Постоянно си на диета, тренираш и смяташ, че живееш здравословно, но кантарът не показва желаните резултати? Може би правиш някоя от тези 25 грешки:

1. Не пиеш достатъчно вода

Освен че водата те поддържа хидратирана, проучванията показват, че тя може да помогне със свалянето на излишните килограми. Ако изпиеш една чаша, преди яденето, ще имаш по-добър контрол над глада си и няма да преядеш. Според друго проучване пиенето на студена вода засилва метаболизма и намалява желанието за сладки напитки като сода или сок.

2. Мислиш си, че разходките с кучето ти са достатъчни

15-минутна разходка е по-добре от нищо, но не очаквай така да постигнеш драматични резултати. Ще трябва да се постараеш много повече – трябва да правиш поне 30-минутни кардио упражнения. Упражнения, които бързо горят мазнини, са тичането, спининга, катеренето и интензивна аеробика.

3. Преяждаш с полезни храни

Ядките, авокадото, пълнозърнестата паста, зехтина и черният шоколад са естествени продукти, които имат своите здравословни ползи, но това не означава, че в тях няма много калории и не можеш да прекалиш. Дори да се храниш здравословно, трябва да следиш размера на порциите си. Например, авокадото е много полезно, но целия плод съдържа над 200 калории.

4. Правиш само кардио

Може и да живееш на пътеката във фитнеса, но ако не вдигаш и един килограм тежести, значи пропускаш основен елемент във фитнес програмата си. Вдигането на тежести или други силови тренировки те предпазват от наранявания, като тренират ставите, изграждат мускули и засилват метаболизма ти. Накратко казано – със забързания метаболизъм и мускулите, които горят повече калории, ще отслабваш и след като излезеш от фитнес залата.

5. Тренираш на гладно

Ако редовно тренираш на празен стомах, може би трябва да преосмислиш навиците си. Според проучванията, ако тренираш на гладно, гориш калории от мускулите, а не от натрупаните мазнини. Затова трябва да правиш силови упражнения и да се храниш с храни, богати на протеини. Ако имаш мускули, ще отслабнеш по-бързо и ще имаш повече енергия за по-натоварени тренировки.

6. Партньорът ти не живее здравословно

Ако с партньора ти сте на една вълна и двамата искате да живеете здравословно, това ще е от голяма полза за постигането на целта ти. Няма как да отслабнеш, ако приятелят ти постоянно предлага да си вземете храна за вкъщи, да си вземете сладолед, докато се разхождате или да мързелувате, вместо да правите нещо активно или ти да отидеш на фитнес. Трябва да си поговориш откровено с него. Той трябва да те подкрепи и да е готов на компромиси. Например, следващия път, когато отидете на ресторант, си разделете предястието или пропуснете десерта.

7. Отхвърлила си цели хранителни групи

Ако изцяло се откажеш от някоя хранителна група, това ще доведе до липса на важни елементи в организма ти. Това може до доведе до здравословни проблеми и постоянен глад за точно тези храни. Например, вместо да спираш всички въглехидрати, започни да ядеш пълнозърнести алтернативи. Обикновено твърде големите порции са виновни за качването на килограми, а не защото днес си хапнала малко паста на обяд.

8. Не спиш достатъчно

Понякога намирането на време за тренировки означава, че ще имаш по-малко време за сън, но трябва да си сигурна, че се наспиваш достатъчно. За тренировките ти трябва достатъчно енергия, освен това липсата на достатъчно сън увеличава производството на хормони, които засилват апетита.

9. Не ядеш достатъчно зеленчуци

Най-добре е да ядеш по 5-7 порции зеленчуци и плодове на ден. Ако менюто ти е изпълнено предимно със зеленчуци, ще се чувстваш сита и здрава, освен това в тях има много по-малко калории.

10. Храниш се права

Ако набързо похапваш нещо над кухненския плот или докато вървиш за работа, това може да се превърне в опасен навик, който да доведе до безразборно хранене. Най-добре отдели време само за храненето. Яденето пред телевизора или компютъра, също води до разсеяно хранене, при което се преяжда.

11. Носиш дрехи, които са ти твърде големи

Широките дрехи са комфортни, но ако постоянно се криеш зад тях, започваш да се отпускаш, забравяш как изглеждаш реално и губиш мотивацията си за тренировки. Започни по-често да носиш дрехи, които подчертават реалния ти силует, за да имаш по-добра представа за себе си и за целите си.

12.  На диета си или нещо такова. . .

Ако си на диета – бъди на диета. Не можеш да очакваш добри резултати, ако вървиш нещата половинчато. Трябва да си упорита и да се придържаш към плана си.

13. Пристрастена си към всякакви сосове и добавки

Салатата е една от най-здравословните опции, но ако към нея прибавиш бекон и дресинг – калориите се качват до небето, а и вече обядът ти не е толкова здравословен. Внимавай какво слагаш в салатата си, защото тя ти дава измамното чувство, че се храниш полезно и нискокалорийно, а може въобще да не е така. Най-добре е да избягваш всякакви купени сосове, защото, освен много калории, те са пълни и с всякакви вредни съставки.

14. Не закусваш

Пропускането на закуската може да ти се струва като идеалния начин да си спестиш калории, но всъщност тялото ти започва да трупа мазнини и да забавя метаболизма ти, защото започва да гладува. Не е нужно още от ставането да започнеш да ядеш, но трябва редовно да ядеш закуска, богата на витамини и протеини, тя ще те зареди с енергия и фибри за часове. Освен това, ако пропускаш нарочно закуската, на обяд ще си толкова гладна, че е много вероятно да преядеш и всички усилия ще са напразни.

15. Не следиш размера на порциите си

Когато говорим за балансирана диета, размерите на порциите са от огромно значение. Внимавай колко храна си слагаш и когато се почувстваш сита – спри да ядеш. Най-добре е първоначално да си сипеш малко и да се храниш бавно и спокойно, ако след това си още гладна – сложи още малко. Ако си сложиш голяма порция, много е вероятно накрая да се насилиш да я изядеш, дори вече да си заситена. Освен това мозъкът ти се нуждае от време, за да осъзнае, че си сита, затова трябва да се храниш бавно.

16. Храниш се без да мислиш

Разсеяното хранене също води до преяждане. Ако гледаш филм, докато се храниш, можеш неусетно да „унищожиш” големи количества храна, защото губиш представа за количествата.

17. Не режеш храната си

Да, това може да звучи странно и детинско, но според проучванията хората намират по-малките порции за по-апетитни и съответно се засищат с по-малко.

18. Пиеш газирани напитки

Газираните напитки нямат никакви здравословни ползи, само вредни компоненти и стряскащи количества захар. Освен това газираните напитки имат пристрастяващ ефект и водят до постоянно желание за сладко, затова направи услуга на тялото си и спри да пиеш газирани напитки.

19. Не ядеш достатъчно

Недей да гладуваш, за да ограниш калориите. Освен че това ще забави метаболизма ти, докрая на деня ще си толкова прегладняла, че ще изядеш много повече, отколкото ако се беше хранила умерено и често през деня.

20. Не се забавляваш

Според проучванията стресът също е виновник за трупането на килограми, защото отключва желанието ни за сладки или мазни храни. Затова най-добре намери време за забавления и релакс, а най-добре би било да релаксираш чрез някоя активна дейност – йога, танци, разходки, дори шопинг.

21. Храниш се с нискокалорийни ненатурални храни

Калориите не са единственият показател, който трябва да следиш. Ниското количество на калории в една храна може да е много подвеждащо, защото обикновено такива храни са пълни с химически добавки, които да компенсират за съставките, които са премахнати. Например етикетът „без добавена захар” звучи успокояващо, но обикновено е точно обратното – в много храни се добавя аспартам, вместо захар, а той е много по-вреден. Дори нискокалорийната версия на газираните напитки е по-опасна, отколкото нормалната. Заложи на органичната, натурална храна и няма да имаш такива проблеми.

22. Не си водиш хранителен дневник

Според едно проучване, в което са взели участие 123 жени, онези, които си водят дневник за дневните порции, имали по-голям успех с отслабването, защото по-трезво преценявали количеството на порциите си. Ако напишеш черно на бяло приетата храна за деня, може би по-лесно ще осъзнаеш грешките си.

23. Винаги се храниш навън

Да посетиш любимия си ресторант, може да е приятен начин да релаксираш, но е и дейност, която включва мезета, пържена храна, сладки напитки и десерт. Също така калориите често са мистерия, защото няма начин да знаеш какво точно има в храната ти. Всичките сосове, натриевият глутамат, големите количества захар са предпоставка за качване на килограми. Ако не искаш да се отказваш от вечерите в ресторанта – заложи на здравословните храни, пий вода или фреш, вместо вино или газирана напитка, раздели си храната с приятел или избери по-малки порции.

24. Не си отдадена на здравословния начин на живот

С други думи – този месец си на диета и всичко върви по план, за да може другия месец всичко да е постарому. Това няма да доведе до постоянни резултати. Не е нужно да ядеш малко, да ограничаваш определени групи храни и да живееш по точен график и план. Нужно е да разбереш коя храна е полезна за теб и да я избереш за цял живот. Ако диетата ти (т.е. начина, по който по принцип се храниш) е изпълнена със здравословни продукти, хапването на шоколад от време на време или дори пържени картофи няма да е от значение. Според проучванията дори приемането на 600 излишни калории днес няма да се отрази на теглото ти, ако поддържаш здравословен начин на живот. Хапването на парче торта също не изисква допълнително потене във фитнеса, ако е рядко.

25. Не се храниш правилно след тренировка

След тренировка е добре да хапнеш нещо малко – около 150 калории. Най-добре това да са протеини. Но внимавай със „здравословните” мюслита, които всъщност често съдържат много калории, захар и други вредни добавки. Най-добре сама си приготви такъв микс – от овесени ядки и сушени плодове.