Над 350 хил. бебета се раждат всеки ден! И с толкова много бременни жени около нас, логично е да решим, че знаем всичко за бременността, но истината е, че женското тяло не спира да ни изненадва.

Днес ви представяме 9 изумителни факта за бременността, които много хора не знаят.

1. Най-дългата бременност е продължила 1 година и 10 дни?

Възможно ли е бременността да продължи цяла година? Обикновено бременността, от зачеването до раждането, трае 9 месеца (38/39 седмици). Но всъщност доста деца се раждат по-рано или по-късно. Предполагаемата рекордьорка за най-дълга бременност е 25-годишната Беула Хънтър, която била бременна цели 375 дни, или поне така твърди самата тя и нейните лекари от Лос Анджелис. Причината за дългата бременност е, че детето в утробата ѝ растяло много по-бавно от обичайно, затова и бременността ѝ продължила повече от година. Накрая тя ражда съвсем здраво момиченце, наречено Пени. Случаят е от 1945 г., така че с годините се появяват много скептици. Някои от тях предполагат, че Беула е направила спонтанен аборт в самото начало на бременността и после веднага е забременяла пак. Това би обяснило случая.

2. Бременните жени и новите майки могат да отделят кърма при плача на бебе.

Обичайният стимул за отделяне на кърма е сученето на бебето, но понякога кърмата е стимулирана и от други обстоятелства, като гледането на бебешки снимки или от звука на бебешки плач, независимо дали бебето е ваше, или не.

3. Матката нараства от размера на праскова до размера на диня.

Матката нараства 500 пъти по време на бременността, но до 2 месеца след раждането се връща към нормалните си размери. Преди бременността матката е с размерите на праскова, около втория триместър е с размерите на папая, а в края на бременността прилича на диня.

4. По време на бременността е нормално да носите един размер по-големи обувки.

По време на бременността не само гърдите и коремът ни нарастват. Стъпалата също стават по-големи. Има няколко причини за това – по-голямо количество течности в тялото (допълнителна кръв и задържането на вода), промени в хормоните, които водят до промени и в ставите, и увеличеното напрежение върху краката заради по-голямото тегло. Подуването може да засегне стъпалата, глезените, краката, ръцете и лицето.

5. На много жени им расте повече коса по време на бременността.

Хормоналните промени по време на бременността карат косата да расте по-бързо и да пада по-малко. Новоизрасналата коса може и да е по-здрава от предишната. Но в същото време може да се появи и нежелано окосмяване на някои места – лицето, корема и около зърната.

6. Жените в кома също могат да раждат.

Ако жената изпадне в кома или дори мозъчна смърт, пак е възможно да роди без цезарово сечение.

7. Най-тежкото новородено в света е тежало цели 10 кг!

Средното тегло при новородените бебчета е 3,3 кг. Ако отворите някой справочник, там може да пише, че „максимумът“ е около 4,5 кг. Е, нищо подобно. Раждат се бебета и по 6 и 7 кг. Но най-тежкото новородено света е било цели 10,2 кг!

През септември 1955 г. италианката Кармелина Феделе ражда своето 10-килограмово момченце. Не се знае много за нея и за съдбата на момчето, но двамата са записани в „Рекордите на Гинес“.

Любопитна е историята и на Анна Бейтс (1846 – 1888). Тя била висока цели 241 см и обикаляла с една циркова трупа из Северна Америка. В цирка се запознала и с бъдещия си съпруг – Мартин ван Бюрен Бейтс, който също впечатлявал с високия си ръст – 236 см. Двамата бързо се превърнали в известна двойка. Две години след началото на връзката им Анна ражда момченце, което тежало 9,98 кг. За съжаление, то умира само 11 часа след раждането. Баща му пише: „Беше висок 71 см, тежеше 9,98 кг и беше съвършен във всяко отношение. Приличаше на 6-месечено дете.“

8. Кръвта се съсирва по-бързо по време на раждане.

За да се избегне голямата кръвозагуба, по време на раждането кръвта се съсирва по-бързо от обикновено.

9. Бебето може да обича същата храна като майка си.

Някои от вкусовите ни предпочитания като деца се оформят още в утробата.Нероденото дете може да вкуси, усети и помирише храната, приемана от майка. Любимите храни на майка му, които тя често похапва по време на бременността, ще повлияят и на неговите предпочитания, когато започне да се храни с твърда храна“.