Тези упражнения, трикове и добри навици, ще ти помогнат да се справиш с есенната меланхолия, да останеш весела, спокойна и да се радващ на живота, въпреки че дъждът ти навява други мисли... 

1. Настроението може да бъде напълно коригирано с подходящо осветление. Топлите тонове, напомнящи цветовете на залеза, успокояват и помагат да се настроите за почивка. Така че избирай внимателно цветната крушка, която да си купиш.

2. Спи под дебело и тежко одеало. Проучванията показват, че дори и малко да полежиш под него, е полезно, тъй като нервната система се връща към нормалното си състояние.

3. Промени навиците си. Една бизнес дама съветва: „Бях свикнала да започвам всяка сутрин с проверка на електронната поща: спам, служебни писма, отново спам... Сега първо пия чаша кафе с любимото си сутрешно предаване".

4. Промени тапета на работния плот. Нещо в зелени тонове перфектно облекчава стреса и помага да се отпуснеш.

5. Разходи се просто така, без никаква цел. Разходи се из алеите на парка, седни в някое кафене. Наблюденията и впечатленията даряват вдъхновение.

6. Преди да си легнеш прави упражнения, които ще помогнат за по-добър сън. Застани с гръб към стената. Вдигни ръце така, сякаш държиш високо летва (лактите под прав ъгъл). Задръж тази позиция в продължение на 10-30 секунди и вдишай дълбоко.

7. Организирай си женско парти. Психолозите са установили, че когато получаваме подкрепата на други жени, тялото ни произвежда хормони, които помагат за преодоляване на стреса.

8. Живей в настоящето. Тревогата е свързана с очакване на бъдещето, а тъгата - със спомени от миналото. За да намалиш стреса, мисли за това, което се случва сега. Опитай се да си създаваш хубави моменти и да им се наслаждаваш: навън вали дъжд, а ти си на топло под пухкавото одеяло, с чаша горещ чай и интересна книга.

9. Научи техники за медитация. Пусни си подходяща музика и най-малко пет минути на ден опитвай да затвориш очи и да освободиш ума си от всички мисли и вътрешни диалози.

10. Иди на масаж. Или помоли любимия си да масажира гърба ти. Или си купи масажор, за да го правиш сама.

11. Опитай лечебно дишане. Например с това упражнение: седни удобно, постави десния палец на дясната ноздра, а безименния – на лявата. Запуши дясната ноздра, вдишай с лявата. Стисни и двете, задръж няколко секунди, освободи дясната и издишай през нея. След малко повтори наобратно: вдишай през дясната и така нататък. Повтори в продължение на пет минути.

12. Смей се често! Гледай комедии, забавни клипове в интернет, чети вицове и смешни истории. Иди на цирк. Наблюдавай как котета си играят с топка.

13. Слушай музика. Бавната музика помага да се отпуснеш много по-добре, отколкото тишината.

14. Вечер пий топло мляко с мед. То помага не само, когато си болна, но и когато просто искаш да се почувстваш уютно, да се отпуснеш и безгрижно да заспиш.

15. Намери си интересна и творческа дейност, която ще ти помогне да избягаш от мрачните мисли: плетене, боядисване на глинени фигурки, интересен курс. Без значение колко добре можеш да го правиш: важен е процеса.

16. Запомни един чудесен начин да си създадеш хубаво настроение - ароматерапията. Ароматна лампа, свещ, пръчка, масла за вана ще ти помогнат повече, отколкото предполагаш. Винаги можеш да избереш аромат, който ще ти помогне да се отпуснеш или да те ободри.

17. Есенната меланхолия те кара да ядеш повече сладко? Използвай здравословни продукти за закуска: бадеми, извара, хумус, барове с мюсли.

18. Добави нови приятни щрихи в интериора: купи си спално бельо в любимите цветове, нова завеса за баня, красиви покривки, светъл килим.

19. Концентрирай се върху главното, не обръщай внимание на дреболиите. Планираш парти? Не забравяй, че най-важното е на гостите да им е забавно, те няма да обърнат внимание колко изискана е декорацията на салатата, както и на факта колко чисто е под шкафовете и хладилника ти.

20. Освободи се - не се страхувай, че изглеждаш странно. Искаш да пееш под душа - пей. Няма значение дали е фалшиво или не, ако това те прави щастлива!