Японците са един от народите с най-здравословен начин на живот. Те са на второ място по продължителност на живота, само след Монако. Причината за превъзходното им здраве? Диетата им изпълнена с въглехидрати и зърнени култури.

Според ново японско проучване при хората, които следват японските съвети за правилна диета, има 15% по-малък риск да умрат поради болест.

Основните препоръки в японската диета са високо съдържание на зърнени култури, риба и соеви продукти, но ниско количество на мазнините. Напоследък в други части на света се говори против зърнените култури и приемането на повече ненаситени мазнини, така че понякога има различни възгледи за правилната диета, които работят добре при различни хора. 

Защо японците могат да ядат толкова въглехидрати и да не надебеляват?

В японското проучване са взели 80 000 участници, чиито хранителни навици са наблюдавани за 15 години. При хората, които се придържали най-стриктно към препоръките, имало голям шанс да не развият никакви болести. В проучването са взети предвид възрастта, пола, физическата им активност и различни наследствени болести. Не са участвали хора, които някога са имали рак или инфаркт.

Това, което можем да научим от японците, е да ядем истинска храна и да бъдем по-активни.

Много учени обвиняват въглехидратите и захарите за затлъстяването, но японците не пълнеят, защото се хранят с качествена храна. Начинът, по който съчетават въглехидратите с белтъчините и малкото количество мазнини, също помага да не затлъстяват.

Джеймс ДиНиколантонио, учен, изследващ сърдечносъдовите заболявания, смята, че комбинираната висока консумация на въглехидрати с мазнини е идеална предпоставка за затлъстяване, но японците ядат много въглехидрати (под формата на ориз и зеленчуци), без да приемат много мазнини.

В японската диета има и висока консумация на морски храни, които са богати на омега-3 мастни киселини, освен това японците не ядат много преработена храна.

Друг положителен навик на японците е, че правят над 7 000 крачки на ден. Любопитен факт: тенденцията да се правят 10 000 крачки всеки ден, за да бъдем здрави, произлиза от Япония.

Поуките от диетата на японците са, че трябва да се ограничи консумацията на рафинирана захар, наситените мазнини и да се увеличи приема на омега-3 мазнини.

Съветите на японската диета

Съветите са съвсем прости и са представени в тази графика:

Приемът на дадените порции от най-горното ниво зависи много от пола, възрастта и количеството физическа активност. Младите мъже, които тренират, спокойно могат да ядат повече зърнени култури, отколкото една по-възрастна жена със заседнал начин на живот.

Д-р Лидия Базано, диетолог и изследовател, предупреждава, че хората, които са физически активни, могат да консумират повече въглехидрати с малко мазнини, без това да доведе до заболявания или затлъстяване. Но при хората, които водят по-заседнал начин на живот, високият прием на въглехидрати, особено на рафинираните, ще доведе до неприятни последици.

През 2010 г. Министерство на здравеопазването в Япония прави една важна промяна – тъй като японците ядат предимно бял ориз, а той е свързан с повишен риск от някои хронични заболявания, Министерството препоръчва въглехидратите да съставляват 50-60% от диетата и да се приемат повече пълнозърнести храни.

Японската диета ни показва, че има повече от един верен начин да се храним здравословно. Така че, ако следващия път на обяд някой ти направи забележка, че ядеш зърнена култура, кажи му, че си на японска диета.