20-те ти години са най-трудните и най-възнаграждаващите години от живота ти.Това са годините, в които правиш десетки грешки, някои повече от веднъж, без да имаш време да се обърнеш назад и да ги анализираш. 

Тези години често са изпълнени с разнообразие и интересни преживявания. Местиш се в голям град, посещаваш други държави, срещаш интересни хора, намираш първите си работни места, имаш вълнуващи любовни истории, преживяваш размирици, преживяваш моменти на самота и разбираш какво означава "ново начало".

В тези моменти, животът ти е изтощителен, но и изпълнен с вълнения. Всичко е забавление и игри, докато не достигнеш онази точка в живота си, когато си просто изморена и изгубена, без да имаш представа какво ще дойде по-късно. Освен това ставаш по-мъдра. Научаваш ценни уроци и изпитваш болка, която те прави по-силна. Когато си в 20-те си години, често не приемаш съвети и не искаш да чужда помощ.

Ето 20 урока за живота, които научаваш през 20-те си години, за да започнеш 30-те по-мъдра, по-успешна и по-зряла:

1. Не всеки, който е добър с теб, си струва доверието ти

Отнема време и опит, за да видиш хората такива, каквито са и да изградиш лоялни отношения с тях. Тези неща не се случват през уикенда. Затова не отваряй веднага сърцето и душата си. Животът ще тества твоите познати преди да ги направи приятели.

2. Страстта и емоциите не могат да те притежават

Дръж здравия разум и студения ум активни, за да живееш без съжаление. Истинските емоции са рядкост, така че по-добре да ги пази за тези, които наистина ги заслужават.

3. Излез от кутията, в която си била отгледана

Целият свят е в краката ти. Не се ограничавай до определено местоположение или определени хора, които вече познаваш до болка. Излез навън и си позволи да опознаеш света.

4. Избирай мъдро приятелите и делата си

Не губи времето си с хора, които не ти дават нищо друго освен негативни емоции, които те изцеждат, които ти налагат мнението си и не са там за теб посред нощ, когато имаш нужда от подкрепа. 

5. Бъди търпелива

Това е най-трудното нещо за овладяване. Всяка ситуация има подходящ миг за действие и с ясен ум ще почувстваш инстинктивно, кога е време да направиш своя ход. 

6. Не е нужно да впечатляваш хората

Остани вярна на себе си, на морала и вярванията си. Не можеш да накараш всички да те харесват. Уважението е това, което искаш да получиш, а не любовта. Не се променяй за никого. Хората ще те харесат заради това което си. 

7. Любовта не е спасител

Любовта е лукс, след като се спасиш. Ако не си на правилното място в живота си, взаимоотношенията ще бъдат чиста загуба на време и чувства.

8. Знай стойността си

Не позволявай на никого да те съди. Не съжалявай, когато загубиш онзи, който си е позволил да те съди.

9. Не дръж на другите хора

Никога не тичай след вниманието и любовта. Ако хората искат да си отидат от живота ти, нека го направят. Тези, които наистина си заслужават, ще се върнат. Героите не се определят от смелостта да напуснат, а от смелостта си да се върнат.

10. Не разчитай на никого в живота

Ти си единственият, който може да промени всичко, така че да бъди независима. Работи упорито и бъде внимателна с всичко. Не вярвай на всяка дума, която чуеш. Селективното слушане ще ти спести ненужния стрес и премисляне.

11. Добре е да се страхуваш от неизвестното

Няма нищо срамно в това да те е страх. Хората са наследили страха от предците си, които са се борили с много по-ужасни неща, от колкото ние в момента.

12. Направи всеки ден щастлив

Не чакай щастието да дойде утре. Това просто няма да стане. Щастието е процес, а не крайна точка. Виж съвършенство в недостатъците на днешния ден. 

13. Гъвкавостта е ключът към мира и успеха

Добре е плановете да бъдат унищожени, променени, отменени или отложени. Никога нищо не се случва така, както си си представял. Приеми го или ще страдаш до края на живота си за нещата, които не са се получили.

14. Научи се да казваш "не"

Научи се да затваряш вратата зад себе си. Хората, които са наистина важни, няма да имат проблем с това. И не мисли, че изпускаш добра възможност. Ако пред теб стои нещо, в което не си 100% сигурна, по-добре се откажи.

15. Инвестирай в себе си

Израствай всеки ден. Чети, говори с умни хора, изследвай и научи. Да ставаш по-добра версия на себе си е задача, която ще изпълняваш цял живот. Нека никой никога не те спира да го правиш.

16. Независимо колко егоистично звучи, мисли първо за себе си

Обичай себе си и се грижи добре за физическото и психическото си здраве.

17. Спортувай, яж здравословно, медитирай

Ако пренебрегнеш тялото и ума си, ще бъдеш нещастна. Никой на света няма да те обича повече, отколкото самата ти се обичаш.

18. Опознавай света

Открий непознатото, изживей нови култури и научи чужди езици. Всички тези неща ще ти помагат да се развиеш, да станеш по-мъдра и да бъдеш по-толерантна към нещата, с които не си свикнала.

19. Постави си цели

Определянето на цели е страхотно. Целта на живота ти те държи в движение. Но внимавай, не си поставяй прекалено много цели наведнъж, защото няма да успееш да ги осъществиш. Понякога трябва просто да се отпуснеш и да оставиш нещата да бъдат такива, каквито са. Животът се случва през цялото време и ограничаването му с определени посоки, които смяташ, че трябва да предприемеш, ще убие радостта от момента.

20. Бъди добра

Никога не игнорирай хора в нужда. Светът е толкова жесток и една секунда доброта понякога е всичко, от което някой се нуждае, за да върне надеждата си.