За някои хора идеята да пътуват сами е плашеща, но едно такова изживяване крие редица ползи и плюсове - можеш да намериш нови приятели, ще се впуснеш истински в атмосферата на мястото, ще преоткриеш себе си и ще правиш точно това, което искаш, защото ти определяш правилата. Ако си решила да предприемеш такова приключение, ето и 25 неща, които можеш да направиш в зависимост от твоите представи и планове.

1. Отиди на вечеря

Може да е по-лесно да си купиш храна за вкъщи или да напълниш раницата си с храна, но има причина да отидеш на ресторант, както би направила, ако си с приятели. Ако се чувстваш некомфортно сама на масата, намери място, на което можеш да ядеш на бара. Барманът ще ти прави компания, ако искаш, но можеш и да се насладиш на момента в тишина. Това, че пътуваш сама, не означава, трябва да се лишаваш от удоволствието да посетиш ресторант, който те изкушава.

2. Наблюдавай хората

Ако масата ти е на тротоара, гледа към улицата или пък е обърната към салона на ресторанта, възползвай от това да наблюдаваш местните. Направи го като малко прочуване – как са облечени хората, как се поздравяват, как говорят и се шегуват. Ще се учудиш колко интересно и дори образователно е да наблюдаваш ежедневието на хора от различна култура. Да седнеш на пейка в парка също е добър вариант, слънчевите очила няма да са ти излишни, ако се притесняваш, че много зяпаш.

3. Запознай се с местни

Да говориш с непознати, когато си съвсем сама, е едно от най-плашещите изживявания за начинаещи соло пътешественици. Но истината е, че е по-лесно, отколкото си го представяш, а след това ще бъдеш много доволна от себе си. Освен това не е задължително да се запознаеш с напълно непознати на улицата. Преди да тръгнеш, разпитай приятели и роднини дали нямат познати на това място. Ако нямат – има сайтове, в които местни предлагат безплатни туристически обиколки, така че можеш да се запознаеш с гид и бъдещ приятел за цял живот. Трети вариант е да използваш подходящ момент, в който да попиташ някой местен какво би ти препоръчал да видиш в страната му, може да чуеш някои интересни предложения, които няма да срещнеш в туристическите наръчници

4. Предприеми смели опити да говориш езика

Ако пътуваш сама (а и изобщо), научи поне основни фрази. Може произношението ти да е ужасно, но опитите винаги ще останат оценени. Онлайн има множество езикови приложения, които да ти помогнат безплатно да се запознаеш с даден език.

5. Зарежи мобилната си карта

Ако търсиш конкретен адрес, разчитай на картата си. Но ако си я пуснала само за да следиш къде точно си, изключи я. Очите ти трябва да се наслаждават на забележителностите, които те заобикалят, а не да са залепени за екрана. Спокойно, когато картата ти потрябва – тя ще бъде там, няма да се изгубиш. Отдели няколко часа в безцелни разходки, кой знае на какви прекрасни гледки ще попаднеш.

6. Всъщност направо си изключи телефона

Можеш да бъдеш и по-смела – изключи телефона си за известно време и изцяло се посвети на изживяването.

7. Прекарай време сред природата

Ти сама трябва да избереш приключението си. Ако пътуваш сама, не е нужно да изкачваш огромни планини и да се гмуркаш, скачайки от върха на високи водопади, ако това не ти допада. Разходката сред природата, карането на колело и един спокоен пикник могат да са също толкова въодушевяващи.

8. Смеси се с тълпата

Може би изумителните зелени пейзажи не са за теб и предпочиташ да се впуснеш в разговор с местните. Отиди на оживен площад, базар, спортно събитие, фестивал, парад и т.н. На такива места най-добре можеш да почувстваш енергията на даденото място.

9. Бъди с повишено внимание

Добре е да бъдеш внимателна не само заради личната ти сигурност, но и за да се насладиш на всеки заобикалящ те детайл. На новото място е лесно да забелязваш всяка малка особеност, но ще е полезно да пренесеш тази способност и у дома.

10. Бъди умна и предпазлива

Ако се замисляш: „какво може да се обърка?”, не си песимистка, а добре подготвена. Прочети съветите за даденото място, вземи предпазни мерки и сподели плана на пътуването си с близките си.

11. Бъди егоистка

Едно от безспорните предимства при такова пътуване е това, че можеш да си починеш от компромисите. Можеш да прекараш времето си точно както ти искаш. Лесно е за изпълнение, когато си вече сама на мястото, но опитай се да бъдеш егоистка и при планирането на пътуването си. Не включвай в програмата си забележителности, които някой ти е казал, че „трябва да видиш”, но ти нямаш никакво желание за това. Също така можеш да се поглезиш без угризение – ти избираш хотела, така че прецени какво е най-важно за теб.

12. Отиди на курс за нещо познато

Намери занимание, което обичаш, и го изпробвай на новото място. Вместо да пропускаш йогата или фитнес тренировката си, намери място, където можеш да ги практикуваш. Тъй като ще вършиш нещо познато, няма да се чувстваш като аутсайдер, освен това ще имаш възможност да се запознаеш с местни, които споделят твоите интереси.

13. Отиди на курс за нещо непознато 

Отиди по-далеч и изпробвай занимание, което винаги си смятала за забавно –гребане, катерене, правене на вино или шоколад. Има безброй много възможности.

14. Запиши се на туристическа обиколка

Има обиколки, фокусирани върху природата, архитектурата, храната и т.н., така че ще намериш подходяща обиколка и за теб. По този начин ще се забавляваш, научавайки повече за страната от самите местни.

15. Обиколи музеите бавно

Някои хора предпочитат бързите обиколки и анекдотите на туристическия гид, но други искат да се потопят в историята на мястото. Ако си от вторите, най-добре отдели известно време да обиколиш музеите сама, така ще имаш време за всичко, което ти е интересно.

16. Направи си туристически дневник

Снимките ще покажат къде си била, но дневникът ще съхрани емоциите ти. Записвай местата, които си посетила, и мислите, които са ти минали през ума. Залепи в дневника билетите и касовите бележки, направи си хербарии, рисувай, скицирай. В дневник се ръководиш само по твоите правила.

17. Отиди на представление

Отиди на представление с традиционни танци, отдели един ден за музикален фестивал или избери някое интересно шоу, типично за страната. Дори да не разбираш езика, това не е бариера за емоциите, които ще почувстваш.

18. Влез във всеки магазин, който те привлича

Не се страхувай да влезеш сама в някой магазин, без да разчиташ на чуждото мнение. Влез и разгледай, след това винаги ще ти остане история, която да разказваш. Освен това никой не те чака отегчен, така че можеш да разглеждаш, колкото си искаш.

19. Изпрати картички

Да, писмата и картичките вече не са толкова популярни, но те крият огромен чар, с който социалните медии не могат да се мерят. Опитай се да събереш поне част от преживяванията си върху малкия правоъгълник и го изпрати у дома, близките ти много ще се зарадват да чуят част от приключенията ти по старомодния начин.

20. Размишлявай

Каквото и да си планирала, няма как да заглушиш вътрешния си глас, затова го пусни свободно. Обикновено хората, които пътуват сами, имат проблеми у дома или нещо ги дърпа назад. Размишлявай върху причината да предприемеш това пътуване и продължи напред.

21. Носи със себе си книга и любимата ти музика

Между срещите с нови хора и изследванията на нови места, със сигурност ще искаш малко спокойствие, за да презаредиш енергията си. Такива моменти са идеални, за да почетеш хубава книга или да послушаш любимата ти музика. Освен това, ако си планирала странични пътувания, можеш да убиеш времето по приятен начин.

22. Бъди доброволец

Няма стандартни правила при самостоятелните пътувания, а доброволчеството е един от най-добрите начини да се запознаеш в дълбочина със страната. Със сигурност такова преживяване ще ти остане за цял живот и ще промени мирогледа ти.

23. Не съди решенията си

Не си създавай излишно напрежение. Ако искаш да направиш нещо, направи го, няма причина да се чудиш дали „трябва”. Искаш да подремнеш? Давай! Това не е загуба на време, ако от точно това имаш нужда в момента. Ако искаш да видиш някоя забележителност – отиди. Не ти се ходи в еди-кой-си велик музей, но искаш да видиш знаменития лунапарк в града или страхотната зоологическа градина? Не се спирай, защото някой някога може да ти се присмее. Това е твоето пътуване, ти определяш правилата.

24. Вярвай на инстинктите си

Вслушвай се във вътрешния си глас за хората и ситуациите, не игнорирай интуицията си.

25. Опознай себе си

Пътувайки сама не само изследваш една непозната дестинация, но и преоткриваш себе си. Дори да се смяташ за независима личност, през повечето дни ти си заобиколена от позната действителност и рядко напускаш зоната си на комфорт. Когато пътуваш сама, изоставяш всичко позната. Мислите, действията, желанията и вкусовете ти могат да се окажат много по-различни. Ще се учудиш колко много ще научиш за себе си.

Ако си решила да предприемеш такова пътешествие, но не си избрала дестинацията, тук ще намериш оферти, които да те вдъхновят.