Понякога сме твърде критични към себе си. Все ще намерим нещо, което да не харесваме във външния ни вид, или ще омаловажим големите ни постижения. Мълчим, когато не сме абсолютно сигурно във верния отговор, понякога мълчим и когато сме сигурни. Страх ни е да направим първата крачка и ни е страх, че ще се изложим. Неувереността ни пречи в много отношения и затова е хубаво да знаем как да се преборим с нея.

Днес сме подбрали няколко психологически техники, които ще ти помогнат да придобиеш увереност, да простиш на себе си и на околните и в крайна сметка да решиш много от проблемите си.

1. Изглеждай уверена

Ако искаш да убедиш останалите, че си уверена в себе си, започни със стойка си – изправи гръб, не скръствай ръце, не се прегърбвай. След това обърни внимание на говора си. Недей да си мрънкаш под носа си, говори спокойно, без резки промени в тона. Увереният език на тялото ще повлияе и на мозъка ти – той ще реши, че наистина си уверена.

2. Премахни признаците за неувереност в речта ти.

„Мога ли да...“, „изглежда, че...“, „вероятно“, „може би“, „ако нямате нищо против...“ често са признаци за неувереност. Забрави за тях и не ги използвай във важни моменти. Те ще покажат на събеседника ти, че не си сигурна в себе си и в това, за което говориш.

3. Върни се в детството и към корена на проблема.

За да се справиш с несигурността, трябва да разбереш какъв е коренът на проблема. Може би в детството някой ти е казал, че имаш големи уши, че имаш малки очи или нещо подобно. Има ли смисъл да придаваш значение на нещо, което се е случило толкова отдавна?

4. Открий силните си страни

Добре, може би нямаш най-красивата усмивка на света, но със сигурност има нещо, което харесваш в себе си, нали? За да изградиш самоувереността си, трябва да откриеш силните си страни – красивите ти очи, хубавата коса или чистата кожа? Интелигентността, съпричастността, лоялността или креативността ти?

5. Раздели се с хората, които ти се подиграват и те карат да се чувстваш зле.

Дали твоя приятелка ти е казала, че не харесва дрехите ти, даже откровено им се е подигравала? Или ти е казвала, че имаш дебели глезени? Ако веднага се сещаш за такава приятелка, помисли върху приятелството ви. Дали подобни коментари не са нещо обичайно за тази твоя приятелка?

Психологически проучвания показват, че ниското самочувствие може да е свързано с начина, по който се отнасят останалите с нас. Ако някои хора те обиждат, за да се самоизтъкнат или за да се почувстват те по-добре, преосмисли познанството ви. Нямаш нужда от хора, които те карат да се чувстваш зле.

6. Говори за силните си страни.

Спомни си всички важни моменти от живота ти, както и всичките ти постижения, колкото и малки да са. Направи си дневник и ги изброй. След това си записвай всички нови постижения.

Започни да говориш за постиженията си с твоите приятели. Някои от нас имат склонността да бъдат твърде скромни и да подценяват постиженията си. В същото време се притесняваме, че ако говорим за тях с приятелите си, те ще си помислят, че се фукаме. Но ако разкажеш какво си постигнала и ако го запишеш, може би ще осъзнаеш, че ти си способна личност, която заслужава уважение.

7. Не лъжи с цел да се представиш в по-добра светлина.

На първа среща и на интервю за работа често се представяме в по-добра светлина и изобщо не говорим за недостатъците си, даже откровено лъжем за добрите ни страни, защото се притесняваме, че никой няма да ни хареса такива, каквито сме. Проблемът е, че ако ни харесат, няма как вечно да крием недостатъците си. Освен това някои хора могат да бъдат отблъснати от подобно самохвалство, защото е ясно, че е неискрено. Ако те попитат какви са недостатъците ти, включи щипка истина.

8. Дръж на мнението си.

Това не означава, че трябва да си инат и да не зачиташ чуждото мнение, просто трябва да цениш собственото си мнение. Ако не си сменяш мнението, за да се харесаш на другите, правилните хора ще го оценят и ще те възприемат като силен и точен човек. А ако се научиш да отстояваш мнението си, ще си по-малко податлива на манипулации.

9. Не потискай негативните емоции.

Възрастните, за разлика от децата, сме по-добри във владеенето на емоциите ни... или поне така си мислим. Много често вместо да ги преживеем и да се освободим от негативните чувства, ние ги потискаме надълбоко в душата си, докато не можем повече и не рухнем психически. За да се отърсиш от лошите чувства, трябва наистина да ги приемеш и да ги преживееш. Вземи един лист и се концентрирай. Запиши всичко, за което съжаляваш, всичко, което те ядосва или те е ядосало... След това се опитай да простиш и да продължиш напред. Отмятай нещата от списъка едно по едно. По този начин постепенно ще се научиш как да се справяш с негативните емоции, вместо да ги трупаш вътре в себе си.

10. Признай грешките си.

Отново запиши грешките си. Напиши ситуацията, решението ти и резултата от това решение. На какво те е научила всяка грешка?

11. Забрави за стереотипите.

Колко пъти си чувала, че момичетата трябва да са скромни, слаби и добри готвачки? А в какво всъщност вярваш ти? Не можем да отговорим на всички очаквания от обществото. И много често, след години, притесненията от този род ни се струват много глупави. Не се опитвай да влезеш в калъпа, който другите ти налагат, а следвай сърцето си.

12. Опиши ролите, които изпълняваш.

Всички носим маски и това е нормално, но понякога хората забравят кои са всъщност. И всеки път щом забравят, те губят частица от себе си, докато се опитват да отговорят на чуждите очаквания. Помисли върху ролите, които играеш. Кога, къде и с кого се държиш различно? Защо го правиш? Това поведение помага ли ти? Как можеш да си повече себе си и в същото време да запазиш добрите си взаимоотношения с тези хора?

13. Грижи се за здравето си.

Ако си неуверена и не харесваш себе си, едно добро начало е да обръщаш повече внимание на здравето си. Отиди на лекар най-накрая, започни да ходиш на фитнес, промени начина си на живот, грижи се повече за външния си вид. Физическото здраве ще ти вдъхне повече увереност.

14. Не се страхувай да бъдеш център на вниманието.

Неуверените хора се страхуват да бъдат в центъра на вниманието, но за да се справиш с този страх, трябва да хванеш бика за рогата. Ако ти прилошава от мисълта да говориш пред аудитория, намери начин да говориш по-често пред хора. Започни с малки изказвания и постепенно ще се отпуснеш.

Ако професията ти по никакъв начин не е свързана с конференции или дори работни срещи, стани модел. Позирай за начинаещи художници, участвай във фотосесия. Сама се опитай да привлечеш вниманието и много скоро ще свикнеш да бъдеш забелязвана.

15. Носи „гривна на щастието“.

Когато си постигнала нещо голямо и всичко се е случило по план, купи си ново бижу. Така винаги ще свързваш това бижу с успеха ти. Когато ти трябва малко увереност, сложи това бижу и си спомни колко добре си се справила.

16. Не си променяй мнението – заложи на първия си избор.

„Нямам какво да облека“ е проблем, с когото се сблъскват милиони жени по света всяка сутрин. В такива моменти психолозите препоръчват да изберем първото нещо, което ни е дошло на ум. Така че облечи синята рокля,  дори и после да се разколебаеш, защото „не ти стои добре“ или нещо подобно.

Научи се да уважаваш избора си. Ако знаеш какво искаш, не питай сервитьора какво ще ти препоръча. Не се поддавай на манипулациите на продавачката в магазина. Научи се да слушаш вътрешния си глас и скоро ще осъзнаеш, че ти е много по-лесно да взимаш решение.

17. Не се поддавай на чувството за вина.

Вината е много могъщо средство за манипулации, чрез нея хората се опитват да контролират останалите, и всичко това започва още в детството. Понякога родителите, които се тревожат твърде много, вменяват вина на децата си за всичко. Впоследствие децата свикват да бъдат обвинявани и да се чувстват виновни, затова по-късно не могат да отстояват себе си и биват лесно манипулирани.

Така че не забравяй да простиш и на себе си. Помни, че ти решаваш дали да бъдеш гневна, или да продължиш напред. Да изпитваш вина или да обвиняваш останалите за грешките си, са примери за деструктивно поведение.

18. Прецени какво стои на пътя ти към целта.

Вземи лист хартия и напиши целта си. След това напиши причините, поради които не можеш да я достигнеш в момента. След това напиши фраза, която е антипод на една от причините ти – „Аз съм силна“, „Аз съм красива“, „Аз съм талантлива“, „Аз съм успяла“ и така нататък. Повтаряй си тази фраза, докато се разхождаш. По този начин тренираш мозъка си да мисли по-позитивно.

19. Открий недостатъците си в някоя знаменитост.

Имаш къси крака? Криви зъби? Потърси актриса или актьор със същия „проблем“. Защото и знаменитостите си имат недостатъци. Например в едно интервю Джерард Бътлър разказва, че ушите му стърчат твърде много и понякога се налага гримьорите даже да ги залепят за главата му. Очите на Мила Кунис са в различни цветове, а нейният съпруг – Аштън Кътчър, има слепени пръсти на краката.

И въпреки че звездите определено могат да си позволят посещението при пластичен хирург, много знаменитости не желаят да поправят тези проблеми. Те възприемат недостатъците си като част от тяхната същност.

20. Представи си своята несигурност.

Опитай се да опишеш чувството си за несигурност в големи детайли, след това затвори очи и се концентрирай. На какво ти напомня това усещане на несигурност? Как изглежда? В коя част от тялото ти се намира тази несигурност? Когато отговаряш на тези въпроси, опитай се мислиш асоциативно. Много хора си представят несигурността като черна дупка или блато, но ти можеш да си представиш и нещо друго.

След това си представи как чувството нараства. Как се издува до максимум и накрая избухва като сапунен мехур или като бомба. След това си представи, че несигурността вече я няма и ти си свободна.

Този метод може да ти помогне в напрегнат момент.

21. Спри да се интересуваш от чуждото мнение.

Знаем, че това е много тривиален съвет, който трудно се осъществява на практика, но е много важен. Спри да се интересуваш от чуждото мнение за теб самата. Забрави за стереотипите, налагани ти от медиите, филмовата индустрия и от обществото. Всеки път, когато изпитваш желание да се промениш, запитай се откъде идва това желание за промяна. Ако несигурността ти произтича от подобни стереотипи, просто не се променяй. Много по-важно е да следваш сърцето си и да бъдеш в хармония със себе си.