Има толкова много неща, които ще постигнеш и разбереш, когато станеш на 25. Едно от тях е, че се оказва дори и с развитието на технологиите, че не може просто да извикаш на някого да ти помогне в живота. Поздравления, на 25 започва и твоята криза, чудейки се какво си постигнала и било ли е достатъчно. 

Да си на 25 е странно. Чувстваш се сякаш си на едно място, където се преплитат превъзходството на 20-те години и паниката, че наближават и 30-те, размишляваш над нещата, които уж вече е трябвало да си разбрала.

Нека превърнем кризата на 20-те в ново начало!

Ето кои са и 25-те урока, които научих:

1. Почти всичко ще започне да функционира отново, стига да го рестартираш, същото важи и за теб. Не трябва да забравяш да се грижиш за себе си, защото ти си на първо място.

2. Няма нищо лошо в това да премислиш мечтите си и да промениш себе си. Не трябва да се страхуваш от това да започнеш от нулата, да поемеш риск, ако това ще те отведе до теб самата.

3. Хората няма да те разбират винаги. Често най-близките ти ще те критикуват, няма да разбират пътя, по който си избрала да вървиш и няма да намират логиката в нещата, които правиш.

4. Разбира се, да го кажеш е много по-лесно, отколкото да го направиш, но трябва да се опиташ да се тревожиш по-малко. Недей да потъваш в размисли, а излез и се наслаждавай на живота.

5. Вземай самостоятелни решения, отстоявай ги и се доверявай на себе си.

6. Началото на твоите двадесет години е пикът, в който изграждаш своята кариера. Намери си работа, която няма да приемаш като задължение, а като нещо, което те изпълва с щастие. По този начин дните ти ще станат по-значими.

7. Бъди с хора, които те подкрепят. В случай на падение или в момент, в който си на път да се откажеш, те ще бъдат твоята опора.

8. Обръщай внимание на навиците си. Малките неща могат да доведат до големи последствия в положителен и негативен аспект.

9. Не бъди самовлюбена и се интересувай от околните. Ще ти е много по-трудно да ги разбереш, ако гледаш само себе си.

10. Ако решиш да правиш нещо ново, няма по-подходящ момент от сегашния.

11. “Направи го днес, за да не трябва да се тревожиш утре.” Можеш да си експерт в много сфери, но нека отлагането и бавенето на нещата не са от тях.

12. Научи се как да се справяш с провалите. Няма как да не се провалиш в нещо. Това е част от живота. Използвай провала като оръжие, за да го превърнеш в нещо, което ще те изтласка напред.

13. Намери си ментори в работата и в живота. Ще ти е много по-лесно, когато има още някой, който вижда твоя потенциал и вярва в теб. Ще научиш много и няма да ти навреди. Важното е да го предадеш нататък, когато дойде времето.

14. Постави си свои собствени стандарти в живота. Не гледай живота през филтър, а се опитай да попиеш най-много неща.

15. Чувствай се комфортно в дискомфорта ти. Какво имаме предвид ли? Винаги, когато постигаш нещо, ще ти е странно и е възможно да не се чувстваш на мястото си. Постарай се да пренебрегваш това и да се наслаждаваш на постиженията.

16. Дай си някаква стойност. Ако тя не дойде от шефа ти или приятелите ти, то тя трябва да е от теб самата. Една от най-големите заблуди е, че ти трябва одобрението от другите. Ти си самостоятелен човек, разбери го.

17. Не се притеснявай да учиш. Това, че не си в училище, не означава, че не трябва да го правиш. Учи се от всичко.

18. Намери своите хора.

19. Няколко чаши кафе не компенсират съня, който си пропуснала. Те не те карат да работиш по-добре, а те изморяват още повече.

20. Не позволявай да мине и ден, през който да не си свършила нещо, независимо от това колко малко е то.

21. Най-добрият подарък, който можеш да направиш, е твоето време и внимание. Слушай приятелите си, те имат нужда от това. Не стой постоянно на телефона.

22. Надписът “водоустойчиво“ не значи, че наистина е.

23. Това, че си искала нещо прекалено силно, не означава, че ще го получиш. Това не е нещо лошо. Всичко се случва с причина.

24. Няма как да знаеш какво мислят околните, можеш само да гадаеш. Няма нужда да мислиш над това.

25. Твоите преживявания са твоя опит, това, което те кара да живееш истински. Ако нещо ти доставя удоволствие и те прави истински щастлива, не спирай.

Животът не е нещо просто. Мислиш си, че имаш всички отговори, а после той сменя въпросите. Колко лошо за човек, който не харесва математиката. А ние нямаме търпение да научим нови уроци, защото все пак цял живот се учим.

 Стажант: Виктория Попова