то следи за приближаващи хищници. Работещото полукълбо отговаря и за дишането.

6. Бананите са извити, защото растат към небето.

При тях се забелязва отрицателен геотропизъм, т.е. те растат срещу гравитацията. Тъй като нагоре има повече слънчева светлина, бананите се извиват към слънцето и затова накрая заемат такава форма.

7. Котките пренебрегват стопаните си нарочно.

Котката ви просто се прави на глуха, защото вашите нареждания не ѝ изнасят. Тя със сигурност разпознава гласа ви, но предпочита да ви игнорира. Учените си обясняват този факта с това, че котките не са били опитомени, за да се подчиняват на хората, а сами са се опитомили за тяхна лична изгода. По този начин те са запазили голяма част от свободолюбивия си дух, за разлика от кучетата, които са опитомени и по-рано.

8. Кучетата кихат, за да ви покажат, че само си играят.

Кучетата кихат, за да покажат на другите кучета или на хората, че само си играят и се закачат, а не искат да се бият наистина.

9. Можете да направите хартия от слонски изпражнения.

Напълно е възможно да се направи висококачествена хартия от слонски изпражнения, които съдържат голямо количество растителни фибри. Това начинание намалява обезлесяването на горите и помага на резерватите за слонове.

10. Зеленият дом помага на децата да живеят щастливи.

Проучвания показват, че ако децата растат или учат в зелена среда, това се отразява положително на психическото им развитие и дори като възрастни имат по-малко психически проблеми. Затова е хубаво детето да играе често сред природата.

11. Кафето не ви зарежда с енергия директно.

Кафето ни зарежда с енергия, но по много по-сложен начин, отколкото си мислите. Една от причините за умората е натрупването на аденозин. Той участва в поддържането на състоянието на сън и потиска събуждането, с всеки час, в който стоим будни, количеството му в организма ни се увеличава и на нас постепенно ни се доспива.

Самият кофеин не ни зарежда автоматично с енергия, а блокира отделянето на повече аденозин. В такива моменти нивата на други невротрансмитери, като допамина например, се покачват и ние усещаме прилив на енергия. Но след като въздействието на кофеина отмине, внезапният прилив на аденозин ще ви накара да се почувствате още по-уморени и от преди да изпиете кафето.

12. Котките мяукат на хората, но не и на другите котки.

Не знаем дали сте обърнали внимание, но котките не си мяукат една на друга. Те си ръмжат, съскат или мъркат, но мяукат само на хората. Само малките котенца мяукат на майка си, за да им обърне внимание. Но явно котките са забелязали, че ние, хората, се разнежваме, когато ни мяукат, така че го използват като вид комуникация с нас.

13. Сините очи не са точно сини.

Кафявите очи са кафяви заради меланина – същия пигмент, който оцветява и кожата ни, но в сините очи няма син пигмент. Сините очи придобиват своя цвят по същия начин като небето и морето – чрез отразяване.

Ирисът на окото е изграден, най-общо казано, от два слоя. В долния слой на сините очи има кафяв пигмент, а в горния слой, който се нарича строма, няма никакъв пигмент, но слоят отразява и разпръсква светлината, попаднала в окото. Тъй като се отразява най-много синя светлина, очите изглеждат сини.

Зелените, пъстрите и светлокафявите очи имат кафяв пигмент в горния слой, но в различна степен. Ако обърнете внимание, ще забележите, че в очите ви има много различни нюанси – там, където цветът е по-тъмен, просто има повече пигмент.

14. Белите покриви могат да намалят глобалното затопляне.

Белите покриви на сградите отразяват светлината, затова сградата не се напича толкова. Ако сградата остане по-хладна, ще се използват по-малко климатици. В същото време тъмните покриви се нагряват бързо и отделят топлина във въздуха, което също повишава температурата в града. Топлият въздух се издига нагоре и топлината се „заклещва“ в облаците, което води до парников ефект.

15. В Туркменистан гори вечен огън.

През 1971 г. съветски учени започват да търсят природен газ в пустинята Каракум. Тяхното оборудване обаче се срутва и пробива кратер в земята, от който започват да се отделят отровни газове. Учените решават да запалят кратера, за да намалят отделянето на отровните газове в атмосферата. Те очакват, че огънят ще гори не повече от няколко дни. Но кратерът Дервезе още гори и местните го наричат Вратата към Ада. Обмислят се мерки за неговото загасяване, но в същото време той е популярна туристическа дестинация в Туркменистан.

16. Браздата между горната устна и носа си има име.

Тази бразда се нарича филтрум и при хората не служи за нищо, но при други бозайници в нея се събира влага от устата и тя поддържа носът влажен.

17. Как щеше да изглежда Юпитер от Земята, ако беше близо като Луната.

Диаметърът на Юпитер е 40 пъти по-голям от този на Луната.

18. Фламингото е розово заради храната, която приема.

Малкото фламинго се ражда с мръснобели, сивеещи пера, които постепенно порозовяват заради специален пигмент, който птиците поглъщат, когато се хранят със скариди, ларви и синьо-зелени водорасли. Ако фламингото не се храни добре, перата му постепенно изсветляват и стават отново сиви.

19. Нашите ноздри се редуват.

Логично е да си помислим, че ноздрите ни работят еднакво усилено, но в определен период от време едната ноздра е доминираща – към нея се стича повече кръв, а другата леко се подува. Затова при настинка можете да дишате само през едната ноздра. Дори сега да не ви е запушен носът, можете да проверите коя ноздра е доминираща – запушете едната с пръст и вдишайте, след това направете същото с другата. Вероятно с едната дишате по-лесно.

20. Животните избягват далекопроводите, защото излъчват ултравиолетова светлина.

Ние не ги виждаме, но от далекопроводите се излъчват ултравиолетови светкавици, които плашат животните.