„След няколко седмици ставам на 40 г., но мисълта за това, учудващо, не ме плаши. Животът ми е пълен с всичко, за което съм мечтала да имам на такава... хмм... напреднала възраст. Кой би предположил? Със сигурност не и по-младото ми Аз.

Дали щях да се наслаждавам на мимолетните връзки, които тогава ми докарваха толкова главоболия, ако знаех, че ще срещна Любовта? Несъмнено. Дали щях да се чувствам малко по-спокойна и не толкова изгубена и безпомощна на неблагодарните стажантски позиции и временни работни места, ако знаех, че ще успея в кариерата си? Определено.

Има много неща, за които бих искала да успокоя моето по-младо Аз, но всичко това би било напразно, защото тези неща трябва да се случват в правилния момент и да се случат, когато настъпи тяхното време.

Такъв е животът – научаваме важните отговори само когато сме готови да ги разберем.

И да, има още много да уча, но разбрах няколко неща през тези 40 години и бих искала да ги споделя с теб:

1. Да опазиш косата си суха не е толкова важно. Влез в басейна, плувай под вълните, изпоти се – просто живей, момиче!

2. Всяка възраст си има своите предимства и ограничения. Да мечтаеш за дните, в които си била по-млада (и по-слаба, и с по-еластична кожа, но си се чувствала по-загубена и по-несигурна), е просто глупаво.

3. Животът е и кратък, и дълъг, защото е изпълнен с толкова много събития. Научи се да цениш преходността си, но не се вманиачавай да постигнеш всичко веднага.

4. Свободното време е най-голямото богатство.

5. Имаш нужда от нови сутиени всяка година. Телата и размерите ни се променят. Освен това чашките губят формата си. Сутиените не са скъпи, а ще те накарат да се почувстваш много по-добре.

6. Шофирането е най-опасното нещо, което правим всеки ден. То може да промени живота ни в един миг, затова се отнасяй сериозно и отговорно към тази задача.

7. Бъди мила с всички – нито знаеш през какво преминават, нито колко много се нуждаят от мъничко добрина. Усмихвай се на касиерката, на непознатите по улицата. В професионален план никога не знаеш дали днешният стажант, утре няма да стане мениджър, а хората дълго време помнят както добрите, така и лошите неща, които си сторила.

8. Парите са нещо преходно.

9. И ето защо трябва да вкараш финансите си в ред и да уредиш всякакви административни въпроси, които все отлагаш.

10. Не можем да контролираме всичко. Трудно е да го приемем, но има и нещо освобождаващо в това да знаеш, че не всичко зависи от теб. Това ни отърсва от „задължението“ винаги да взимаме правилните избори.

11. Трябва да разбереш, че не всичко се случва с причина, особено мъката. Ти не си виновна за нея.

12. Не отлагай пътуванията. Няма да става по-лесно, просто отиди на пътешествие сега!

13. Трябва задължително да използваш слънцезащитен крем.

14. Сънят е най-прекрасната терапия, на която можеш да подложиш тялото си.

15. Да се обличаш според възрастта си е скучно и напълно субективно.

16. Ще съжаляваш само за нещата, които не си направила.

17. Въпреки това разкаянието не е нещо просто. Ако дълбоко съжаляваш за някой свой избор, трябва да разбереш, че различният избор пак можеше да доведе до разочароващ край.

18. Забрави за женската злоба и завист. Както и за клюките и подигравките зад гърба на колежките ти. Подобни прояви вредят на всички жени.

19. Винаги ще се почувстваш по-добре след тренировка. Винаги.

20. Нищо не е постоянно. Това с пълна сила се отнася и за майчинството. Ако в момента си щастлива, приеми днешния ден с благодарност и му се наслади. Ако си уплашена, тъжна или ядосана – знай, че положението ще се промени. Очаква те утеха съвсем скоро.

21. Забрави за онази грешна идея, според която добрата майка се отказва от всичко в името на децата си. Ти също си личност – можеш да бъдеш секси, можеш да си дръзка, да търсиш приключения и да взимаш самостоятелни решения. Децата изискват много жертви, но да се откажеш от твоето Аз не е една от тях.

22. Извиненията, които си намираш, повечето пъти са пълни глупости. Определи какви са целите ти и промени живота си, за да ги постигнеш, вместо да си търсиш извинения.

23. Ходенето е едно от най-големите удоволствия в живота. То подобрява не само физическото, но и психическото ти здраве.

24. Запази спокойствие. Не позволявай на тревогите да те погълнат. Не си разваляй уикенда, защото шефът ти е направил някаква глупава забележка.

25. Разбери, че хората понякога се държат грубо, но причината не е в теб. Може би шефът ти, касиерката или служителката в детската градина имат лични проблеми, за които не знаеш. Не си слагай поведението им на сърце, понякога то изобщо не е насочено лично към теб.

26. Ревността е загуба на енергия и време.

27. Социалните мрежи лъжат. Не можеш да им вярваш, те ни представят един преправен и фалшив образ, така че спри да се чувстваш зле заради нечии снимки.

28. Не само социалните мрежи лъжат, но и традиционните медии. Лъжат, че след 25-годишна възраст си вече стара и след това животът става по-лош. Лъжат, че всички са по-богати и по-слаби от теб (лъжат и че това има някакво значение). Лъжат за нещата, които ще те направят щастлива. Лъжат за това как изглежда тялото след раждане. Затова отнасяй се критично и не вярвай в такива лъжи.

29. Никоя вещ не е трайна. Нещата, на които днес се любуваш, ще стоят в кашони в гаража след няколко години. Разбира се, има и изключения - вещи, които притежават особена сантиментална стойност, но те са малко, ето защо:

30. Недей да трупаш вещи. Да се заринеш с вещи е не само непрактично, но и вредно за психическото ти здраве. Разчиствай дома си от време на време. Освен това сигурно си мислиш, че тази свещ е прекалено красива, за да бъде запалена, или това бельо е твърде хубаво, за да бъде носено без повод? Забрави за това – днес е денят. Днес е достатъчно специален ден, защото си тук, защото си жива и го заслужаваш.

31. Няма да съжаляваш за това, че не си поискала голям и изящен сервиз за сватбата ти. Ако мислиш, че не подхожда на стила и начина ти на живот – напълно си права (и едва ли ще промениш мнението си).

32. Радвай се на тялото си сега, вместо един ден да копнееш времето да се върне назад.

33. Ако усещаш, че имаш нужда да живееш в Ню Йорк или Париж, или на което и да е друго място – направи го! Отначало ще се чувстваш самотна, но поне няма да се чудиш какво би било, ако беше заминала. Не е казано, че ще останеш там завинаги, но един ден, когато откриеш своя дом, ще бъдеш благодарна, че си го направила.

34. Ако се колебаеш, а поводът е важен – носи черно.

35. Освен това не си избирай дрехи, чиято цел е да прикрият недостатъците ти. С тях само ще се чувстваш по-малко красива, защото ще усещаш, че криеш нещо. Вместо това забрави за комплексите си, облечи дреха, която наистина харесваш – с нея ще се чувстваш не само по-добре, но и ще изглеждаш по-добре.

36. Когато хората ти кажат „и никакви подаръци“, те наистина го мислят.

37. Ако връзката ти не върви в началото, няма да стане по-добра с времето. Кавгите, обидите, изневерите и проблемите не се решават с магическа пръчица, а ти си свободна да си тръгнеш.

38. Научи се да изслушваш хората и да даваш добри съвети. Ако не го правиш, приятелите ти няма да ти споделят проблемите си и ти няма да имаш възможност да им помогнеш. От своя страна те също няма да искат да ти се притекат на помощ на мига. Накратко: бъди добра приятелка.

39. Мислиш си, че не можеш да кажеш неизречимото, но ти можеш и трябва да го направиш. И други са били на твоето място. Ти не си сама. Няма значение какъв е проблемът ти – дали ти е трудно да се справяш с майчинството, с кариерата, с връзката ти или с болестта – има хора, които са изминали твоя път и те разбират. Потърси такива хора и намери подкрепа. Те ще ти помогнат.

40. Младото ти Аз би се впечатлило, ако можеше да те види сега. Животът ти отива, скъпа, стои ти много добре... не, стои ти просто превъзходно!"

Алис Дъбин